5 Δεκεμβρίου 2024

Brahami news

Brahaminews.gr

Αρχική » Blog » Διώροφη σήραγγα Ηλιουπόλεως και ανισοπεδοποίηση Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Επανάσταση στα νότια προάστια

Διώροφη σήραγγα Ηλιουπόλεως και ανισοπεδοποίηση Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Επανάσταση στα νότια προάστια

diwrofi-siragga-ilioypolews-kai-anisopedopoiisi-lewforoy-voyliagmenis-epanastasi-sta-notia-proastia-brahaminewsgr.jpg

Διώροφη σήραγγα Ηλιουπόλεως και ανισοπεδοποίηση Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Επανάσταση στα νότια προάστια. Πως θα υλοποιηθεί το project.

 

Διώροφη σήραγγα Ηλιουπόλεως και ανισοπεδοποίηση Λεωφόρου Βουλιαγμένης

 

 

Η ιδέα πεέσε στο τραπέζι για οπρώτη φορά τ6ο μακρινό 2016. Ήταν τότε όταν σε μία εσπερίδα του ΤΕΕ, παρουσιάστηκε μία αρκετά προωθημένη για εκείνη την εποχή πρόταση αλλά και για την οικονομική κατάσταση τςη χώρας. Κι αυτή μιλούσε για Διώροφη Σήραγγα Ηλιουπόλεως και ανισοπεδοποίηση της Λ.Βουλιαγμένης

Πιο συγκεκριμένα, εκείνο το απόγευμα για πρώτη φορά έγινε μια παρουσίαση μιας πρότασης για την Σήραγγα Ηλιούπολης. Την παρουσίαση είχε κάνει ο σημερινός πρόεδρος του ΕΣΒΥΚ, Σέργιος Λαμπρόπουλος, ο οποίος μας μιλούσε για όρους value engineering, δηλαδή πως με χαμηλό -σχετικά- κόστος, μπορείς να δημιουργήσεις μια μεγάλη υποδομή.

Επρόκειτο για το έργο που σήμερα βρίσκεται υπό μελέτη από την Lamda Development για λογαριασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πλέον ενδιαφέρουσα και χρήσιμη επέκταση της Αττικής οδού.

Ξεκινώντας έγινε η παρουσίαση στην οποία συνδυαζόταν η δημιουργία μιας διώροφης αστικής σήραγγας, μια καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο, να μπορεί να ενώνει την Δυτική Περιφερειακή Υμηττού με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Μερικά από τα πρωτοποριακά στοιχεία κατασκευής είναι η εντυπωσιακή για τα ελληνικά δεδομένα διώροφη σήραγγα που μπορεί με κατασκευαστεί κάτω από τον πυκνό αστικό ιστό, η διαπλάτυνση της Λεωφόρο Βουλιαγμένης σε 4 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και ανισοπεδοποίηση μέχρι την Λ.Αλίμου.

Την μελέτη αυτή είχε αναλάβει η εταιρεία ΟΔΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ η οποία παρέδωσε και τη σχετική παρουσίαση που ομολογουμένως ήταν εντυπωσιακή και έδινε με μεγάλη λεπτομέρεια το πως θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα ένα τόσο τολμηρό –κατασκευαστικά– σχέδιο.

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑ ΣΤΟ FACEBOOK

 

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΣ ΕΔΩ

 

diwrofi-siragga-ilioypolews-kai-anisopedopoiisi-lewforoy-voyliagmenis-epanastasi-sta-notia-proastia-brahaminewsgr.jpg1_.jpg
Η κατασκευή τέταρτης λωρίδας κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, αναμένεται να δώσει πολλές λύσεις στο κυκλοφοριακό

Η ολοκληρωμένη πρόταση

 

Σύμφωνα με την πρόταση, το έργο είχε τρία σκέλη:. Το πρώτο ξεκινούσε με προέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού κατά περίπου 3 χιλιόμετρα (κλειστή αρτηρία). Σε αυτή περιλαμβάνονταν 3 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι: Καισαριανής, Σακκέτα και Βύρωνα.

Από την περιοχή του Α.Κ. Βύρωνα ξεκινά η βύθιση της διώροφης σήραγγας Ηλιούπολης η οποία διαθέτοντας ένα μήκος περίπου 3χλμ, συνεχίζει κάτω από τον αστικό ιστό και με διαμπερή κίνηση, χωρίς εισόδους/εξόδους, θα έχει ως κατάληξη την σύνδεση της με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος της οδού Εθνάρχου Μακαρίου στην Ηλιούπολη.

Οι φόρτοι που αναμένονται είναι 40.000 οχήματα/ημέρα σε Διώροφη Σήραγγα που θα εξυπηρετεί στο ίδιο πλαίσιο, αλλά σε διαφορετικά επίπεδα τα 2 ρεύματα κυκλοφορίας, με την αίρεση ότι η χρήση της θα είναι αποκλειστικά για επιβατικά αυτοκίνητα και το όριο ταχύτητας θα περιοριστεί σε 70χλμ/ώρα.

Η κατά μήκος κλίση της σήραγγας δεν υπερβαίνει τ0 4,30%. Τα πρώτα 1.000μ θα διανοιγούν με διατρητική μέθοδο (New Austrian Tunneling Method – ΝΑΤΜ και Open Face Shield – OFS).

Τα υπόλοιπα 2.100μ με την μέθοδο Cover & Cut κάτω από τη Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου, τις Πλατείες 28ης Οκτωβρίου και Εθνικής Αντιστάσεως, τη Λ. Σοφοκλή Βενιζέλου και την Πλατεία 25ης Μαρτίου, μέχρι τη Λ. Βουλιαγμένης. Το όριο ταχύτητας έχει οριστεί σε 80χλμ/ώρα.

Η πρόταση συνεχιζόταν με την ανισοπεδοποίηση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης μέχρι το Ελληνικό με μήκος 5χλμ. Εδώ το βασικό στοιχείο ήταν η προσθήκη μίας λωρίδας κυκλοφορίας ανά ρεύμα (συνολικά 4 λωρίδες ανά κατεύθυνση με αντικατάσταση της σημερινής νησίδας με στηθαίο σκυροδέματος και αύξηση της ικανότητας του άξονα.

Πέρα από την Εθνάρχου Μακαρίου, επιπλέον ανισόπεδοι κόμβοι προτείνονται επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στα εξής σημεία:
1.Με την Ανεξαρτησίας-Κύπρου και Εθνικής Αντιστάσεως
2.Με την Λεωφόρο Αλίμου
3.Με την Λεωφόρο Ιασωνίδου και Εθνικής Αντιστάσεως.

Επίσης προβλέπονται βόρεια και νότια σύνδεση του χώρου του ακινήτου του Ελληνικού με την Λ.Βουλιαγμένης. Μερικά από τα πρωτοποριακά στοιχεία είναι η ελαχιστοποίηση των απαλλοτριώσεων για τη μείωση του κόστους, η χρήση νέων τεχνολογιών όπως το ΒΙΜ κ.α.

Η πρόταση αυτή που πραγματοποιήθηκε πριν από έξι χρόνια δείχνει σημαντικά στοιχεία του πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η υλοποίηση αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου που αφορά την απευθείας σύνδεση βορείων και νοτίων προαστίων της πρωτεύουσας, απευθείας σύνδεση του αεροδρομίου με τα νότια προάστια και αναβάθμιση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης η οποία παρουσιάζει σημαντικά σημάδια κυκλοφοριακού κορεσμού.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ -ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΕΣ ΕΔΩ

Η αξία υλοποίησης της Σήραγγας Ηλιούπολης – Ανισοπεδοποίησης της λεωφόρου Βουλιαγμένης

Γιατί είναι κρίσιμη η υλοποίηση της Σήραγγας Ηλιούπολης-Ανισοπεδοποίησης της Λ.Βουλιαγμένης
Τρία σημαντικά στοιχεία καθιστούν σημαντική την κατασκευή της επέκτασης της Αττικής Οδού και της αναβάθμισης της Λεωφόρου Βουλιαγμένης:

Πρώτον, ολοκληρώνεται σε μεγάλο βαθμό ο “ελεύθερος” δακτύλιος στο μητροπολιτικό συγκρότημα της Αθήνας. Με τον Κηφισό, την Αττική Οδό, τη Σήραγγα Ηλιούπολης και την ανισόπεδη Λ.Βουλιαγμένης, η Αθήνα θα έχει ένα δίκτυο ελεύθερων από φανάρια αξόνων που θα εξυπηρετεί τις διαμπερείς οδικές μετακινήσεις τόσο βορρά-νότου όσο και ανατολής-δύσης. Με λίγα λόγια θα μπορεί κάποιος σε λίγα λεπτά να μετακινείται γρήγορα από τη μία περιοχή στην άλλη ακόμα και αν η απόσταση εντός αστικού ιστού θεωρείται μακρινή.

Δεύτερον, επιτυγχάνεται η γρήγορη σύνδεση των νοτίων προαστίων με τα Μεσόγεια και φυσικά με το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Σήμερα για να μετακινηθεί κάποιος για παράδειγμα από τον Άλιμο μέχρι το Αεροδρόμιο χρειάζεται σε φυσιολογικές κυκλοφοριακές συνθήκες 45-50 λεπτά δια μέσω της Βάρης-Κορωπίου. Με την Σήραγγα Ηλιούπολης θα μειωθεί ο χρόνος κατά σχεδόν 15-20 λεπτά ενώ θα ανακουφιστεί κυκλοφοριακά και ο άξονας της Βάρης-Κορωπίου.

Τρίτον, θα υπάρχει πολύ γρηγορότερη πρόσβαση στον πόλο του Ελληνικού, δεδομένου των προβλέψεων για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Αν φανταστούμε ότι σήμερα η Λ.Βουλιαγμένης είναι ιδιαίτερα κορεσμένη για αρκετές ώρες την ημέρα, με την λειτουργία του Ελληνικού το 2026, ο άξονας πρακτικά θα κοκκινήσει από την κίνηση. Με την ανισοπεδοποίηση της Λ.Βουλιαγμένης και την βοήθεια του Μετρό και του Τραμ η πρόσβαση στο χώρο της επένδυσης του Ελληνικού εκτιμάται ότι θα είναι πιο εύκολη. Με πληροφορίες από ypodomescom