19 Μαΐου 2024

Brahami news

Brahaminews.gr

Αρχική » Blog » Αίτηση Νικόλαου Βρεττού για κούρεμα αντικειμενικών αξιών στον Άγιο Δημήτριο. Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο

Αίτηση Νικόλαου Βρεττού για κούρεμα αντικειμενικών αξιών στον Άγιο Δημήτριο. Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο

aitisi-nikolaoy-vrettoy-gia-koyrema-antikeimenikwn-axiwn-ston-agio-dimitrio-ektakto-dimotiko-symvoylio-brahaminewsgr.jpg

Αίτηση Νικόλαου Βρεττού για κούρεμα αντικειμενικών αξιών στον Άγιο Δημήτριο. Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Όλα τα δεδομένα.

 

Αίτηση Νικόλαου Βρεττού για κούρεμα αντικειμενικών αξιών στον Άγιο Δημήτριο

Αίτημα στη διοίκηση του δήμου Αγίου Δημητρίου κατέθεσε ο Νικόλαος Βρεττός. Συγκεκριμένα, ο δημοτικός σύμβουλος με επιστολή του, προς το δήμο, ουσιαστικά καταθέτει αίτημα σύγκλησης έκτακτου δημοτικού συμβουλίου. Το θέμα του θα είναι: Πρόταση μείωσης των αντικειμενικών αξιών στο δήμο Αγίου Δημητρίου. Στην επιστολή του ο δημοτικός σύμβουλος επικαλείται ρεπορτάζ ηλεκτρονικής εφημερίδας, μέσω του οποίου επισημαίνεται η δυνατότητα στους δήμους να κουρέψουν τις αντικειμενικές αξίες.

Το πλήρες κείμενο

aitisi-nikolaoy-vrettoy-gia-koyrema-antikeimenikwn-axiwn-ston-agio-dimitrio-ektakto-dimotiko-symvoylio-brahaminewsgr.jpg1_.jpg

Συγκεκριμένα, ο Νικόλαος Βρεττός, επισημαίνει:

“Ο Βρεττός Νικόλαος – Δημοτικός Σύμβουλος Αγίου Δημητρίου κοινοποίησε μια δημοσίευση.

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ . ΘΕΜΑ : ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ .
Αξιότιμε Πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αγίου Δημητρίου, ζητούμε την σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, με θέμα συζήτησης την κατάθεση συγκεκριμένης και τεκμηριωμένης ένστασης για μείωση των συντελεστών τιμών ζωνών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών , που εδώ και ένα έτος ισχύουν για την πόλη μας . Δεδομένης της πρόσφατης απαράδεκτης, υπέρμετρης, αναντίστοιχης και τελικά άδικης αύξησης των αντικειμενικών αξιών στην πόλη μας , στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 34 , δίνεται το δικαίωμα στους δήμους να υποβάλουν αιτιολογημένες ενστάσεις για τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες ,από 1 έως 31 Δεκεμβρίου . Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος για όλα τα ακίνητα της πόλης μας, των δυσμενών οικονομικών συνεπειών για τους συγκατοίκους μας και του περιορισμένου χρόνου αντίδρασης μας , καθίσταται αυταπόδεικτη η αναγκαιότητα έκτακτης σύγκλησης του δημοτικού μας συμβουλίου , για την υποβολή ένστασης μείωσης των αντικειμενικών αξιών . Για την καλύτερη για τους συμπολίτες μας κατάρτιση της διορθωτικής αντιπρότασης των αντικειμενικών αξιών στην πόλη μας , είμαστε στην διάθεση σας προκειμένου να συμβάλουμε με τις θέσεις μας , εφόσον κρίνεται σκόπιμο και σε συνεργασία με την δήμαρχο , τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους . Με εκτίμηση Νικόλαος Δημ. Βρεττός , Αναστασία Ματ. Χάλαρη Ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Αγίου Δημητρίου . Εις επίρρωση της άμεσης αναγκαιότητας σύγκλισης έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, με αντικείμενο την κατάθεση αντιπρότασης μείωσης των ”αναντίστοιχων και φορομπηχτικών” αντικειμενικών αξιών στην πόλη μας, που ισχύουν από τις αρχές του 2022 , παραθέτω αυτούσιο το έγκυρο δημοσίευμα της AFTODIOIKISI.GR . ΔΗΜΟΙ 15 Νοεμβρίου 2022 – 10:18
Δήμοι: Δίνεται η δυνατότητα για “κούρεμα” των αντικειμενικών

 

Αντικειμενικές αξίες

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ της ηεκτρονικής εφημερίδας www.aftodioikisi.gr, επισημαίνεται:
“ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ: Εναν χρόνο μετά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών ανοίγεται παράθυρο επανεξέτασης των περιπτώσεων όπου σημειώθηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης. Συγκεκριμένα, το άρθρο 34 του νομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο για την υποβολή αιτιολογημένων ενστάσεων από τους δήμους (από 1 έως 31 Δεκεμβρίου 2022) για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή τους.
Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που θα υποβάλουν οι δήμοι, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει με διαδικασίες-εξπρές σε επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών, με στόχο το «κούρεμα» των τιμών στις περιοχές που θα διαπιστωθεί ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές αξίες. Οι διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε δεκάδες φόρους, τέλη και επιδόματα.
Στις περιοχές όπου θα καθοριστούν νέες τιμές ζώνης θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι, ενώ θα επανυπολογιστούν οι φόροι για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Η 2η ευκαιρία των δήμων
Η 2η ευκαιρία που θα δοθεί στους δήμους της χώρας, να προτείνουν μειώσεις σε “παράλογες” αυξήσεις τιμών, θα φορά μεμονωμένες περιπτώσεις που θα εξεταστούν ειδικά και στοχευμένα από τις αρμόδιες επιτροπές. Ακολούθως, οι επιτροπές θα προχωρήσουν σε εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών που θα κρίνεις αν είναι σκόπιμο να γίνουν οι αναπροσαρμογές. Ακόμα κι αν προχωρήσουν κάποιες μειώσεις, αυτές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ στους φόρους, δηλαδή δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ που πληρώθηκε αλλά τους φόρους από το 2023 και μετά.
Τα παραπάνω, διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την προτεινόμενη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει την δυνατότητα στους ΟΤΑ να προτείνουν μειώσεις σε “παράλογες” αυξήσεις τιμών.
Πήγες απ’ το υπουργείο τονίζουν με νόημα πως δεν παρακάμφθηκαν τα δημοτικά συμβούλια. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διαδικασίας προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών εστάλη επιστολή, (σύμφωνα με τον νόμο) σε όλους τους δήμους για διατύπωση γνώμης. Πλην όμως γνώμη απέστειλε μόνο το 10% εξ αυτών. Εκ των υστέρων, όταν “βγήκε” ο ΕΝΦΙΑ του 2022, πολλοί ΟΤΑ έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για τις μεγάλες αυξήσεις που είδαν οι δημότες τους κάτι που απέδωσαν σε λάθη επάνω στις αντικειμενικές. Διατύπωσαν επιφυλάξεις για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών που έλαβαν υπόψιν οι αρμόδιες επιτροπές κατά τον προσδιορισμό των τιμών εκκίνησης”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΕΣ ΕΔΩ

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

 

Η ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Ειδική διάταξη

Και το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται ως εξής:
“Έτσι λοιπόν, με την ειδική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο δίδεται δεύτερη ευκαιρία σε όλους του δήμους, αλλά κυρίως σε όσους δεν υπέβαλαν γνώμη, να αναφέρουν περιπτώσεις που δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η εισήγηση δε σημαίνει αυτόματα και “κούρεμα” των τιμών. Αυτό που αφήνουν ανοικτό είναι να εξεταστούν οι προτάσεις των δήμων και αν οι επιτροπές κρίνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα τότε να επαναληφθεί η διαδικασία προσδιορισμού των τιμών για την συγκεκριμένη περιοχή. Ακόμα και αν αυτή η διαδικασία οδηγήσει σε αλλαγή των αξιών οι νέες τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα εφαρμοστούν για την φορολόγηση των ακινήτων από το 2023 και μετά.
Άλλωστε, δεν είναι θα είναι και η πρώτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών θα αλλάξει αντικειμενικές τιμές που προσδιορίστηκαν τον Ιούνιο του 2021. Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, τον περασμένο Φεβρουάριο αναπροσαρμόστηκαν οι αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι αλλαγές δρομολογήθηκαν μετά την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, για τις τιμές εφορίας των ακινήτων, που υποβλήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2022 και αφού προηγήθηκαν διαμαρτυρίες και ενστάσεις των Δήμων, όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν λάθη στις τιμές ζώνης, στα πολεοδομικά και λοιπά στοιχεία των ακινήτων, στις ονομασίες των οικισμών κ.λ.π. Οι διορθώσεις των αντικειμενικών τιμών αφορούσαν σε ακίνητα που βρίσκονται σε δεκάδες Δήμους των Περιφερειών της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Κρήτης, της Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου”.