14 Ιουνίου 2024

Brahami news

Brahaminews.gr

Αρχική » Blog » Το μεγάλο γλέντι της “Τζαμάλας”. Πλήθος κόσμου αγκάλιασε την αποκριάτικη γιορτή

Το μεγάλο γλέντι της “Τζαμάλας”. Πλήθος κόσμου αγκάλιασε την αποκριάτικη γιορτή

to-megalo-glenti-tis-tzamalas-plithos-kosmoy-agaliase-tin-apokriatiki-giorti-stin-plateia-veloyhiwti-brahaminewsgr.jpg1_.jpg

Το μεγάλο γλέντι της “Τζαμάλας”. Πλήθος κόσμου αγκάλιασε την αποκριάτικη γιορτή. Στην πλατεία Βελουχιώτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Το μεγάλο γλέντι της “Τζαμάλας”

 

Μία ξεχωριστή γιορταστική βραδιά έζησαν όλοι όσοι βρέθηκαν το Σάββατο το βράδυ 18 Φεβρουαρίου 2023 στην πλατεία Βελουχιώτη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής αλλά και του συλλόγου των Κραψιτών.

Νύχτα της αποκριάς και στήθηκε μεγάλο γλέντι γύρω από την “Τζαμάλα”. Πολύς ο κόσμος αλλά και αρκετοί οι επώνυμοι. Οι διοργανωτές με ανάρτησή τους μας έδωσαν όλες τις λεπτομέρειες.

Η μεγάλη γιορτή

Αναλυτικά λοιπόν αναφέρουν:

“Εψές, που λένε και στην Ήπειρο, νύχτα της αποκριάς, σε ένα φορτισμένο κλίμα χαράς, κεφιού και χαλάρωσης, στην «ανοιχτωσιά» της πλατείας του Δήμου μας (πλ. Αρη Βελουχιώτη), στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι, γύρω από την «Τζαμάλα».
Η δύναμη αυτής, της μεγάλης, φωτιάς, που έχει ιδιαίτερους συμβολισμούς για τους Γιαννιώτες (ως ιδιότυπος συνοικιακός εορτασμός της Αποκριάς), είναι ένα αποκριάτικο έθιμο, το οποίο αναβίωσε η Αδελφότητα Κραψιτών Αθηνών σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (Ο.Π.Α.Π.)του Δήμου μας. Το έθιμο αποτελεί μία ιεροτελεστία εξαγνισμού, στηρίζεται στην πίστη ότι η φωτιά έχει τη δύναμη να διώχνει το κακό και επί Τουρκοκρατίας, ο χορός γύρω από την φωτιά, έβγαζε τον πόθο των σκλαβωμένων για τη λευτεριά.
Το εναρκτήριο λάκτισμα της εκδήλωσης, έγινε από Μαρία Ανδρούτσου • Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Αττικής, του προέδρου του ΟΠΑΠ Γιάννης Μαθάς και την πρόεδρος μας ΕΛΕΝΗ ΚΑΝΤΖΕΛΗ με το άναμμα της φωτιάς, της «Τζαμάλας», την οποία επιμελήθηκαν από νωρίς, (με στήσιμο των ξύλων σε κύκλο), το 2ο Σώμα Προσκόπων Αγίου Δημητρίου και κράτησε ζωηρή και ζωντανή, η φλόγα της, για τις επόμενες ώρες του γλεντιού και του χορού που στήθηκε γύρω από αυτήν”.

 

Ηπειρώτικα φαγητά

Ηπειρώτικες πίτες και φασολάδα στο καζάνι, με άφθονο τσίπουρο για τα κεράσματα, προσφορά από την Αδελφότητα Κραψιτών Αθηνών και στην μουσική πλαισίωση, η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Δόκιμος Χαραλάμπους με τις κόρες του Ελευθερία και Ιωάννα και τον Δημήτρη Τζουμερκιώτη στο τραγούδι πρόσφεραν μια ιδιαίτερη εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους.
Παιδιά και γονείς και εκπαιδευτικοί 5ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου με την επιμέλεια των δασκάλων κκ Χρυσάνθη Αργυρίου και Λένα Μπράτη, διάνθισαν με τους σατυρικούς χορούς και τα δρώμενα την εκδήλωση και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την ευγενική συμμετοχή τους.

 

Οι Κραψίτες

Από όλους εμάς, από το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κραψιτών, ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΡΔΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!! στους εθελοντές μας κκ Ιωάννα, Αντωνία, Ελένη, Κώστα, Θανάση, Νατάσσα & Χρήστο, τους προσκόπους μας (για το σπουδαίο και διαρκές εθελοντικό τους έργο) στον συνδιοργανωτή μας τον Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος – Δήμος Αγ. Δημητρίου του Δήμου μας, για την στήριξη στην υλοποίηση αυτής της υπέροχης εκδήλωσης και επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Κραψίτες, τα μέλη των καλλιτεχνικών Εργαστηρίων μας με τους δασκάλους μας Μαρία Βασιλάκη και Κώστας-Γιούλη Τομαρά και τους συνδημότες μας, που αγκάλιασαν με την πάνδημη συμμετοχή τους την εκδήλωση αυτή σε μια ξεχωριστή για όλους μας εμπειρία.
Ευχαριστούμε και τους Βουλευτές κκ Καλλιάνο Γιάννη, Μπαλάφα Γιάννη, Αντωνίου Τόνια, υπ. βουλευτή Χρηστίδη Παύλο, Κατσώτη Χρήστο για την τιμή που μας έκαναν να παρακολουθήσουν τη «ΤΖΑΜΑΛΑ»
Καλή Σαρακοστή με υγεία σε όλους!”.

to-megalo-glenti-tis-tzamalas-plithos-kosmoy-agaliase-tin-apokriatiki-giorti-stin-plateia-veloyhiwti-brahaminewsgr.jpg1_.jpg to-megalo-glenti-tis-tzamalas-plithos-kosmoy-agaliase-tin-apokriatiki-giorti-stin-plateia-veloyhiwti-brahaminewsgr.jpg1_.jpg to-megalo-glenti-tis-tzamalas-plithos-kosmoy-agaliase-tin-apokriatiki-giorti-stin-plateia-veloyhiwti-brahaminewsgr.jpg3_.jpg to-megalo-glenti-tis-tzamalas-plithos-kosmoy-agaliase-tin-apokriatiki-giorti-stin-plateia-veloyhiwti-brahaminewsgr.jpg4_.jpg to-megalo-glenti-tis-tzamalas-plithos-kosmoy-agaliase-tin-apokriatiki-giorti-stin-plateia-veloyhiwti-brahaminewsgr.jpg5_.jpg to-megalo-glenti-tis-tzamalas-plithos-kosmoy-agaliase-tin-apokriatiki-giorti-stin-plateia-veloyhiwti-brahaminewsgr.jpg6_.jpg to-megalo-glenti-tis-tzamalas-plithos-kosmoy-agaliase-tin-apokriatiki-giorti-stin-plateia-veloyhiwti-brahaminewsgr.jpg7_.jpg to-megalo-glenti-tis-tzamalas-plithos-kosmoy-agaliase-tin-apokriatiki-giorti-stin-plateia-veloyhiwti-brahaminewsgr.jpg8_.jpg to-megalo-glenti-tis-tzamalas-plithos-kosmoy-agaliase-tin-apokriatiki-giorti-stin-plateia-veloyhiwti-brahaminewsgr.jpg9_.jpg to-megalo-glenti-tis-tzamalas-plithos-kosmoy-agaliase-tin-apokriatiki-giorti-stin-plateia-veloyhiwti-brahaminewsgr.jpg10.jpg to-megalo-glenti-tis-tzamalas-plithos-kosmoy-agaliase-tin-apokriatiki-giorti-stin-plateia-veloyhiwti-brahaminewsgr.jpg11.jpg to-megalo-glenti-tis-tzamalas-plithos-kosmoy-agaliase-tin-apokriatiki-giorti-stin-plateia-veloyhiwti-brahaminewsgr.jpg12.jpg to-megalo-glenti-tis-tzamalas-plithos-kosmoy-agaliase-tin-apokriatiki-giorti-stin-plateia-veloyhiwti-brahaminewsgr.jpg13.jpg to-megalo-glenti-tis-tzamalas-plithos-kosmoy-agaliase-tin-apokriatiki-giorti-stin-plateia-veloyhiwti-brahaminewsgr.jpg15.jpg to-megalo-glenti-tis-tzamalas-plithos-kosmoy-agaliase-tin-apokriatiki-giorti-stin-plateia-veloyhiwti-brahaminewsgr.jpg16.jpg to-megalo-glenti-tis-tzamalas-plithos-kosmoy-agaliase-tin-apokriatiki-giorti-stin-plateia-veloyhiwti-brahaminewsgr.jpg17.jpg

to-megalo-glenti-tis-tzamalas-plithos-kosmoy-agaliase-tin-apokriatiki-giorti-stin-plateia-veloyhiwti-brahaminewsgr.jpg14.jpg

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΕΣ ΕΔΩ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΔΕΣ ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΑΧΑΜΙ