30 Μαρτίου 2023

Brahami news

Brahaminews.gr

Αρχική » Blog » Φλωρινιώτης: “Επεξεργάζομαι σοβαρή πρόταση στο Μπραχάμι…”. Ξαφνική εμφάνιση

Φλωρινιώτης: “Επεξεργάζομαι σοβαρή πρόταση στο Μπραχάμι…”. Ξαφνική εμφάνιση

flwriniwtis-epexergazomai-sovari-protasi-sto-brahami-xafniki-emfanisi-brahaminewsgr.jpg6_.jpg

Φλωρινιώτης: “Επεξεργάζομαι σοβαρή πρόταση στο Μπραχάμι…”. Ξαφνική εμφάνιση. Για καφέ στην πλατεία ο σούπερ σταρ του τραγουδιού.

 

Φλωρινιώτης: “Επεξεργάζομαι σοβαρή πρόταση στο Μπραχάμι…”. Ξαφνική εμφάνιση

 

Συνέντευξη:

Στο Βασίλη Τριάντη

 

Πολλοί πέρασαν αδιάφοροι από μπροστά του, χωρίς να τον αναγνωρίσουν. Άλλοι πάλι γύρισαν το κεφάλι, τον είδαν αλλά κι αυτοί ίσως δεν κατάλαβαν ποιος καθόταν απέναντί τους. Και κάποιοι που είναι πιο ψαγμένοι, κοντοστάθηκαν και με το παρατηρητικό τους βλέμμα προσπάθησαν να καταλάβουν ένα πράγμα. Ο άνδρας αυτός που πίνει το καφεδάκι του, ελληνικό παρακαλώ, στο γνωστό μαγαζί της πλατείας του Αγίου Δημητρίου, “Crepelino”, ποιος να είναι; Σαν γνωστός μοιάζει. Άλλωστε, το εκκεντρικό του ντύσιμο – καπελάκι, γυαλιά ηλίου, σε ασορτί μαύρο χρωματισμό με τα ρούχα του – από μόνο του προκαλούσε. Και να σε κάνει να θέλεις να “σπάσεις” το κεφάλι σου και να λες. Είναι γνωστός. Ποιος είναι;

Ναι λοιπόν για όσες και όσους το σκέφτηκαν, εκείνο το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου 2022, στο “Crepelino”, πρώτο …τραπέζι πίστα του πεζοδρομίου, καθόταν ο Γιάννης Φλωρινιώτης. Ο τραγουδιστής – σόουμαν, σούπερ σταρ που άφησε το δικό του στίγμα στις δεκαετίες του ’80, του ’90, με τα τραγούδια, τη φωνή, του σόου και την εκκεντρικότητα στο ντύσιμό του, και το …άρωμά του κρατάει μέχρι και σήμερα.

Το Brahaminews.gr δεν περίμενε ούτε δευτερόλεπτο. Τον πλησιάσαμε, τον καλησπερίσαμε, καθίσαμε μαζί στο τραπέζι με την παρέα του και χωρίς πολλά πολλά επί των συστάσεων, ξεκινήσαμε μια συνέντευξη της οποίας η αρχή, η μέση και το τέλος κύλησαν με τόσο ανάλαφρο τρόπο, που ούτε εμείς καταλάβαμε πως πέρασε μία σχεδόν ώρα δίπλα στον σούπερ σταρ.

Εύχαρις, χαμογελαστός, καλοσυνάτος και φυσικά άνετος, απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις. Ενώ φεύγοντας σκόρπισε ειδήσεις, κάνοντάς μας να φύγουμε “σκεπτικοί” για το τι ετοιμάζει στην πόλη μας και ποιος καλός αέρας τον έφερε στο Μπραχάμι…

flwriniwtis-epexergazomai-sovari-protasi-sto-brahami-xafniki-emfanisi-brahaminewsgr.jpg

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΔΕΣ ΕΔΩ

Οι φίλοι στο Μπραχάμι

Κύριε Φλωρινιώτη, ποιος καλός άνεμος σας φέρνει στο Μπραχάμι:

“Έχω πολλούς φίλους στο Μπραχάμι. Ένας από αυτούς με έφερε σήμερα εδώ και είμαι πολύ χαρούμενος. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι εδώ. Ο φίλος μου έχει συγγενείς εδώ. Έχω έρθει αρκετές φορές, όπως σας είπα. Στο παρελθόν είχα προσκληθεί και ήρθα και σε ένα γάμο που έγινε εδώ στο Μπραχάμι. Αλλά δεν ήταν και οι μοναδικές φορές που έχω έρθει. Μόλις έκανα τις μεγάλες επιτυχίες, θυμάμαι ότι είχα έρθει και σε έναν κινηματογράφο, στο κινηματοθέατρο κι έγινε χαμός εκείνη την ημέρα. Πρόκειται για το σινεμά “Αρίων”.

 

Έχετε καταφέρει να φτάσετε πολύ ψηλά και να κάνετε πολύ μεγάλες επιτυχίες. ήταν δύσκολες οι εποχές εκείνες για εσάς τους καλλιτέχνες;

“Δύσκολες ήταν οι εποχές όταν ήμουν μικρός. Στο ξεκίνημα. Μετά σιγά σιγά μπήκα σε σειρά. Αντιμετώπισα και πολλά προβλήματα στο χώρο μας γιατί δεν είναι και τόσο καθαρός… Υπάρχει πολύ σαμποτάζ κλπ (σ.σ. χαμόγελα). Εγώ δεν καταλάβαινα τίποτα. Κοίταγα τη δουλειά μου. Μπορεί να τους ενοχλούσε κάποιους γιατί εγώ έκανα κάτι καινούργιο τότε για την Ελλάδα. Αυτό που έκανα ήταν πολύ προχωρημένο. Ήταν 30 χρόνια μπροστά το σόου που παρουσίαζα. Ντυνόμουν εκκεντρικά κλπ κι αυτό τους ενοχλούσε ίσως. Κάποιοι το είχαν παρεξηγήσει. Έλα όμως που μετά όλοι προσπάθησαν να πάρουν ιδέες βλέποντας την επιτυχία μου. Ήθελαν να το κάνουν κι εκείνοι αλλά δεν τους πήγαινε. Αυτό πρέπει να σου πάει κι όλας”.

flwriniwtis-epexergazomai-sovari-protasi-sto-brahami-xafniki-emfanisi-brahaminewsgr.jpg3_.jpg

Έχετε οικογένεια;

“Ναι βέβαια. Έχω τρία παιδιά. Μία κόρη και δύο γιούς. Ο μεγάλος μου γιός δεν τραγουδάει ενώ ο μικρός ασχολείται με το τραγούδι όπως και η κόρη μου. Κι έχω και τρία εγγόνια. Η κόρη και ο γιος μου που τραγουδούν, εμφανίζονται σε κάποια κλαμπ. Παρασκευή, Σάββατο, γιατί τα περισσότερα μαγαζιά έχουν κλείσει. Μπορώ να πω ότι είμαι τυχερός που έζησα τα πιο ωραία χρόνια…”.

Τον ελεύθερο χρόνο σας πως τον περνάτε;

“Τώρα βλέπω τηλεόραση. Δεν σταματάω όμως ν’ ασχολούμαι με το τραγούδι, από κάθε άποψη”.

 

 

Τα συμβουλεύετε τα παιδιά σας σε θέματα της δουλειάς τους;

“Τα συμβούλευα όταν ήταν μικρά. Τότε μιλούσαμε και τους έλεγα τι πρέπει να κάνουν και τι πρέπει να προσέξουν. Τώρα έχουν τραβήξει το δικό τους δρόμο. Είχαμε κάνει κι ένα γκρουπ για 3-4 χρόνια “Φλωρινιώτης family” όπου τραγουδούσαμε και οι τρεις μαζί. Μετά τα παιδιά ήθελαν να προχωρήσουν και μόνα τους. Να κάνουν τη δική τους καριέρα”.

Γράφετε τραγούδια; Είστε σε επαφή με το χώρο της μουσικής;

“Ναι φυσικά. Είμαι συνέχεια στο στούντιο. Γράφω πολλά τραγούδια και σύνθεση και μουσική. Τώρα τελευταία μπαίνω συχνά στο στούντιο και κάνω τραγούδια που τότε δεν με άφηναν οι εταιρίες να τα βγάλω. Εμένα μου αρέσει το παραδοσιακό τραγούδι. Έχω γράψει παραδοσιακά δυτικής Μακεδονίας, παραδοσιακά ποντιακά, παραδοσιακά της πατρίδας μου, νησιώτικα… Ο πρώτος μου δίσκος ήταν με ρεμπέτικα τραγούδια. Λέω τραγούδια του ’35. Παλιά. Παραδοσιακά που είχε πει η Ρόζα Εσκενάζι και άλλοι ρεμπέτες¨.

flwriniwtis-epexergazomai-sovari-protasi-sto-brahami-xafniki-emfanisi-brahaminewsgr.jpg2_.jpg

Με την ομογένεια και τους Έλληνες του εξωτερικού έχετε συνεργασία;

“Συνέχεια. Κάθε χρόνο ταξίδευα σε Αυστραλία, Καναδά, Αμερική, Ευρώπη. Μέχρι Αφρική στο Γιοχάνεσμπουργκ. Στο εξωτερικό όπου πήγαινα, μετά τις 12 εκεί που άκουγες μουσική, ήταν ελληνικά μαγαζιά, μέχρι το πρωί. Όλες οι άλλες φυλές κοιμόντουσαν από τις 9 με 10 το βράδυ. Γιατί αρέσει στον Έλληνα να διασκεδάζει (σ.σ. χαμόγελα)”.

Ξενυχτάτε; Πηγαίνετε στα νυχτερινά μαγαζιά;

“Εγώ αν θα μείνω στο σπίτι θα με πιάσει κατάθλιψη. Δεν μπορώ (σ.σ. ξεσπά σε γέλια). Με καλούν φίλοι και πηγαίνω και βλέπω προγράμματα. Να τους δω λίγο.”.

flwriniwtis-epexergazomai-sovari-protasi-sto-brahami-xafniki-emfanisi-brahaminewsgr.jpg10.jpg

Εδώ σήμερα στο Μπραχάμι ήρθατε τυχαία;

“Όχι καθόλου τυχαία. Με έφερε το φιλαράκι μου, ο Τόλης Κιάος. Παίζει μπουζούκι. Είναι από τους καλούς μπουζουξήδες κι έχει και πάρα πολύ ωραία φωνή. Έχει νταλκά. Έχει πόνο στη φωνή του. Ένας τραγουδιστής που έβγαζε πόνο όταν τραγουδούσε, ένας Πόντιος τραγουδιστής, που ήταν ο άρχοντας του ποντιακού τραγουδιού. Ο Χρύσανθος. Αυτός ήταν, όταν είχαν μοχαμπέτι που λένε, δηλαδή γλέντι δηλαδή, έπινε, έκλαιγε και τραγουδούσε. Επιτραπέζια. Κι έβλεπες έτρεχε το δάκρυ κι έβγαζε μία φωνή αγγελική. Είμαι ανοικτός σε κάθε πρόταση. Επεξεργάζομαι πρόταση στο Μπραχάμι. Θα δούμε. Θα επανέλθω…

Χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Μου αρέσει να γνωρίζω κόσμο. Από την ημέρα που ξεκίνησα, πρώτα τα είχα καλά με τον κόσμο και μετά όλα τα άλλα. Γέμιζα μαγαζιά εδώ στην Αθήνα χωρίς να έχω κάνει δίσκους, χωρίς να γίνω γνωστός. Μόνο και μόνο από το σόου που παρουσίαζα. Κάτι καινούργιο. Εκεί με είδε ο συνθέτης Κώστας Ψυχογιός τότε. Και μου είπε εσύ γεμίζεις μαγαζιά χωρίς να έχεις κάνει δίσκο. Αν σου κάνω δίσκο εγώ, τότε θα γεμίζεις στάδια. Κι έτσι έγινε. Έχω αφήσει το δικό μου στίγμα. Βλέπω για παράδειγμα στη Eurovison τραγουδιστές που ακολουθούν το δικό μου στιλ και λένε γι αυτούς, ο Φλωρινιώτης της Τουρκίας, ο Φλωρινιώτ6ης της Ολλανδίας κλπ.”.

 

Στο βίντεο ο γιός του Γιάννη Φλωρινιώτη, Νίκος, που ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του στο τραγούδι.

Μιλήστε μας για τις ταινίες σας

“Γύρισα δέκα ταινίες. Ασχολήθηκα και με το θέατρο. Πιο συγκεκριμένα, γύρισα μια ταινία που πήρε τιμητικές διακρίσεις στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. Έκανα το είδωλο της εποχής εκείνης Φλωρινιώτη, με σάτιρα. Σατίριζα τον εαυτό μου. Δεν ήξερα φυσικά εγώ. Μου έλεγαν θα κάνεις έναν τραγουδιστή που έρχεται από την επαρχία και γίνεται χαμός. Γίνεται μεγάλη φίρμα και έτσι. Και τρέχουν οι δημοσιογράφοι. Όλα αυτά. Είδα κάποιες σκηνές και τους λέω: Το όνομά μου δεν το θέλω. Αλλάξτε όνομα. Το είδωλο των τίτλων πάλι μου φαίνεται ειρωνικός δεν το θέλω και το βγάλαμε “και ξανά προς τη δόξα τραβά”. Τελικά κάλεσαν πολλούς ηθοποιούς να κάνουν οντισιόν να κάνουν εμένα. Κανείς δεν μπορούσε να με πλησιάσει και ειπώθηκε: δεν πλησιάζουμε τον ίδιο. Κι έγινε. Η ταινία έγινε πάρα πολύ καλή. Η ταινία γυρίστηκε το 1980. Έχω γράψει το τραγούδι “το κορίτσι του μπαρ” με τη Ρένα Βιολάντη. Το γύρισα και ταινία. Το τέλος είχε μήνυμα για τα ναρκωτικά, ότι σκοτώνουν. Εγώ δεν έμπλεξα με αυτά γιατί είχα και οικογένεια. Ερχόντουσαν στο μαγαζί. Μου έλεγαν διάφορα. Εγώ είχα οικογένεια και εκτός των άλλων σκέφτηκα ότι άμα πλέξω μ αυτά, καταστράφηκα. Και στο εξωτερικό που πήγα κι εκεί με πλησίαζαν… “.

Σας συμβουλεύονται σήμερα οι νέοι;

“Υπάρχουν πολλές καλές φωνές. Υπάρχουν τα ριάλιτι με παιδιά που εμφανίζονται κι έχουν φωνάρες. Το θέμα είναι που θα δουλέψουν. Που θα κάνουν καριέρα. Ένας λόγος είναι και τα τραγούδια που είναι μόνο της εποχής. Εγώ έκανα εμπορικά τραγούδια αλλά έκανα και ποιοτικά. Ποίηση και μελωδία με Βάρναλη. Κωστής Παλαμά, Ουράλη, Χατζόπουλο. Όλους τους Έλληνες ποιητές”.

(Βρείτε μας στη σελίδα μας στο facebook)

(Βρείτε την ομάδα μας στο facebook)

Πως βγήκε αυτό το όνομα;

“Ένας επιχειρηματίας μου το έδωσε στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι τότε έγραφαν ο μικρός Γιαννάκης. Τότε που δούλευα με τους ρεμπέτες. Έγραφαν τα ονόματα των ρεμπετών, των δασκάλων του ρεμπέτικου τραγουδιού κι από κάτω σε πλαίσιο έγραφαν εμένα. Κι ο μικρός Γιαννάκης. Πιάνω λοιπόν τον επιχειρηματία και του λέω. Ο μικρός Γιαννάκης μεγάλωσε κι έχει γίνει Γιάνναρος. Ακόμη μικρό Γιαννάκη θα με έχει εκεί; Ε μου λέει αυτές οι ταμπέλες είναι γυάλινες και ακριβές και δεν αλλάζουν. Δεν μένω. Φεύγω του λέω γιατί ντρέπομαι. Ήμουν 18-19 χρόνων κι έγραφαν ο μικρός Γιαννάκης κι εγώ να είμαι ένας νταγλαράς. Τελικά μαζεύω τα ρούχα μου και φεύγω. Έρχεται την άλλη μέρα και μου λέει: “Πάρε τα ρούχα σου κι έλα γρήγορα στο μαγαζί και σου έχω μια έκπληξη. Λέω τι έκπληξη. Έλα μου λέει και θα τη δεις. Πηγαίνουμε στο μαγαζί και βλέπω με τεράστια φωτεινά γράμματα “Γιάννης Φλωρινιώτης”. Του λέω ακόμη δεν έφυγα, έφερες άλλον και του έβαλες και ταμπέλα. Του λέω ποιος είναι αυτός που έφερες στη θέση τη δική μου; Εσύ μου λέει είσαι… Από σήμερα έτσι θα σε λέω”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ SHOWBIZ ΔΕΣ ΕΔΩ

Για τα ριάλιτι τι έχετε να πείτε;

“Δεν έχει προοπτικές γιατί παραέγινε το κακό. Πολλά παιδιά. Που θα πρωτοδουλέψουν; Και ποιον θα πρωτοπροβάλουν; Λίγοι είναι αυτοί που έχουν ξεχωρίσει. Οι Αδαμαντίδης, Γλυκερία, Αργυρός. Δηλαδή τέσσερα, πέντε άτομα που έκαναν καριέρα. Γιατί δεν φτάνει μόνο η φωνή. Η δουλειά μας χρειάζεται και δημόσιες σχέσεις. Θέλει πολύ τρέξιμο. Δεν γίνεσαι εύκολα. Εγώ 14 χρόνων έτρεχα”.

Όταν μεσουρανούσα εγώ ερχόταν ο Λευτέρης Πανταζής και μ έβλεπε και μου έλεγε πες στην εταιρία σου να κάνω δίσκο. Και μίλησα στην εταιρία μου και τον κάλεσαν μετά και έκανε. Τα είχε βάλει με μένα και με το Βοσκόπουλο. Ήθελε να γίνει Βοσκόπουλος ή Φλωρινιώτης. Δεν γίνεται. Ο καθένας έχει τη δική του πορεία”.

 

Γυμνάζεστε; Διατηρείστε σε καλή φόρμα

“Κάπου, κάπου ναι. Πήγα και γυμναστήριο και χορό έκανα αλλά χόρευα δυόμιση ώρες και τραγουδούσα. Αυτό με έχει βοηθήσει αρκετά. Τώρα κάνω ότι προλαβαίνω…”.

 

Τόλης Κιάος

Εσείς κ. Κιάο συνεργάζεστε με τον κ. Φλωρινιώτη;

“Παίζω χρόνια μπουζούκι σε μαγαζιά της Αθήνας. Δυστυχώς ο κορονοϊός μας γονάτισε. Ήμουν χρόνια στην Αθήνα, έφυγα λόγω του κορονοϊού. Πλέον επέστρεψα πριν από ένα μήνα και ξεκίνησα δυναμικά. Πολλά μαγαζιά άνοιξαν αλλά ο κόσμος έχει γονατίσει. Έχουν κλείσει και πολλά μαγαζιά. Είναι τιμή μου που είναι φίλος μου ο Γιάννης Φλωρινιώτης. Μας συμβουλεύει και στη δουλειά, πάντα. Ήρθε και στην Έδεσσα. Κάθισε καιρό. Και στη Θεσσαλονίκη. Γυρίσαμε εκεί στα Λουτρά. Μέχρι και στο χωράφι πήγαμε… (σ.σ χαμόγελα).Εδώ είμαστε μαζί και με το θείο μου Βαγγέλη”.