12 Νοεμβρίου 2024

Brahami news

Brahaminews.gr

Αρχική » Blog » ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μαρία Ανδρούτσου: “Είμαστε πανέτοιμοι για την τέταρτη θητεία”. Η δήμαρχος Αγίου “Δημητρίου αποκαλύπτει τα πλάνα της

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μαρία Ανδρούτσου: “Είμαστε πανέτοιμοι για την τέταρτη θητεία”. Η δήμαρχος Αγίου “Δημητρίου αποκαλύπτει τα πλάνα της

apokleistiki-synenteyxi-maria-androyrtsoy-eimaste-panetoimoi-gia-tin-tetarti-thiteia-i-dimarhos-agioy-dimitrioy-apokalyptei-ta-plana-tis-brahaminewsgr.jpg

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μαρία Ανδρούτσου: “Είμαστε πανέτοιμοι για την τέταρτη θητεία”. Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου αποκαλύπτει τα πλάνα της. Οι λόγοι που θέλει να τη θυμούνται.

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μαρία Ανδρούτσου: “Είμαστε πανέτοιμοι για την τέταρτη θητεία”

 

Οι εκλογές για την τοπική Αυτοδιοίκηση πλησιάζουν. Ο Οκτώβριος όσο μακριά μπορεί να δείχνει, στην πραγματικότητα είναι πολύ κοντά για τις παρατάξεις οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη να προετοιμάζονται για την τελική τους αναμέτρηση. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, από τις οποίες θα προκύψει ποια θα είναι η παράταξη εκείνη η οποία θα διοικήσει το δήμο Αγίου Δημητρίου.

Η Μαρία Ανδρούτσου, επικεφαλής της παράταξης “Αλλάζουμε την Πόλη”, και τα στελέχη της προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις εκλογές. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η δήμαρχος. Παράλληλα, όλοι στην παράταξη μιλούν για την υλοποίηση ενός ξεχωριστού επιτεύγματος, αυτού της διεκδίκησης της τέταρτης θητείας. Γεγονός που αποτελεί ρεκόρ στην Ελλάδα για γυναίκα δήμαρχο.

Η Μαρία Ανδρούτσου άνοιξε την καρδιά της στο Brahaminews και μίλησε για όλους και για όλα. Για την πυρετώδη προετοιμασία της παράταξής της για τις εκλογές, για το ρεκόρ διοίκησης του δήμου, για τα έργα που διεξάγονται στην πόλη, για τα πλάνα της ενόψει μίας πιθανής τέταρτης θητείας. Για τους αντιπάλους της. Ακόμη και για την προσωπική της ζωή και το πως περνάει το χρόνο της, εκτός δημαρχείου…

Ο λόγος λοιπόν στη δήμαρχο του Αγίου Δημητρίου που είχε πολλά να πει…

 

 

Τι θα θέλατε να αφήσετε πίσω σας σαν δήμαρχος για να σας θυμούνται οι νεότερες γενιές;

“Δεν μπορεί να είναι ένα μόνο έργο. Θα έλεγα σε δύο επίπεδα θα ήθελα να με θυμούνται. Πρώτα από όλα η πόλη του δήμου μας έχει αναδείξει το ανθρώπινό της πρόσωπο. Το πρόσωπο της κοινωνικής αλληλεγγύης και ό,τι έχει να κάνει αυτό. Με τα θέματα αντιμετώπισης της φτώχιας, με τη φιλική μας στάση απέναντι στους κοινωνικά ευπαθείς συμπολίτες μας. Στο προσφυγικό, στο μεταναστευτικό, στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στα θέματα των έμφυλων διακρίσεων. Δηλαδή το κοινωνικό προφίλ του δήμου θέλω να έχει ένα στίγμα. Όπως θεωρώ ότι το έχω καταφέρει ο Άγιος Δημήτριος να αναγνωρίζεται ως ένας δήμος με κοινωνικές ευαισθησίες. Αυτό είναι το ένα. Και το δεύτερο θέλω να με θυμούνται σε επίπεδο έργων υποδομής. Να υπάρχουν έργα στα οποία ο κοινόχρηστος, ο δημόσιος χώρος ν’ αποδίδεται στους πολίτες.

Αυτό έχει να κάνει με τις διαμορφώσεις. Ακόμη και στο οδικό δίκτυο. Η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων δεν είναι μία ιδιοτροπία μας γιατί εχθρευόμαστε το ΙΧ αλλά γιατί θεωρούμε ότι για να βγει ο κόσμος να κυκλοφορήσει, να καταναλώσει στην τοπική αγορά, να κινηθεί πρέπει να έχει χώρο.

Άρα αυτό τον χώρο πρέπει να τον δώσουμε πίσω αισθητικά αναβαθμισμένο και με ασφάλεια. Επομένως, δύο πράγματα. Το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου και η δυνατότητα την πόλη και τους κοινόχρηστους χώρους να μπορούν να τους χρησιμοποιούν ισότιμα όλοι. Είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες. Να μη φοβούνται. Επίσης έχουμε το θέμα του φωτισμού. Είναι κάτι που χρειάζονται στη διευκόλυνσή τους, στην πρόσβαση, είτε άτομα μεγάλης ηλικίας, είτε άτομα με αναπηρίες, είτε τα νέα παιδιά που πρέπει να βρίσκουν φιλικούς χώρους για να κινούνται, ευχάριστα. Θεωρώ ότι αυτό θα είναι το στοίχημά μου με το χρόνο”.

 

Έχετε καταρρίψει ένα ρεκόρ. Τρεις συνεχόμενες θητείες και πάτε για τέταρτη. Εννοώ από τη θέσπιση του Καλλικράτη και μετέπειτα. Τι έχετε να πείτε γι αυτό;

“Ναι αλήθεια είναι. Ωστόσο, ο χώρος και της αυτοδιοίκησης και γενικότερα της πολιτικής είναι εχθρικός για τις γυναίκες. Και γιατί υπάρχουν μία σειρά από στερεότυπα που εμποδίζουν τη γυναίκα να συμμετέχει και άπαξ και καταφέρει να τα ξεπεράσει και να συμμετέχει, τη δυσκολεύουν στο να παραμείνει και να έχει συνέχεια. Και όταν λέω εχθρικός, δεν εννοώ μόνο στο να συνδυάσει το χρόνο με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και τους πολλαπλούς ρόλους. Τον επαγγελματικό, τον οικογενειακό και το ρόλο του συμμετέχω και ασκώ τα κοινά. Υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια που τα συναντάμε από το σεξισμό στην καθημερινότητα, μέχρι τη μείωση της προσωπικότητας των γυναικών. Πάρα πολύ εύκολα ακόμη και στις δημόσιες διαδικασίες. Η έλλειψη σεβασμού και η έλλειψη οριοθέτησης, ακόμη και συναδέλφων που συμμετέχουν στα όργανα, κάνει μια γυναίκα να θεωρεί εχθρικό και αποκρουστικό αυτό το περιβάλλον”.

 

Εσείς πάντως έχετε καταφέρει να διαχειρίζεστε σωστά τον ανδρικό πληθυσμό. Τους άνδρες αντιπάλους των πολιτικών παρατάξεων αλλά και τους συνεργάτες σας.

“Ναι. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο και δεν είναι όλοι ίδιοι. Και δεν ήταν πάντα σε μένα τόσο εύκολο. Τα πρώτα χρόνια που ασχολήθηκα ήταν πιο δύσκολο. Η τριβή ίσως να δημιουργεί κάποια άνεση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να δέχονται τις προσβλητικές εκφράσεις, τις μειωτικές εκφράσεις, που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν οι άνδρες στην πολιτική. Και δεν είναι μόνο ο προφορικός λόγος όταν είσαι παρούσα. Είναι και ο γραπτός λόγος. Οι αναρτήσεις. Πολλές προσβλητικές αναρτήσεις που εύκολα τις ξεπερνάει μία γυναίκα. “Άντε πλύνε πιάτα…” ας πούμε. Το κλασικό. Όλα αυτά δημιουργούν δυσκολίες. Πράγματι είναι θλιβερό αυτό το προνόμιο. Να είμαι η μόνη γυναίκα που έχω επανεκλεγεί τρεις φορές”.

 

Σας έχει γίνει πρόταση από κάποιο κόμμα να θέσετε υποψηφιότητα σαν βουλευτής;

“Έχω ξαναπεί ότι στην παρούσα φάση δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου. Δεν αρνούμαι αυτούς που ασκούν αυτά τα καθήκοντα αλλά σε μένα, στον τρόπο ζωής μου τη δική μου και της οικογένειάς μου, δεν ταιριάζει αυτός ο ρόλος”.

Είμαι στο χώρο της κεντροαριστεράς. Δεν το έχω κρύψει. Υπήρξα υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με το Γεώργιο Παπανδρέου, στις εκλογές του 2009. Αυτή ήταν και η πρώτη εμπειρία έκθεσης σε τόσο μεγάλο εύρος όπως ήταν η Β’ Αθήνας τότε που δεν είχε “σπάσει” κι έπιανε όλο το Λεκανοπέδιο. Δεν μου έχει γίνει πρόταση και δεν έχω αφήσει και κανένα περιθώριο να έχω εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον ν’ ασχοληθώ με τις εθνικές εκλογές. Δεν με έχει απασχολήσει. Μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ κι έχω επικεντρωθεί σ’ αυτό το κομμάτι που είναι το δημοτικό έργο που έχουμε δρομολογήσει”.

apokleistiki-synenteyxi-maria-androyrtsoy-eimaste-panetoimoi-gia-tin-tetarti-thiteia-i-dimarhos-agioy-dimitrioy-apokalyptei-ta-plana-tis-brahaminewsgr.jpg1_.jpg

Από που απορρέει η αισιοδοξία σας ότι θα επανεκλεγείτε;

“Έχουμε κάνει μία σημαντική διεύρυνση αφού καταφέραμε αξιοποιώντας την απλή αναλογική να συμπράξουμε με άλλη δημοτική παράταξη και με κάποιους μεμονωμένους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους. Το κάλεσμά μας είναι διαρκές για σύμπραξη και με άλλες δυνάμεις της πόλης που αποδέχονται τις βασικές αρχές και τις αξίες μας σαν “Αλλάζουμε την πόλη” και που θεωρούν ότι οι στόχοι του προγράμματός μας τους καλύπτουν. Άρα, θεωρούμε ότι θα διευρυνθούμε ακόμη περισσότερο μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές. Αυτό μας δίνει την πεποίθηση ότι είμαστε πολύ κοντά στο να πετύχουμε τη νίκη από την πρώτη Κυριακή, το 43%. ”

 

Αποτελεί προσωπικό σας στόχο να υλοποιήσετε την εκλογή σας για τέταρτη φορά;

“Όχι δεν το αντιμετωπίζω έτσι. Θεωρώ ότι αποτελεί συνέχεια υλοποίησης των στόχων μας. Λογικούς στόχους. Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων που παλεύουμε συνεργαζόμενοι και ο στόχος μας είναι να επιτύχουμε αυτό που πρεσβεύουμε να το αποδεχτεί η πλειοψηφία της πόλης. Δεν είναι προσωπικό στοίχημα. Τα προσωπικά στοιχήματα έχουν να κάνουν με την ίδια τη συγκρότηση της προσωπικότητάς μου και περισσότερο με το στενό οικογενειακό περιβάλλον που εκεί σταματούν”.

 

ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ;

“Εγώ συμμετείχα και πρόσφατα στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Στο ΠΑΣΟΚ είμαι μέλος. Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχω υπάρξει μέλος. Δεν ανήκα. Μπορεί να έχω στηρίξει και ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη διαδρομή μου αλλά ανήκω στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά εδώ στο δήμο έχω αφήσει το κομματικό καπέλο από πολύ καιρό. Και χρησιμοποιώ μόνο την αυτοδιοικητική μου ιδιότητα. Γι αυτό και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔΑ δεν συμμετείχα με το παραταξιακό ψηφοδέλτιο. Ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε δημιουργήσει ένα ξεχωριστό ψηφοδέλτιο ένα ανεξάρτητο σχήμα. Τη “Νέα Αυτοδιοίκηση” μ’ επικεφαλής το Γιώργο Ιωακειμίδη κι έχω καταφέρει κι έχω εκλεγεί μ’ αυτό το σχήμα και στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΑ, στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής. Άρα, από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκα και εξελέγην δήμαρχος, έχω εγκαταλείψει έναν ενεργό ρόλο στο κομματικό”.

 

Σκέφτεστε να προβείτε σε αλλαγές προσώπων στο διοικητικό σχήμα; Σε επίπεδο αντιδημάρχων;

“Από όταν αναλάβαμε την ευθύνη του δήμου, δύο συνεργάτες, ο κ. Γαβαλάς και ο κ. Συρράκος έχουν παραμείνει στα πόστα, στις θέσεις ευθύνης τους αμετακίνητοι. Στην τεχνική υπηρεσία και στη διεύθυνση περιβάλλοντος. Οι υπόλοιπες θέσεις ευθύνης έχουν μια εναλλαγή. Στην προεδρία του δημοτικού συμβουλίου και στην αντιπροεδρία, στην αντιδημαρχία των κοινωνικών και οικονομικών και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Και στα νομικά πρόσωπα υπάρχει μία εναλλαγή. Το γεγονός ότι κάποιοι συνεργάτες είναι περισσότερα χρόνια σε μία θέση, έχει να κάνει και με τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις της θέσης. Το τεχνοκρατικό μέρος στην προκειμένη περίπτωση για τον κο Γαβαλά, είναι μηχανικός. Τίποτα δεν είναι δεδομένο αλλά τίποτα δεν έχει να κάνει είτε με συμφωνίες είτε με προειλημμένες αποφάσεις. Όλα είναι ρευστά. Θα εξαρτηθεί από τη σύνθεση της δημοτικής μας ομάδας μετά από τις εκλογές, το πως θα κατανεμηθούν οι ρόλοι”.

 

Γιατί σας επιλέγει ο λαός του Αγίου Δημητρίου για τρεις συνεχόμενες θητείες;

“Κατ’ αρχάς νομίζω ότι μας αισθάνεται μέρος της τοπικής κοινωνίας. Όχι μόνο εμένα αλλά και όλους τους συνεργάτες. Και όχι αλεξιπτωτιστές και ξένους που έρχονται μόνο και μόνο για να συμμετέχουν στις εκλογές. Κάποιοι διεκδικούν να έχουν ένα ρόλο, ενώ δεν ζουν την πόλη. Πώς θα συζητήσεις για τα προβλήματα στα σχολεία αν τα παιδιά σου δεν έχουν περάσει από τα σχολεία του δήμου; Πώς θα συζητήσεις για τα προβλήματα στον αθλητισμό αν τα παιδιά σου δεν έχουν αθληθεί στα γήπεδα του δήμου; Δεν το χρεώνω μόνο στους επικεφαλής των παρατάξεων. Αλλά δεν γίνεται να χρησιμοποιούνται οι δήμοι ως μέσον ικανοποίησης φιλοδοξιών ή για την ανάδειξη ή για την εμπλοκή σε άλλα θέματα. Πρέπει μία πόλη να τη ζεις, να κυκλοφορείς σ’ αυτή. Να γίνεσαι ένα με τον κόσμο, με την αγορά, με τους επαγγελματίες, με τους κατοίκους, με τους τοπικούς συλλόγους για να έχεις και μια διεκδίκηση να σε καλέσουν να τους εκπροσωπήσεις. Ο ένας λόγος λοιπόν που θεωρώ ότι με εμπιστεύονται, είναι ότι με θεωρούν δικό τους άνθρωπο. Δεύτερον νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουν, τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών. Δώδεκα χρόνια δεν μας έχει ακουμπήσει τίποτα. Ακούμε κατά καιρούς σε άλλους δήμους να συμβαίνουν πράγματα που δεν είναι και αποδεκτά”.

 

Τι απολογισμό θα κάνατε για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα σας;

“Είναι πολύ σημαντικό αν θέλει κάποιος να μας κρίνει, να πάρει τα προεκλογικά μας προγράμματα σε κάθε θητεία, γιατί έτσι δουλεύουμε κι εμείς σαν δημοτική ομάδα. Να κάνει ένα απλό ξεφύλλισμα και να πει τι δεσμευτήκατε. Στην πρώτη μας εκλογική διαδικασία το 2010, είπαμε δέκα λόγους για τους οποίους θέλουμε να μας ψηφίσει ο κόσμος. Στο κλείσιμο της πρώτης θητείας που ήταν τρισήμιση χρόνια, στον απολογισμό είδαμε ότι και τα δέκα τα είχαμε ακουμπήσει. Μπορεί να μην τα είχαμε λύσει αλλά και στα δέκα είχαμε στρώσει το δρόμο. Μετά στη δεύτερη θητεία μπήκαμε πιο βαθιά και αναλύσαμε περισσότερο κάποια θέματα. Στον απολογισμό διαπιστώναμε ότι ναι ένα ποσοστό της τάξης του 80% είχε δρομολογηθεί. Όταν αναλάβαμε το 2010, στην τεχνική υπηρεσία του δήμου δεν βρήκαμε ούτε μία μελέτη. Κάτι που να είχε μελετηθεί και να μπορούσε να δημοπρατηθεί. Ή να υποβληθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που τότε ήταν και πιο πολλά και ανοικτά. Και ξεκινήσαμε από το μηδέν να κάνουμε μελέτες και να τις υποβάλουμε σε όλα τα προγράμματα. Αυτό θεωρώ ότι είναι και το μεγάλο μας συν στον απολογισμό. Καταφέραμε και κάναμε μεγάλα έργα σε περίοδο υποχρηματοδοτήσεων, γιατί εξασφαλίσαμε χρήματα από όλες τις πιθανές πηγές. Είτε ήταν ΕΣΠΑ, είτε ήταν χρήματα της περιφέρειας, όπως τώρα τα μεγάλα έργα, η Αγίου Δημητρίου, η ανάπλαση πέριξ μετρό Άγιος Δημήτριος και το γήπεδο γίνονται με χρήματα της περιφέρειας. Όπως είπα και στη συνάντηση με την κα Δούρου ότι πράγματι είχαν ενταχθεί στη θητεία της προηγούμενης περιφερειακής αρχής.

Ένα ΕΣΠΑ που τρέχουμε τώρα με την περιφέρεια για την ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων σχολείων είναι στην παρούσα περιφερειακή αρχή. Υποβάλαμε προτάσεις στο “Αντώνης Τρίτσης”. Εξασφαλίσαμε τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ για τα δύο μεγάλα έργα, Ασύρματο και Κολυμβητήριο. Όπου ταυτόχρονα σ’ αυτό το διάστημα ωριμάσαμε και τις μελέτες. Στην πρώτη πρώτη μας θητεία κάναμε σε χρόνο dt τον 4ο βρεφονηπιακό παιδικό σταθμό που είναι κοντά στον Ασύρματο, μέσω ΕΣΠΑ της περιφέρειας στη θητεία του Σγουρού.

Ολοκληρώσαμε και λειτουργήσαμε τη δημοτική κατασκήνωση για πρώτη φορά. Όταν την παραλάβαμε ήταν έτοιμη και τα προηγούμενα δύο χρόνια είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί αλλά δεν υπήρχε σχεδιασμός για να λειτουργήσει η κατασκήνωση. Επίσης, λειτουργήσαμε και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης που παρελήφθη στην πρώτη μας θητεία. Οι χρηματοδοτήσεις που φέραμε στο δήμο μέσα από το Πράσινο ταμείο, για απόκτηση κοινόχρηστων χώρων που είχαν φτάσει σε πάρα πολύ κρίσιμη δικαστική οδό. Δηλαδή το οικοδομικό τετράγωνο 289 που είναι λίγο πιο πέρα από το δημαρχείο που φτιάχνεται μια υπέροχη παιδική χαρά, είχε φτάσει στο σημείο να έχουν επιβληθεί βάρη σε όλες παρόδιες …ιδιοκτησίες. Καταφέραμε και τους παρόδιους ν’ απαλλάξουμε και το ακίνητο να το αγοράσουμε με χρήματα του πράσινου ταμείου. Το ίδιο έγινε και για έναν μεγάλο χώρο δίπλα στον Άγιο Βασίλη. Το ίδιο έγινε και για τα 2 στρέμματα που αγοράσαμε και φτιάξαμε το πάρκο οικογένειας. Άρα, στον απολογισμό μας θεωρούμε ότι η απόκτηση κοινόχρηστων χώρων και η αξιοποίησή τους, η ανάπλασή τους, ώστε να γίνουν λειτουργικοί και να μπορούν να τους επισκέπτονται όλοι οι συμπολίτες αδιακρίτως. Κι εδώ το ΟΛΟΙ το βάζω με κεφαλαία. Άρα βάζω ζητήματα προσβασιμότητας που σημαίνει και άτομα με αναπηρία. Ζητήματα ηλικιακά και ζητήματα ενδιαφέροντος. Μπορεί σε ένα χώρο να βρεθεί το μικρό παιδί που θα κάνει κούνια στην παιδική χαρά και το μεγαλύτερο που θα παίξει στο πινγκ και ο γονιός που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όργανα υπαίθριας άθλησης. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Να δημιουργήσουμε σημεία αναφοράς στην πόλη και πρώτοι το έχουμε κάνει σε μεγάλο βαθμό”.

Αν σας έλεγαν να επιλέξετε τα ικανότερα στελέχη της κάθε παράταξης για να τους καλέσετε να διοικήσουν μαζί σας, ποιοι θα ήταν αυτοί;

“Δεν θα πω ονόματα. Πάλι πιστεύω ότι ένας ικανός από μόνος του σε μία ομάδα που δεν έχει κάποια χαρακτηριστικά δεν μπορεί ν’ αναδειχτεί. Άτομα αξιόλογα μπορεί να υπάρχουν σε όλες τις παρατάξεις αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει ότι είναι και ικανοί να λειτουργήσουν με θετικό πρόσημο στις δημόσιες υποθέσεις γιατί θα πρέπει να έχουν πνεύμα ομαδο-συνεργατικό. Να μπορούν να συνεργάζονται, να διέπονται από κοινές αρχές. Οι προτεραιότητες να είναι κοινές. Δεν γνωρίζω όλους τους συναδέλφους. Για παράδειγμα στο δημοτικό συμβούλιο είναι σε προτεραιότητα το κοινό καλό και όχι το στενά ατομικό. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δεις πως λειτουργεί ο καθένας μέσα σε μία ομάδα”.

 

Για τα νέα πρόσωπα που εμφανίστηκαν στο πολιτικό σκηνικό θα θέλατε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

“Δεν θέλω να σχολιάσω κανέναν γιατί τώρα θα φανεί τι πρεσβεύουν”.

 

 

Σας προβληματίζει ότι εμφανίζονται νέα πρόσωπα στο πολιτικό σκηνικό;

“Όχι καθόλου. Είναι σημαντικό να ανανεώνεται το πολιτικό σκηνικό. Να μπαίνουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται και νεότεροι σε ηλικία αλλά και που ασχολούνται για πρώτη φορά. Αρκεί να έχουν μελετήσει καλά το δήμο. Να μη θεωρούν ότι κάποιες αποφάσεις που έχουν παρθεί με δημοκρατικές διαδικασίες ανήκουν στο παρελθόν. Πρέπει να κατανοούν ότι ο δήμος έχει συνέχεια. Ένα έργο δηλαδή που έχει μελετηθεί από πριν, έχει εγκριθεί μέσα από κάποιες διαδικασίες, μόνο όταν είναι ολοφάνερο και κοινά αποδεκτό ότι είναι βλαβερό για την πόλη θα πρέπει να εμποδίζεται. Το λέω αυτό γιατί είδαμε ότι στην Αγίου Δημητρίου κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν μικροπολιτική. Τι εννοώ μικροπολιτική. Την ενόχληση που αντικειμενικά δημιουργήθηκε στην πόλη που το έργο εξελίσσεται ενώ η πόλη λειτουργεί, προσπάθησαν να την εκμεταλλευτούν δημιουργώντας την ελπίδα και την προσδοκία ότι αν εκλεγούν θα αλλάξουν το έργο. Κάτι που αντικειμενικά δεν ισχύει. Ένα έργο χρηματοδοτείται, υπάρχει ευθύνη στον φορέα που το εκτελεί, στο φορέα που το χρηματοδοτεί. Έχουν από πριν συμφωνήσει ότι αυτό το έργο είναι αποδεκτό. Γι αυτό υπάρχουν και όλα τα προηγούμενα στάδια των εγκρίσεων, μέχρι την προγραμματική σύμβαση. Και στη συνέχεια είναι συνυπεύθυνη και η περιφέρεια που χρηματοδοτεί και που είναι η εξέλιξη της νομαρχίας που το μελέτησε κι όλας το έργο αλλά και ο δήμος που το επιβλέπει κι επιδιώκει να γίνεται όλο και πιο σωστά. Και πιο γρήγορα και με τη λιγότερη δυνατή όχληση”.

 

Σκέφτεστε να κάνετε παρεμβάσεις στα έργα για να κατευνάσετε τον κόσμο που αντιδρά;

“Ήδη κάνουμε. Στη Αγίου Δημητρίου ας πούμε, γίνονται παρεμβάσεις και μικροτροποποιήσεις ώστε να βελτιώσουμε αυτό που στα χαρτιά έχει μελετηθεί. Και προσπαθούμε αυτό που δίνουμε όταν ολοκληρώνεται να έχει όσο γίνεται την ικανοποίηση των περισσοτέρων αιτημάτων. Άρα για την Αγίου Δημητρίου είναι δεδομένο. Το γεγονός για παράδειγμα μελετήσαμε ότι και στη Σάμου θα επιτρέπεται η αριστερή στροφή με το φανάρι που θα μπει εκεί. Είναι ένα πρόβλημα που διαπιστώθηκε στην πράξη ότι πρέπει να λυθεί. Το γεγονός ότι η Ψηλορείτου συναντάει την Αγίου Δημητρίου και κόβει τη νησίδα που πριν δεν κοβόταν στη μελέτη για να μπορεί να περάσει απέναντι στη Φιλοστράτους και να βγει κάτω στο Παλαιό Φάληρο σημαίνει ότι είδαμε ότι μπορούν γίνουν τροποποιήσεις, είτε από παρατηρήσεις που έκαναν οι πολίτες, είτε από αυτά που βλέπαμε και οι μηχανικοί του δήμου αλλά κι εμείς. Να τροποποιηθούν κατά τι. Όχι στο σύνολο. Την ενόχληση όταν κάποιος θα πρέπει να ακολουθήσει κανόνες και να οδηγήσει ή να σταθμεύσει σύμφωνα με τον ΚΟΚ, ακόμη κι αν υπάρχει, λογικά πρέπει να την αγνοούμε. Καθένας που σέβεται τον εαυτό του και τις διαδικασίες και τους νόμους πρέπει ν’ αγνοεί αυτές τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες. Και πρέπει να εστιάζει στο αν αυτό το έργο είναι σωστό, αν λύνει προβλήματα και αν δημιουργεί κάποια δυσκολία, αυτή να ελαχιστοποιείται”.

i-kopi-vasilopitas-tis-adelfotitas-krapsitwn-athinwn-megali-symmetohi-kosmoy-braghaminewsgr.jpg62.jpg

Για το γήπεδο τι έχετε να πείτε;

 

“Το γήπεδο είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Δημοπρατήθηκε μέχρι τώρα τέσσερις φορές. Οι προηγούμενες εταιρίες που ανέλαβαν για κάποιο λόγο διαφορετικό η κάθε μία εγκατέλειπαν το έργο. Οι δύο πρώτες πριν καν ξεκινήσει. Η τρίτη αφότου είχε ξεκινήσει και κάθε φορά προσπαθούσε ο δήμος σε συνεργασία με την περιφέρεια να προχωρήσει με όσα ο νόμος ορίζει και να το επαναδημοπρατίσει. Τώρα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος, θα το παραδώσει σε τέσσερις μήνες και νομίζω ότι θα λυθούν και τα ζητήματα της ταλαιπωρίας των αθλητών”.

 

Για το πέτρινο;

 

“Το πέτρινο αποτελεί μία παρανόηση. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ισχυρίζεται ότι και μπορεί και θέλει να το κάνει. Αυτό που έχουμε ζητήσει εμείς είναι να έρθει να μας παρουσιάσει τη μελέτη. Έχουμε δώσει χρόνο ώστε να μπορέσουν να το κάνουν. Ως τώρα δεν έχουμε κάποια ανταπόκριση αλλά εμάς μας ενδιαφέρει το όλο του Ασυρμάτου. Κι εκεί έχουμε εστιάσει. Ήρθε και η έγκριση από το παρακαταθηκών και δανείων για τη χρηματοδότηση μέσω του Αντώνης Τρίτσης. Εμείς έχουμε ζητήσει από τον μελετητή να επισπεύσει την έκδοση οικοδομικής άδειας για να προχωρήσουμε και στα τεύχη δημοπράτησης να δημοπρατήσουμε το χώρο τον περιβάλλοντα και όλους τους χρήσιμους χώρους που δημιουργούνται εκεί”.

 

Για το ρέμα της Πικροδάφνης;

 

“Όσον αφορά στο ρέμα της Πικροδάφνης είμαστε σε αρχικό στάδιο γιατί πρόσφατα οριοθετήθηκε. Θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του ρυμοτομικού του δήμου μας για να ταυτιστούν τα οικοδομικά τετράγωνα με την οριογραμμή. Είναι ένα έργο πολύ μεγάλο που κι εδώ θα πρέπει η πολιτεία μέσω του υπουργείου περιβάλλοντος να βοηθήσει τους δήμους. Κι αυτό δεν το λέω μόνο εγώ. Το λέει και το Παλαιό Φάληρο, ο Άλιμος και σε ένα μικρότερο βαθμό και η Ηλιούπολη, αφορά δηλαδή σε όλους του δήμους απ’ όπου διατρέχει το ρέμα. Όταν καταφέρουμε και τροποποιήσουμε το ρυμοτομικό θα έχουμε αποκτήσει και κάποιους κοινόχρηστους χώρους παραρεμάτιους που θα πρέπει να εξετάσουμε πως αυτοί οι χώροι θα είναι κι αυτοί επισκέψιμοι ώστε να μπορεί κάποιος να διατρέξει παρόχθια όλο το ρέμα και να ξεκινήσει από το βουνό και να καταλήξει στη θάλασσα. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την επόμενη θητεία. Πως το ρέμα δεν θα κακοποιηθεί. Να εμποδίσουμε δηλαδή τα σχέδια της περιφέρειας να το μετατρέψει σε οχετό με συρματοκιβώτια. Και θα αξιοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερο τη φυσική του κατάσταση”.

 

Ποια είναι τα προσόντα ενός δημάρχου;

 

“Πρώτο από όλα να έχει τη λογική της συλλογικής δράσης. Να πιστεύει πολύ στις ομάδες. Να δημιουργεί ομάδες που να διαπνέονται από τις ίδιες αρχές και αξίες και να μπορεί να τις καθοδηγεί ώστε να προχωράνε και να πείσει κάθε μέλος της ομάδας με πρωτοβουλίες και με μία συγκλίνουσα λογική και με μία αλληλοτροφοδότηση και συνεργασία. Πρώτα από όλα πρέπει να έχει ομαδικό πνεύμα. Πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο που έχει να διαχειριστεί. Δηλαδή την πόλη και τους ανθρώπους της και τις ιδιαιτερότητες. Δεν θα πω να είναι έντιμος γιατί αυτό είναι αυτονόητο. Όταν κάποιος διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα οφείλει να είναι έντιμος και να πιστοποιείται η στάση του αυτή. Και η στάση αυτή πρέπει να είναι και δίκαιη. Ακόμη και εσωτερικά και στη διοίκηση του οργανισμού θέση. Να γνωρίζει καλά τη δημόσια διοίκηση και ιδιαίτερα την αυτοδιοίκηση. Τις διαδικασίες. Είναι μία ενασχόληση χωρίς ωράριο”.

 

Έχετε εκφράσει την επιθυμία σας να πραγματοποιηθεί debate με τους πολιτικούς αντιπάλους σας. Γιατί;

 

“Αυτό το θέτω εγώ στην προεκλογική περίοδο προκειμένου να εμβαθύνουμε στα θέματα του δήμου μας. Είναι καλό να γίνεται παρουσία των πολιτών, να δημιουργήσουμε αυτή την δυνατότητα ταυτόχρονης παρουσίασης όλων των υποψήφιων δημάρχων. Τις απαντήσεις σε ερωτήσεις που μπορούν να τεθούν από δημοσιογράφους κοινής αποδοχής που να γνωρίζουν και τα τοπικά θέματα και ίσως ακόμη και από τους πολίτες που θα συμμετέχουν. Το να παρουσιαστούν ταυτόχρονα όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και να εκθέσουν στους θεατές, ακροατές, ανάλογα πως θα είναι, το πρόγραμμά τους για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό. Όπως επίσης είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να ακούσεις σαν πολίτης τι έχει να σου πει ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος για ένα συγκεκριμένο θέμα και ποια θέση του για τα θέματα της πόλης”.

 

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει, σας προβληματίζει σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

 

“Οι τρεις θητείες μπορεί να θωρηθεί από κάποιους ότι είναι ο ικανός χρόνος που μπορεί κάποιος να έχει μία παρουσία στα κοινά. Υπάρχει γενικότερα μια τάση να μπαίνουν καινούργια πρόσωπα. Αλλά θεωρώ ότι εκεί θ’ αξιολογηθεί το έργο που έχει παραχθεί σ’ αυτά τα χρόνια και η δέσμευση για την επόμενη θητεία. Σε ποια έργα θα στοχεύσουμε”.

 

Σε ποια έργα θα στοχεύσετε αν επανεκλεγείτε;

 

“Το ένα είναι το ρέμα της Πικροδάφνης. Είναι πολύ σημαντικό. Επίσης το να ολοκληρώσουμε τα μεγάλα έργα του προγράμματος “Τρίτσης”. Δηλαδή να φτιάξουμε το κολυμβητήριο και να παραδώσουμε το πάρκο του Ασυρμάτου στους πολίτες, έτσι ακριβώς όπως το λέμε “Ασύρματος πράσινος για όλους”. Ο φωτισμός έχει ήδη ξεκινήσει. Μπορεί να είμαστε και σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο όταν θα γίνουν οι εκλογές. Έχει εγκριθεί η μελέτη, το ΚΑΠΕ που είναι τεχνικός σύμβουλος στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων έχει δώσει την έγκριση και μόλις παραλάβουμε και την έκθεση από το παρακαταθηκών, θα δημοπρατήσουμε”.

 

Υπάρχει κάποιο έργο που δεν το έχετε ανακοινώσει ακόμη;

 

“Υπάρχει ένα έργο που μας έχει ταλαιπωρήσει. Είναι το ανοικτό θεατράκι, ένα πολιτιστικό κέντρο. Πρόκειται για ένα θέατρο 500 θέσεων, που αφού το ξεμπλοκάρουμε από κάποιες διαδικασίες πολεοδομικές πιστεύουμε ότι θα το υλοποιήσουμε στην επόμενη θητεία. Μας ενδιαφέρει η ανέγερση του έκτου γυμνασίου που είναι σε εκκρεμότητα από τις κτηριακές υποδομές και φιλοδοξούμε σε αυτό να βοηθήσει και η περιφέρεια. Δηλαδή η αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού να το εντάξει σε χρηματοδότηση. Γιατί σ’ αυτό το σημείο βρισκόμαστε από τις κτηριακές υποδομές. Συν το γεγονός να δημιουργήσουμε στην πόλη πιο ήπιες και φιλικές διαδρομές. Να δημιουργήσουμε επίσης ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Έχουν γίνει κάποια σημεία αποσπασματικά αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που να συνδέει τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος της πόλης με τους σταθμούς μετρό. Να έχει προσχωρήσει περισσότερο η ηλεκτροκίνηση γιατί έχουμε εξασφαλίσει και τη χρηματοδότηση από το Τρίτσης για ηλεκτροκίνηση οχημάτων του δήμου. Αλλά έχουμε μπει και στο πρόγραμμα της ηλεκτροκινητικότητας για κοινόχρηστα ηλεκτρικά πατίνια και ηλεκτρικά ποδήλατα κοινόχρηστα. Να δημιουργήσουμε δηλαδή πιο βιώσιμη κυκλοφορία μέσα στην πόλη και να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται τη χρήση του ΙΧ που αυτό σημαίνει πολλά. Ακόμη και από την ανάγκη να βρίσκονται χώροι στάθμευσης που δεν υπάρχουν. Και να αλλάξει η συμπεριφορά, η οδηγική συμπεριφορά, η στάση του καθενός από εμάς. Το πως δηλαδή μετακινούνται τ’ αυτοκίνητα μέσα στην πόλη. Να αυξήσουμε την πεζή κινητικότητα και να χρησιμοποιούμε περισσότερο ήπιους τρόπους μετακίνησης”.

 

Πως περνάτε το 24ωρό σας;

 

Βρίσκομαι πάρα πολλές ώρες στο δημαρχείο. Στην προσωπική μου ζωή είμαι πολύ δεμένη με την οικογένεια και τη μικρή και τη μεγάλη. Με πολλούς φίλους, πολλούς ανθρώπους που είναι πολύ κοντά και έχουμε παράλληλες ζωές…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΕΣ ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΑΧΑΜΙ