30 Νοεμβρίου 2023

Brahami news

Brahaminews.gr

Αρχική » Blog » Στη Σαμοθράκη βρίσκεται η πιο αρχαία μπάλα ποδοσφαίρου. Οι περιγραφές του Ομήρου

Στη Σαμοθράκη βρίσκεται η πιο αρχαία μπάλα ποδοσφαίρου. Οι περιγραφές του Ομήρου

sti-samothraki-vrisketai-i-pio-arhaia-mpala-podosfairoy-oi-perigrafes-toy-omiroy-brahaminewsgr.jpg

Στη Σαμοθράκη βρίσκεται η πιο αρχαία μπάλα ποδοσφαίρου. Οι περιγραφές του Ομήρου. Τι έδειξαν οι ανασκαφές.

Στη Σαμοθράκη βρίσκεται η πιο αρχαία μπάλα ποδοσφαίρου

 

Κι όμως! Η αρχαιότερη μπάλα ποδοσφαίρου βρίσκεται στη Σαμοθράκη. Αυτό έδειξαν οι ανασκαφές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο νησί. Τις εργασίες πραγματοποίησε Αμερικανική αρχαιολογιή αποστολή μ’ επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Ντούζμπερι αλλά και τον Έλληνα αρχαιολόγο Ανδρέα Βαβρίτσα,(1914-2014).

Πιο συγκεκριμένα, σ’ έναν τάφο του 3ου π.Χ. αιώνα, βρέθηκε μεταξύ άλλων κι ένα πήλινο συμπαγές ομοίωμα σφαίρας (μπάλας), που μοιάζει με τις μπάλες που χρησιμοποιούνται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

sti-samothraki-vrisketai-i-pio-arhaia-mpala-podosfairoy-oi-perigrafes-toy-omiroy-brahaminewsgr.jpg1_.jpg

Οι δερμάτινες μπάλες

Διάφοροι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι υπήρχαν δερμάτινες μπάλες για το φούσκωμά των οποίων με αέρα χρησιμοποιούταν η ουροδόχος κύστη κάποιου μεγάλου ζώου, συνήθως χοίρου.

Δύσκολα μπορεί κάποιος ν’ αμφισβητήσει το γεγονός ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι έπαιζαν κάποιοι ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Ανάγλυφο του 4ου π.Χ. αιώνα που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών, απεικονίζει του λόγου το αληθές, καθώς εικονίζει έναν έφηβο να παίζει τη μπάλα με το πόδι. Αυτό και μόνο μπορεί να μας βεβαιώσει ότι οι πρόγονοί μας έπαιζαν κάποιο ποδοσφαιριστικό παιχνίδι.

Η σφαίρα ( μπάλα) φτιαγμένη από δέρμα ή κομμάτια ύφασμα, ραμμένα και παραγεμισμένα με αλογότριχες, άχυρο ή μαλλί, παιζόταν από μικρούς και μεγάλους.

sti-samothraki-vrisketai-i-pio-arhaia-mpala-podosfairoy-oi-perigrafes-toy-omiroy-brahaminewsgr.jpg2_.jpg

Οι περιγραφές του Ομήρου

Άλλωστε, τέτοιου είδους παιχνίδια περιγράφονται και από τον Όμηρο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην Οδύσσεια  όταν περιγράφεται η συνάντηση του Οδυσσέα και της Ναυσικάς, κόρης του Αλκίνοου , βασιλιά των Φαιάκων Παιχνίδι με κοινά στοιχεία με το σημερινό ποδόσφαιρο ήταν το «Επίσκυρον» που παιζόταν στην αρχαία Ελλάδα.

Αυτό δεν είναι τυχαίο διότι το τόπι είχε και άλλες λειτουργίες ως παίγνιον. Οπότε, σύμφωνα με τα δεδομένα, είναι φυσικό να έπαιζαν οι αρχαίοι Έλληνες και είδος ποδοσφαίρου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στα πιο δημοφιλή παιχνίδια με μπάλα περιλαμβάνονταν η απόρραξις και η ανακρουσία, όπου χτυπούσαν την μπάλα συνεχόμενα με δύναμη στο έδαφος ή στον τοίχο ώσπου να χάσουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ SPORT ΔΕΣ ΕΔΩ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΕΣ ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η ΟΜΑΔΑ “ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΑΧΑΜΙ”