24 Ιουλίου 2024

Brahami news

Brahaminews.gr

Αρχική » Blog » Ανδρούτσου: Δημοψήφισμα για την Αγίου Δημητρίου; Η απάντηση

Ανδρούτσου: Δημοψήφισμα για την Αγίου Δημητρίου; Η απάντηση

androytsoy-dimopsifisma-gia-tin-agioy-dimitrioy-i-apantisi-brahaminewsgr.jpg

Ανδρούτσου: Δημοψήφισμα για την Αγίου Δημητρίου; Η απάντηση και το σκεπτικό της δημάρχου στο Brahaminews.gr.

 

Του

Βασίλη Τριάντη

 

Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος 2023 του δήμου Αγίου Δημητρίου.

Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η 6η και τελευταία διαβούλευση στο 17ο Δημοτικό Σχολείο, επί της οδού Φλέμιγκ 5 (1ο Δημοτικό Διαμέρισμα).

Η συγκεκριμένη διαβούλευση έβγαλε μία είδηση. Κι αυτή βγήκε από τα χείλη της Μαρίας Ανδρούτσου. Ότι δηλαδή, οι πολίτες μπορούν να προβούν στη διαδικασία του δημοψηφίσματος προκειμένου να υπάρξει ομόφωνη απόφαση εκτέλεσης έργου ή έργων μεταξύ πολιτών και δημοτικής αρχής. Με μία όμως παράμετρο η οποία, κατά τη δήμαρχο, κάνει τη διαφορά. Στην περίπτωση της Αγίου Δημητρίου, δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Και η δήμαρχος δίνει την απάντηση…

Το Brahaminews.gr επικοινωνήσε με τη Μαρία Ανδρούτσου και τοποθετήθηκε στο θέμα.

 

androytsoy-dimopsifisma-gia-tin-agioy-dimitrioy-i-apantisi-brahaminewsgr.jpg1_.webp

Η 6η διαβούλεση

Αναφορικά λοιπόν με τα δρώμενα της 6ης διαβούλεσης, στο βίντεο που έχει καταγράφει τα λεγόμενα όλων όσοι παραβρέθηκαν σ’ αυτή, έχει καταχωρηθεί στα πρακτικά, μεταξύ των άλλων και στο επίμαχο σημείο, η δήμαρχος του Αγίου Δημητρίου, τονίζει:

“Η διαμόρφωση των πεζοδρομίων και η συμβατότητά τους, είναι ευθύνη της παρόδιας ιδιοκτησίας. Αν ο δήμος κάνει ένα εκτενές πρόγραμμα αλλαγής πεζοδρομίων, θα πρέπει να επιμερίσει το κόστος σύμφωνα με το μέτρο όδευσης στην πρόσοψη κάθε κτηρίου. Η μόνη περίπτωση που μπορεί αυτό να μη λειτουργήσει ανταποδοτικά, έχει να κάνει με έργα ενταγμένα σε χρηματοδοτήσεις. Γι αυτό και προσπαθούμε να τα βάλουμε στο πράσινο ταμείο ή σε έργα της περιφέρειας ή σε άλλου τύπου έργα ΕΣΠΑ όπως αναφέραμε το ταμείο ανάκαμψης ειδάλλως ο δήμος υποχρεούται μια που θα το κάνει το έργο μία που θα χρεώσει τους κατοίκους.

Αντιλαμβάνεστε ότι επειδή είναι εποχή που δεν είναι εύκολο να έρχονται λογαριασμοί 20.000 ή 30.000 ευρώ και να πηγαίνουν σε ένα σπίτι με πρόσοψη 15 μέτρων. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί αυτό στην παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας και στις συνθήκες που υπάρχουν να δουλεύει. Δίνεται λοιπόν στους δημότες η δυνατότητα του δημοψηφίσματος...”. (Βρείτε μας και στο Facebook).

androytsoy-dimopsifisma-gia-tin-agioy-dimitrioy-i-apantisi-brahaminewsgr.jpg2_.jpg

Τι απαντά η δήμαρχος στο Brahaminews.gr

Αρχικά, η δήμαρχος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ανέφερε στη διαβούλευση τα περί δημοψηφίσματος, με μία όμως διαφορά… Τι θα μπορούσε να συμβεί και για το έργο της Αγίου Δημητρίου; Ας παρακολουθήσουμε παρακάτω, τη στιχομυθία:

  • Κυρία δήμαρχε, πότε μπορεί να υπάρξει δημοψήφισμα για την εκτέλεση ενός έργου σε επίπεδο τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Απάντηση: “Αυτό θα μπορούσε να συμβεί για μεγάλα θέματα που συνδέονται με την πόλη. Εκεί προβλέπονται τα τοπικά δημοψηφίσματα”.

  • Θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα και για την Αγίου Δημητρίου;

“Όχι, δεν θα μπορούσε να συμβεί, γιατί τότε που έγινε το έργο, δεν υπήρχε αυτή η διαδικασία. Υπήρχαν οι διαβουλεύσεις, τις οποίες όλοι όσοι δείχνουν τώρα, μηδενός εξαιρουμένου, μεγάλο ενδιαφέρον, απήχαν συστηματικά. Αν εξαιρέσουμε τους επαγγελματοβιοτέχνες, που συμμετείχαν. Δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο τώρα γιατί υπάρχουν και οι υποχρεώσεις έναντι τρίτων. Εγώ μίλησα για κάτι το οποίο είναι θεσμικό και προβλέπεται από νόμο. Και για να γίνει θέλεις συγκεκριμένες διαδικασίες”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΕΣ ΕΔΩ

Λαϊκές διαβουλεύσεις

Τι είναι οι λαϊκές διαβουλεύσεις; Ο δήμος δίνει την ερμηνεία με σχετική του ανακοίνωση:

“Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, συντάσσονται ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το έτος που ακολουθεί, μέσα από διάφορες διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης, στις οποίες έχει καθιερωθεί και η τέλεση λαϊκών συνελεύσεων στις γειτονιές της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προγραμματιστεί 6 Λαϊκές Συνελεύσεις, στα αντίστοιχα δημοτικά διαμερίσματα, στις οποίες θα παρουσιαστούν οι κεντρικοί άξονες του υπό διαμόρφωση Τεχνικού Προγράμματος του έτους 2023 και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους πολίτες, ώστε το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στις ανάγκες της πόλης, αλλά και στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.

Με κεντρικό μας μήνυμα «Συζητάμε και Σχεδιάζουμε», σας καλούμε όλες και όλους, να λάβετε μέρος στη διαδικασία αυτή είτε ως πολίτες είτε ως εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, καταθέτοντας ιδέες, προτάσεις και απόψεις για έργα και δράσεις που θεωρείτε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023.

Η συμμετοχή όλων έχει μεγάλη βαρύτητα και θα αποτελέσει σημαντική βάση, ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο, που έχει και το τελικό λόγο, να οδηγηθεί στην καλύτερη δυνατή απόφαση για την πορεία του Δήμου μας κατά την προσεχή χρονιά.

Η Δήμαρχος
Μαρία Ανδρούτσου”

Πρόγραμμα Λαϊκών Συνελεύσεων
► Δευτέρα 10 Οκτωβρίου • 13ο-21ο Δημοτικό Σχολείο • Αργοστολίου 118 (6ο Δημοτικό Διαμέρισμα)
► Τετάρτη 12 Οκτωβρίου • 10ο Δημοτικό Σχολείο • Εθνομαρτύρων & Τρακάδα • (5ο Δημοτικό Διαμέρισμα)
► Δευτέρα 17 Οκτωβρίου • 9ο Δημοτικό Σχολείο • Δωριέων & κατσίμπα • (4ο Δημοτικό Διαμέρισμα)
► Τετάρτη 19 Οκτωβρίου • 3ο Δημοτικό Σχολείο • Μητροπέτροβα & Καλλιφρονά • (3ο Δημοτικό Διαμέρισμα)
► Δευτέρα 24 Οκτωβρίου • 8ο Δημοτικό Σχολείο • Ρ. Κένεντι 30 • (2ο Δημοτικό Διαμέρισμα)
► Δευτέρα 31 Οκτωβρίου • 17ο Δημοτικό Σχολείο • Φλέμιγκ 5 • (1ο Δημοτικό Διαμέρισμα)

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 6η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ: https://www.facebook.com/Dimos.Ag.Dimitriou/videos/436194125331382