13 Ιουλίου 2024

Brahami news

Brahaminews.gr

Αρχική » Blog » “Δημήτρια 2022” με φόντο τις εκλογές. Γιορτή στον Άγιο Δημήτριο

“Δημήτρια 2022” με φόντο τις εκλογές. Γιορτή στον Άγιο Δημήτριο

dimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr.png

“Δημήτρια 2022” με φόντο τις εκλογές. Γιορτή στον Άγιο Δημήτριο. Τίμησε τον πολιούχο του, με πολλαπλά μηνύματα.

 

Του

Βασίλη Τριάντη

Δημήτρια 2022 με φόντο τις εκλογές

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν και τα φετινά “Δημήτρια”. Τα “Δημήτρια 2022”, τα οποία εξέπεμψαν πολλαπλά μηνύματα, καθώς όλο και πλησιάζουν από τη μία οι βουλευτικές και από την άλλη, οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Με τις ζυμώσεις loip;on και τις πολιτικές παρουσίες σε κάθε εκδήλωση, να πολλαπλασιάζονται, όπου υπάρχουν ιδιαίτερες και μεγάλες εκδηλώσεις, κέντρισαν και σ’ αυτή τη γιορτή το ενδιαφέρον.

Η ατάκα πάντως του Τάκη Θεοδωρικάκου, στην ερώτησή μας “Αν είναι να περιμένουνε κάτι το καινούργιο από την κυβέρνηση στον Άγιο Δημήτριο”, κατά την αποχώρηση του υπουργού από την τελετή :”Στηρίζουμε τον Άγιο Δημήτριο…” αποτελεί ίσως τροφή για σκέψη για πολλούς και όσους θέλουν να κάνουν αναλύσεις και ασκήσεις επί …χάρτου, πάντα ενόψει εκλογών!

Εν προκειμένω, ο δήμος Αγίου Δημητρίου ντύθηκε στα γιορτινά του για να υποδεχτεί τη μεγάλη γιορτή του πολυούχου του, Αγίου Δημητρίου του μυροβλίτη. Και παράλληλα άνοιξε την αγκαλιά του για να φέρει κοντά του όλους όσοι είχαν την ευτυχία να παραβρεθούν την Τετάρτη το βράδυ 26 Οκτωβρίου 2022 στον αρχιερατικό εσπερινό του ναού του Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια ν’ ακολουθήσουν την περιφορά της εικόνας στους δρόμους της πόλης.

Και πράγματι το τελετουργικό ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό και σε ένα κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης. Σε παράλληλο τόνο, οι πολύ γλυκές και σχεδόν καιρικές συνθήκες, βοήθησαν και συνετέλεσαν έτσι ώστε να προσέρθει όλο και περισσότερος κόσμο στον ιερό ναό της πόλης. Να παρακολουθήσει και να ζήσει από κοντά τις μεγάλες στιγμές λαμπρότητας της χριστιανοσύνης και τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.

dimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr1.jpg

Οι προσωπικότητες

Από νωρίς το απόγευμα άρχισαν να συρρέουν οι πιστοί στο ναό ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ήταν ιδιαίτερα και εντυπωσιακά στολισμένος.

Σιγά σιγά, άρχισαν να συγκεντρώνονται στο εσωτερικό του ναού, ο οποίος όσο περνούσε η ώρα όλο και γέμιζε. Όπως συνηθίζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις πολλά από τα στελέχη της τοπικής Αυτοδιοίκησης, φροντίζουν να δίνουν το παρών, καθώς η κάθε είδους τελετή που αφορά στην περιοχή τους, αποτελεί πάντα γι αυτούς ένα ξεχωριστό γεγονός. Αυτή όμως τη φορά, φαίνεται πως δεν ήταν μόνο ο καλός και γλυκός καιρός που συνετέλεσε έτσι να ώστε να έρθουν στη λαμπρή γιορτή. Γιατί εκτός από τα πολιτικά στελέχη της παρούσας τοπικής Αυτοδιοίκησης, παράντα ήταν και πολλά στελέχη του ευρέως πολιτικού σκηνικού και από διάφορες πολιτικές αποχρώσεις. Συμπεριλαμβνομένων, υπουργών, βουλευτών κλπ.

Προφανώς, όπως εύκολα μπορεί κάποιος να κατανοήσει, η εγγύτητα των εκλογών, ίσως να αποτέλεσαν ένα επιπλέον δέλεαρ και κίνητρο για να προβάλλει ο καθένας και από τη δική του μεριά, με την παρουσία του τις δικές του θέσεις. Όπως όμως και να έχει, ηπαρουσία των ανθρώπων του πολιτικού χώρου, προσέδωσε και μία ιδιαίτερη βαρύτητα στη γιορτή, κάνοντάς τη ξεχωριστή. (Βρείτε μας και στο facebook).

dimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr3.png

dimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr4.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr5.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr55.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr6.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr7.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr8.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr9.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr10.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr11.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr12.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr13.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr15.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr17.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr18.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr19.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr20.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr21.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr22.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr23.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr25.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr27.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr29.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr31.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr32.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr33.jpgdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr34.jpgdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr35.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr39.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr40.jpgdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr41.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr45.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr46.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr47.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr53.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr57.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr50.pngdimitria-2022-me-fonto-tis-ekloges-giorti-ston-agio-dimitrio-brahaminewsgr51.png

Οι αφίξεις

Η πληροφορία ότι το παρών στην τελετή θα δώσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θοδωρικάκος, στην αρχή εκτιμήθηκε από κάποιους σαν φήμη. Όσο περνούσε όμως η ώρα, η πληροφορία αυτή άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί οι συνεργάτες του υπουργού ενημέρωσαν τους υπεύθυνους ότι το παρών θα δώσει κι αυτός στην γιορτή.

Αναμένοντας λοιπόν την άφιξη του κ. Θοδωρικάκου, τα πολιτικά άλλα πρόσωπα άρχισαν να καταφτάνουν. Έτσι, ανάμεσά τους ήταν ο πρώην υπουργός Χάρης Θεοχάρης, βουλευτές της ΝΔ νοτίου τομέα, Άννα Καραμανλή, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Βασίλης Σπανάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τάσος Γαϊτάνης. Ακολούθησε η άφιξη του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη. Ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο βουλευτής Γιάννης Μπαλάφας

Η άφιξη, στη συνέχεια, του Τάκη Θεοδωρικάκου, έδωσε το έναυσμα της τελετουργικής διαδικασίας του εσπερινού και στη συνέχεια της περιφοράς της εικόνας του πολυούχου Αγίου Δημητρίου, στην πόλη.

Από πλευράς τοπικής Αυτοδιοίκησης, την παρούσα δήμαρχο Μαρία Ανδρούτσου πλαισίωναν στελέχη της διοίκησης του δήμου, ενώ παρούσες ήταν προσωπικότητες και από τις άλλες παρατάξεις. Ανάμεσά τους και η παράταξη του Στέλιου Μαμαλάκη “ΜΕΛΛΟΝ” για τον Άγιο Δημήτριο, προέδρου του συλλόγου Κρητών Αγίου Δημητρίου και Μέλους ΔΣ Παγκρητίου Ένωσης.

Συγκεκριμένα, παρούσες ήταν οι παρατάξεις: Νέα Πνοή Προοπτική , Λαϊκή Συσπείρωση, Δύναμη Αλλαγής, Μετέχω και Αγαπάμε την πόλη μας τον Άγιο Δημήτριο.

Περισσότερα θέματα για ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΕΣ ΕΔΩ

Η περιφορά

Ο πατήρ Ματθαίος Χάλαρης, υπεύθυνος και η ψυχή του ιερού του Αγίου Δημητρίου, υποδέχτηκε τον κ. Θεοδωρικάκο και τον συνόδευσε στο εσωτερικό του για να δοθεί το έναυσμα του τελετουργικού.

Την ώρα της άφιξης υπουργού, ειδικό άγημα της Ελληνικής Αστυνομίας, του απέδιδε τιμές και χαιρετισμό. Της λειτουργίας χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος πλαισιωμένος από πλειάδα κληρικών, μαζί με τον Πρωτοδιάκονο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Ιωάννη Μπούτση.

Όταν έφτασε η στιγμή να ξεκινήσει η περιφορά της εικόνας, αυτή τοποθετήθηκε σε αυτοκίνητο του στρατού, ενώ παιάνιζαν πιο μπροστά οι μπάντες του δήμου Αγίου Δημητρίου και της Αστυνομίας.Στη συνέχεια, σύλλογοι με παραδοσιακές εμφανίσεις. Ακολούθησαν οι ιερωμένοι,που μετέφεραν και οστά Αγίων σε ειδικά φυλάκια, με τους πολιτικούς ν΄ακολουθούν και αρκετό κόσμο να συμπληρώνει την μεγάλο όγκο όλων όσοι ακολούθησαν την πομπή.

Η πομπή αφού έκανε το γύρο της πόλης σε μία συγκεκριμένη διαδρομή που είχε οριστεί από το δήμο, έφτασε στο ναό, όπου και η εικόνα τοποθετήθηκε στον ιερό άμβωνα, για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η λειτουργία.

Αναλυτικά οι παρουσίες

Στην ιερά τελετή το παρών έδωσαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος Τ., ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης Χ., ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης Γ., οι Βουλευτές
κα Καραμανλή Α., κ. Σπανάκης Β., κ. Κυρρανάκης Κ., κ. Μπαλάφας Γ., ο Εκπρόσωπος Τύπου Ν.Δ. κ. Γαϊτάνης Τ., η Δήμαρχος του Δήμου μας κ. Μαρία Ανδρούτσου, ο π. Δήμαρχος κ. Παντελής Ειρηνάκης, Αντιδήμαρχοι, το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, Πρόεδροι Δημοτικών Παρατάξεων, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, η Δημοτική Αστυνομία, οι Παραδοσιακοί Σύλλογοι “Αρκάδων” και “Κρητών”, το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο και το σώμα Προσκόπων. Η λιτάνευση της ιεράς Εικόνας ακολούθησε την εξής διαδρομή: Αγίου Δημητρίου – Θ. Κολοκοτρώνη – Στρ. Παπάγου – Γράμμου – Αγίου Δημητρίου.

Όπως προαναφέρθηκε οι λατρευτικές εκδηλώσεις της ημέρας των «ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ» ολοκληρώθηκαν με την λιτάνευση τη ιεράς εικόνας του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου επί στρατιωτικού οχήματος και των χαριτόβρυτων αγίων λειψάνων στους δρόμους της πόλεως με τη συμμετοχή πλήθους πιστών και την ιερά παράκληση του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου η οποία εψάλη αμέσως μετά την ιερά λιτάνευση.

Τιμές απέδωσαν Ένοπλο Άγημα της Αστυνομίας ενώ παιάνισαν οι Φιλαρμονικές της Αστυνομίας και του Δήμου.

Προ της απολύσεως της ιεράς λιτανεύσεως, όλοι οι πιστοί έψαλαν το κοντάκιο “Τη Υπερμάχω”, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου και τον Εθνικό μας Ύμνο.