19 Μαΐου 2024

Brahami news

Brahaminews.gr

Αρχική » Blog » Το 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΔΔΥΠΠΥ Περιφέρειας Αττικής

Το 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΔΔΥΠΠΥ Περιφέρειας Αττικής

to-18o-etisio-synedrio-eddyppy-perifereias-attikis-brahaminewsgr.jpg

Το 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΔΔΥΠΠΥ Περιφέρειας Αττικής. Παρουσία πολιτικής και επιστημονικής εκπροσώπησης.

 

Tο 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΔΔΥΠΠΥ

 

Το 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΔΔΥΠΠΥ Περιφέρειας Αττικής: Με τίτλο «Η Αυτοδιοίκηση κοντά στον άνθρωπο για Ενιαία Υγεία & έναν καλύτερο πλανήτη», πραγματοποιείται το 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (6-8 Οκτωβρίου).

Το Συνέδριο πραγματοποιείται στη Βούλα υπό την αιγίδα αλλά και εξ ολοκλήρου ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής. Σ’ αυτό δίνουν το παρών στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, δήμαρχοι της Αττικής αλλά και όλης της Ελλάδας. Επίσης, το παρών έδωσαν και κορυφαίοι επιστήμονες από το χώρο της υγείας.

to-18o-etisio-synedrio-eddyppy-perifereias-attikis-brahaminewsgr.jpg1_.jpg

Ο Γιώργος Πατούλης

Το Συνέδριο και τις εργασίες του άνοιξε ο Γιώργος Πατούλης. Ο περιφερειάρχης Αττικής στην ομιία του μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού διαχρονικά έχει δείξει έμπρακτα με συγκεκριμένες δράσεις την ευαισθησία και το ενδιαφέρον της σε θέματα που έχουν σχέση με τη διατήρηση της υγείας των πολιτών, δίνοντας έμφαση στην πρόλψη και στον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Χαρακτηριστικά, μεταξύ των άλλων, ο Γιώργος Πατούλης, επεσήμανε: «Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί πυλώνα διασφάλισης της διατήρησης της υγείας των πολιτών. Στόχος μας οι υγιείς κοινωνίες και ένα καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά μας» τόνισε και αναφέρθηκε στο έργο του ΕΔΔΥΠΠΥ, ενός πιστοποιημένου φορέα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στον οποίο πλέον είναι ενταγμένοι περίπου 200 Δήμοι απ΄ όλη την Ελλάδα.

to-18o-etisio-synedrio-eddyppy-perifereias-attikis-brahaminewsgr.jpg2_.jpg

Και έκλεισε λέγοντας: «Η σημασία αυτού του Συνεδρίου αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά διοργανώνεται υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, ενός ΟΤΑ Β’ Βαθμού. Στόχος μας μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, καθώς και να ανοίξει ένας δίαυλος παραγωγικού διαλόγου για την αντιμετώπιση αυτών. Επιπλέον, είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής που μας επηρεάζει όλους. Ένα ζήτημα που ήδη αρχίζει να γίνεται φανερό χρόνο με το χρόνο και σχετίζεται άμεσα με τις ζωές μας».

 

Περισσότερα θέματα για ΕΛΛΑΔΑ, ΔΕΣ ΕΔΩ

 

Ο Γιώργος Κωνσταντέλος

 

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κωνσταντέλος, μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στη σημασία της ενίσχυσης και ενδυνάμωσης δράσεων που σχετίζονται με τη διασφάλιση της υγείας και της ευζωίας στις πόλεις. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, ως προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους στα συγκεκριμένα ζητήματα.

 

Ο Θάνος Πλεύρης

Στην ομιλία του ο Υπ. Υγείας Θ. Πλεύρης μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε και στη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της ενίσχυσης του εξοπλισμού στα νοσοκομεία της Αττικής. Τις ευχαριστίες της για την εποικοδομητική συνεργασία εξέφρασε στον κ. Πατούλη και η Υφ. Υγείας Ζ. Ράπτη η οποία εξήρε τα αποτελέσματα των συνεργειών του Υπουργείου με το ΕΔΔΥΠΠΥ αλλά και με την Περιφέρεια, εστιάζοντας στη δημιουργία νέων δομών ψυχικής υγείας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

 

Ο Δημήτρης Τσιόδρας

Ο Δημήτρης Τσιόδρας πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία κατά την έναρξη του Συνεδρίου. Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε και στα νέα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες για την αντιμετώπιση και στην ανίχνευση των πανδημιών. Μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Αυτοδιοίκηση, πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να επενδύσετε στην εκπαίδευση, την ενημέρωση και τη γνώση των πολιτών, όπως και στην ενθάρρυνση του εθελοντισμού με εντιμότητα και ειλικρίνεια, προκειμένου να περάσουμε τη γέφυρα της αμφισβήτησης».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΔΔΥΠΠΥ Γ. Τούντας, ο Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντ. Αυγερινός, ο Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος η Kira Fortune Σύμβουλος του ΠΟΥ στην Ευρώπη και ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Πρόεδρος του Κυπριακού Δικτύου Υγιών Πόλεων Κ. Γιωρκάτζης.

 

Οι βραβεύσεις

 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης βράβευσε για την κοινωνική τους προσφορά προσωπικότητες από το χώρο της υγείας, της Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων.

Ειδικότερα βραβεύθηκαν οι εξής:

Σωτήρης Τσιόδρας, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Επικεφαλής Επιστήμονας του ΕΟΔΥ
Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά ΕΙΝΑΠ
Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Συνιδρύτρια & Πρόεδρο του World Human Forum
Ανδρέας Παχατουρίδης, Δήμαρχος Περιστερίου
Εκ μέρους του κ. Βασίλη Γ. Αποστολόπουλου παρέλαβε το βραβείο η κα Ηλέκτρα Παπαζάχου, Δικηγόρος και Μέλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών
Δρ. Αντώνης Αυγερινός, Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Δήμητρα Κατσαφάδου,Ιδρύτρια “La vie en Rose”, MSc Οργανικής και Ανόργανης Σύνθεσης Καλλυντικών
Τζανής Πολυκανδριώτης, Γ. Γραμματέας Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος στη θέση του Προέδρου Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, κ. Δημήτρη Σκουτέλη
Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, D, PhD, FACS, Γενικός Χειρουργός
Επίσης ο κ. Πατούλης βράβευσε Δήμους και εκπρόσωπους δήμων για τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών της πόλης τους στην καμπάνια “Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα εμβόλια”, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο, την εφαρμογή των προγραμμάτων μας και μάλιστα, με δράσεις που λαμβάνουν χώρα στα σχολεία για την ορθή ενημέρωση των παιδιών, που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου.

 

Το 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΔΔΥΠΠΥ Περιφέρειας Αττικής

 

Περισσότεροι από 130 ομιλητές και ομιλήτριες – ιατροί, ερευνητές, ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής – θα αναδείξουν στο Συνέδριο τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Αυτοδιοίκηση στην επίλυση των προβλημάτων της δημόσιας Υγείας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. (Δείτε μας και στο facebook).

Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου – το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, ότι διοργανώνεται για πρώτη φορά από ΟΤΑ Β΄Βαθμού, την Περιφέρεια Αττικής – θα αναλυθούν οι νέες παράμετροι και τα προβλήματα του υγειονομικού συστήματος μετά τα δύο χρόνια της πανδημικής κρίσης και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην υγεία του γενικού πληθυσμού. Παράλληλα θα αναδειχθούν οι τρόποι με τους οποίους οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης μπορούν να συνδράμουν στην αναβάθμιση τόσο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσα από συνεχή και γόνιμη συνεργασία με την Πολιτεία, τους επιστημονικούς φορείς και τους παρόχους υγείας.

Στα πάνελ του συνεδρίου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων και μείζονα ζητήματα της σύγχρονης εποχής, όπως οι θετικές συνέπειες που έχουν στην υγεία των πολιτών οι δράσεις που αφορούν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος – «πράσινη» διαχείριση του αστικού ιστού, ανάπλαση περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, ανακύκλωση κλπ – η υγεία ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ιδίως μέσω του τουρισμού υγείας και ευεξίας, οι βιωματικοί τρόποι αντιμετώπισης των ψυχικών νοσημάτων και του bulling κ.α. Σημαντική θα είναι και η συμμετοχή ιατρών της Ομογένειας, οι οποίοι θα μεταφέρουν την εμπειρία τους και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο.

 

Η πραγματοποίηση του συνεδρίου

 

Το συνέδριο, διεξάγεται στην Αττική Ριβιέρα και συγκεκριμένα στο Riviera Coastεπί της Λεωφ. Κωνσταντίνου Καραμανλή 18 στη Βούλα. Οι εργασίες του μεταδίδονται υβριδικά και μέσω livestreaming από το κανάλι του ΕΔΔΥΠΠΥ στο YouTube, στις εξής διευθύνσεις:

Τελεί δε υπό την Αιγίδα των Υπουργείων: Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εσωτερικών, Παιδείας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Τουρισμού, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.). Επιπλέον, διοργανώνεται με την ευγενική χορηγία των εταιριών: Menarini, Texan, Bennett, Elpen, Pharmaserve-Lilly, Βιοϊατρική, Ιατρικό Κέντρο, MSquared, Nefroxenia, Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, Ιασώ, Aenorasis, Γένεσις Αθηνών / Πάντος, IqSkinClinics/Dr. Tzermias, LaVieEnRose και με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).

Οι χαιρετισμοί

Το συνέδριο χαιρέτισαν μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπ. Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης οι οποίοι συνεχάρησαν το ΕΔΔΥΠΠΥ και τον Πρόεδρο του Γ. Πατούλη για το έργο τους, υπογραμμίζοντας όλοι τη σημασία της διατήρησης της υγείας των πολιτών, μέσα κυρίως από την πρόληψη.

Παράλληλα αναγνώστηκε χαιρετισμός που απέστειλε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ενώ μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος χαιρέτισε το Συνέδριο ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου.