21 Απριλίου 2024

Brahami news

Brahaminews.gr

Αρχική » Blog » Ανησυχία για τα 5 ρίχτερ του Κορινθιακού και τι λέει ο Τσελέντης

Ανησυχία για τα 5 ρίχτερ του Κορινθιακού και τι λέει ο Τσελέντης

anisihia-gia-ta-5-rihter-toy-korinthiakoy-kai-ti-leei-o-tselentis-brahaminewsgr.jpg

Ανησυχία για τα 5 ρίχτερ του Κορινθιακού και τι λέει ο Τσελέντης. Τι προβληματίζει τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

 

Ανησυχία για τα 5 ρίχτερ του Κορινθιακού

 

Ανησυχία προκαλεί στους σεισμολόγους ο σεισμός των 5 ρίχτερ του Κορινθιακού Κόλπου, ο οποίος σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Οκτωβρίου 2022. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τις δηλώσεις του Άκη Τσελέντη ο οποίος μιλώντας του στα μέσα ενημέρωσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ακολουθία των μετασεισμών η οποία δεν υπήρξε στο βαθμό που θα περίμεναν οι επιστήμονες.

Η ανησυχία Τσελέντη

Την ανησυχία του λοιπόν εξέφρασε ο Άκης Τσελέντης. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τον σεισμό στον Κορινθιακό και για την ανησυχία των επιστημόνων. Η σεισμική δόνηση των 5 Ρίχτερ, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής και έγινε ιδιαιτέρως αισθητή στην Αθήνα. Το επίκεντρο σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εντοπίστηκε στον Κορινθιακό κοντά στο χωριό Άσπρα Σπίτια.

Μάλιστα, το εστιακό βάθος – σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ήταν στα 12,7 χιλιόμετρα, ενώ η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική. (Βρείτε μας και στο facebook).

Περισσότερα θέματα για ΕΛΛΑΔΑ, ΔΕΣ ΕΔΩ

Η απάντηση του επιστήμονα

Ποιος είναι ο προβληματισμός του Άκη Τσελέντη; Ότι ο σεισμός στον Κορινθιακό κόλπο μπορεί να μην είναι ο κύριος σεισμός. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την απουσία μετασεισμών.

Χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις του, ανέφερε: «Η φύση δεν λειτουργεί σαν ρολόι. Θέλαμε 2 24ωρα για να δούμε πως λειτουργεί το φαινόμενο. Εμένα με προβληματίζει γιατί από προχθές (σ.σ. Κυριακή ξημέρωμα) που έγινε ο σεισμός δεν έχουμε καταγράψει κανένα μετασεισμό, ο μοναδικός που έγινε ήταν πριν από λίγο και μεγέθους 2 ρίχτερ, και η ακολουθία είχε πολύ λίγους μετασεισμούς. Θα έπρεπε να έχουμε και 2,5 ρίχτερ και 3 και 4», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Το 2019 είχαμε στην περιοχή ένα 5,3 και μετά δεν είχαμε έντονη μετασεισμική ακολουθία, αλλά όχι να έχουν “παγώσει” οι μετασεισμοί. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν μέτρα σεισμικής προφύλαξης τα οποία πρέπει να τα λαμβάνει. Μπορεί να τα βρει σε όλες τις ιστοσελίδες πλέον. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι ο Κορινθιακός είναι μία περιοχή που έχει πολλά ρήγματα. Στο ανατολικό κομμάτι είναι οι Αλκυονίδες. Δεν είδαμε όμως μετατόπιση σε αυτό το ρήγμα. Οι Αλκυονίδες ωστόσο έχουν μαζέψει πολλή ενέργεια», συμπλήρωσε ο κ. Τσελέντης.

anisihia-gia-ta-5-rihter-toy-korinthiakoy-kai-ti-leei-o-tselentis-brahaminewsgr.jpg1_.jpg

«Πολλοί μου είπαν ότι τον κατάλαβαν και στην Αθήνα. Εγώ ήμουν στην Πάτρα και δεν κατάλαβα τίποτα. Αυτό γιατί το ρήγμα έχει μία κατεύθυνση δύση – ανατολή, προς τα κάτω και δεξιά, γι’ αυτό υπήρξε ενίσχυση προς την πλευρά της Αθήνας και της Στερεάς Ελλάδος. Μετά από μέρες μπορούμε να δούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι, πιστεύω σε 2 μέρες μπορεί να ξέρουμε. Η περιοχή του Κορινθιακού έχει μαζέψει πολλή ενέργεια. Υπάρχει μία ανησυχία για τις Αλκυονίδες, γιατί δε έχουμε κάποια ακολουθία έως τώρα εκεί στο σημείο. Ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχουμε για κάτι τώρα, θέλει προσοχή η περιοχή», συμπλήρωσε.

«Οι Αλκυονίδες κοιμούνται 40 χρόνια και η ενέργεια έχει μαζευτεί. Ο χθεσινός σεισμός (σ.σ. Κυριακής) δεν φάνηκε να ενεργοποιεί τις Αλκυονίδες», κατέληξε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Επέμεινε, τέλος, ότι «με προβληματίζει πολύ ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά γιατί έχει παρατηρηθεί ως πρόδρομο φαινόμενο καθώς δείχνει ότι υπάρχει παραμόρφωση του πυθμένα που όπως καταλαβαίνετε οδηγεί σε διάρρηξη».