14 Ιουνίου 2024

Brahami news

Brahaminews.gr

Αρχική » Blog » Ξεκινάει η σήραγγα Ηλιούπολης και πότε θα είναι έτοιμη

Ξεκινάει η σήραγγα Ηλιούπολης και πότε θα είναι έτοιμη

xekinaei-i-siragga-ilioypolis-kai-pote-tha-einai-etoimi-brahaminewsgr.jpg

Ξεκινάει η σήραγγα Ηλιούπολης και πότε θα είναι έτοιμη. Ελεύθερη η Βουλιαγμένης και ανοικτή μέχρι το Ελληνικό.

 

Ξεκινάει η σήραγγα Ηλιούπολης

 

 

Οι μελέτες για την κατασκευή της σήραγγα της Ηλιούπολης και την ανισοπεδοποίηση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Lamda Development, η εταιρεία έχει αναλάβει τις μελέτες ωρίμανσης για το έργο το οποίο αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως ανακοίνωσε λοιπόν ο κ. Αθανασίου οι μελέτες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν στο υπουργείο το 2023 προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του μεγάλου αυτού οδικού έργου. Η προτεραιοποίηση του project της Σήραγγας Ηλιούπολης ως επέκταση της Αττικής Οδού σε συνδυασμό με την ανισοπεδοποίηση της Λ.Βουλιαγμένης μέχρι το ύψος του Ελληνικού, θα βοηθήσει στην βελτίωση του κυκλοφοριακού κορεσμού που παρατηρείται τόσο στην Λεωφόρο Καρέα, όσο και στην Λ.Βουλιαγμένης, ειδικά τις ώρες αιχμής.

Η σημασία της σήραγγας Ηλιούποληςxekinaei-i-siragga-ilioypolis-kai-pote-tha-einai-etoimi-brahaminewsgr.jpg1_.jpg

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρίας, με τη λειτουργία της σήραγγας θα επιτευχθούν τρία πράγματα. Συγκεκριμένα, το 2026 θα λειτουργήσει η “ανισόπεδη” Λ.Βουλιαγμένης και το 2027 να λειτουργήσει και η Σήραγγα Ελληνικού.

Αναλυτικά λοιπόν:

Πρώτον: Ολοκληρώνεται σε μεγάλο βαθμό ο “ελεύθερος” δακτύλιος στο μητροπολιτικό συγκρότημα της Αθήνας. Με τον Κηφισό, την Αττική Οδό, τη Σήραγγα Ηλιούπολης και την ανισόπεδη Λε ωφόρου Βουλιαγμένης, η Αθήνα θα έχει ένα δίκτυο ελεύθερων από φανάρια αξόνων που θα εξυπηρετεί τις διαμπερείς οδικές μετακινήσεις τόσο βορρά-νότου όσο και ανατολής-δύσης. Με λίγα λόγια θα μπορεί κάποιος σε λίγα λεπτά να μετακινείται γρήγορα από τη μία περιοχή στην άλλη ακόμα και αν η απόσταση εντός αστικού ιστού θεωρείται μακρινή. (Βρείτε μας και στο facebook).

Δεύτερον: Είναι πολύ σημαντικό ότι επιτυγχάνεται η γρήγορη σύνδεση των νοτίων προαστίων με τα Μεσόγεια και φυσικά με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Σήμερα για να μετακινηθεί κάποιος για παράδειγμα από τον Άλιμο μέχρι το Αεροδρόμιο χρειάζεται σε φυσιολογικές κυκλοφοριακές συνθήκες 45-50 λεπτά δια μέσω της Βάρης-Κορωπίου. Με την Σήραγγα Ηλιούπολης θα μειωθεί ο χρόνος κατά σχεδόν 15-20 λεπτά ενώ θα ανακουφιστεί κυκλοφοριακά και ο άξονας της Βάρης-Κορωπίου.

Τρίτον: Θα υπάρχει πολύ γρηγορότερη πρόσβαση στον πόλο του Ελληνικού, δεδομένου των προβλέψεων για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Αν φανταστούμε ότι σήμερα η Λ.Βουλιαγμένης είναι ιδιαίτερα κορεσμένη για αρκετές ώρες την ημέρα, με την λειτουργία του Ελληνικού το 2026, ο άξονας πρακτικά θα κοκκινήσει από την κίνηση. Με την ανισοπεδοποίηση της Λ. Βουλιαγμένης και την βοήθεια του Μετρό και του Τραμ η πρόσβαση στο χώρο της επένδυσης του Ελληνικού εκτιμάται ότι θα είναι πιο εύκολη.

Ένα παράδειγμα του τι σημαίνει η Λ.Βουλιαγμένης με τον χώρο του Ελληνικού χωρίς κάποια παρέμβαση, το ζήσαμε πέρυσι στις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Experience Park όταν οι οδηγοί χρειάζονταν μέχρι και μισή ώρα για να μπορέσουν να προσεγγίσουν τον χώρο.

Περισσότερα θέματα για ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΔΕΣ ΕΔΩ

Η σύνδεση τραμ με σταθμό μετρό στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

 

Εξίσου σημαντική θα μπορούσε να είναι και η σύνδεση του δικτύου του Τραμ με τον σταθμό Μετρό στη Λ. Βουλιαγμένης καθώς θα επιτρέψει την σύνδεση των δύο μεγάλων λεωφόρων που διασχίζουν τον πόλο του Ελληνικού, αποτρέποντας τη χρήση του αυτοκινήτου σας. Εντός του χώρου σχεδιάζεται η μετακίνηση της γραμμής που οδηγεί από την Λ.Ποσειδώνος στο Αμαξοστάστιο του Τραμ, εντός του διαδρόμου του μεγάλου περιπάτου από την Βουλιαγμένης στην Ποσειδώνος.

Με την σύνδεση του Τραμ με το σταθμό Μετρό θα επιτευχθεί η εύκολη μετάβαση εντός των διάφορων περιοχών εντός του Ελληνικού και κυρίως από την περιοχή της Βουλιαγμένης στην τουριστική ζώνη του Αγίου Κοσμά.

 

Η Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης

xekinaei-i-siragga-ilioypolis-kai-pote-tha-einai-etoimi-brahaminewsgr.jpg2_.png

Η αστική σήραγγα Ηλιούπολης θα ξεκινά περίπου από τα στρατόπεδα Σακκέτα και θα καταλήγει στη Λ. Βουλιαγμένης. Για την κατάληξη της εξετάζονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων και αυτό της σύνδεσης στο ύψος του Metro Mall στα σύνορα Αγίου Δημητρίου και Ηλιούπολης. Στη συνέχεια το έργο περιλαμβάνει ανισοπεδοποίηση όλων των κόμβων μέχρι το ύψος του Ελληνικού

Η σήραγγα θα έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα και θα αποτελείται από δύο διακριτούς κλάδους, έναν για το κάθε ρεύμα κυκλοφορίας. Θα διαθέτει τρεις λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε θέματα οδικής ασφάλειας. Στο project θα εφαρμοσθούν σύγχρονες τεχνικές , όσο και η τεχνολογία BIM, για να συγκρατηθεί το κόστος που σήμερα υπολογίζεται σε περίπου 450-500 εκατ. ευρώ, σε τρέχουσες τιμές.