13 Ιουλίου 2024

Brahami news

Brahaminews.gr

Αρχική » Blog » Αύξηση στις αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων. Τι προβλέπει η νέα τροπολογία

Αύξηση στις αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων. Τι προβλέπει η νέα τροπολογία

ayxisi-stis-apozimiwseis-twn-dimotikwn-symvoylwn-ti-provlepei-i-nea-tropologia-brahaminewsgr.jpg

Αύξηση στις αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων. Τι προβλέπει η νέα τροπολογία. Κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ.

Αύξηση στις αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων

 

Περισσότερα χρήματα στις τσέπες των δημοτικών συμβούλων. Αυτό προβλέπει σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ το οποίο ρυθμίζει θέματα Δημοτικής Αστυνομίας και λαϊκών αγορών. Προβλέπει δηλαδή την αύξηση της αποζημίωσης των δημοτικών συμβούλων.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα, 12/12/2022.

 

Σκόπιμη η αύξηση

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης της τροπολογίας, «κρίνεται σκόπιμη η αύξηση της αποζημίωσης των δημοτικών συμβούλων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την τροπολογία, γίνεται προκειμένου οι δημοτικοί σύμβουλοι ν’ ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος των μετακινήσεων.

Λαμβανομένων υπόψη και των προπαρασκευαστικών ενεργειών που πρέπει να συντελεστούν, μετά μάλιστα τη μακρά περίοδο διεξαγωγής των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων μέσω τηλεδιασκέψεων και δια περιφοράς».

Σύμφωνα με τη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης των μελών του δημοτικού συμβουλίου, πλην αυτών που λαμβάνουν αντιμισθία, για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Το ύψος της αποζημίωσης

Μάλιστα, ορίστηκε και το ύψος της αποζημίωσης των δημοτικών συμβούλων για κάθε συνεδρίαση. Αυτό, σύμφωνα με την τροπολογία, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 1‚3% (αντί του 1% που ισχύει σήμερα) της αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων και βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου ΟΤΑ.

Παράλληλα, θεσμοθετείται αποζημίωση και για τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέγονται στους Δήμους Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης των οριζόμενων εκλογικών περιφερειών καθώς και στους δημοτικούς συμβούλους, των οποίων η κατοικία απέχει λιγότερο από 10 χλμ. από τη δημοτική κοινότητα που φιλοξενεί την έδρα του Δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποζημίωση των ανωτέρω. Το ύψος της εν λόγω αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του 1,3% της αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων και βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου ο.τ.α.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΣ ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΑΧΑΜΙ