16 Ιουνίου 2024

Brahami news

Brahaminews.gr

Αρχική » Blog » Η άνοδος της ΝΔ στο Μπραχάμι. Οι ερμηνείες, οι τάσεις, οι προβληματισμοί και στο βάθος ο Οκτώβριος

Η άνοδος της ΝΔ στο Μπραχάμι. Οι ερμηνείες, οι τάσεις, οι προβληματισμοί και στο βάθος ο Οκτώβριος

i-anodos-tis-nd-sto-brahami-oi-ermineies-oi-taseis-oi-provlimatismoi-kai-sto-vathos-o-oktwvrios-brahaminewsgr.png3_.png.png.png.png

Η άνοδος της ΝΔ στο Μπραχάμι. Οι ερμηνείες, οι τάσεις, οι προβληματισμοί και στο βάθος ο Οκτώβριος. Τι προβλέπεται.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Η άνοδος της ΝΔ στο Μπραχάμι

 

Η αναμφισβήτητη επικράτηση της ΝΔ, στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαίου 2023, αποτελεί την πιο σημαντική είδηση. Η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος συζητά για μία ψήφο εμπιστοσύνης προς το κόμμα της ΝΔ, καθώς ο λαός έδειξε με την προτίμησή του – γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν – ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φόβισε με τις λανθασμένες επιλογές και τοποθετήσεις, λίγες ώρες πριν από τις εκλογές.

 

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην επικράτεια:

 

ΝΔ: 40,79

ΣΥΡΙΖΑ: 20,07

ΠΑΟΣΚ: 11,46

ΚΚΕ: 7,23

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4,45

ΛΟΙΠΑ: 16

 

 

Από και εκεί και μετά, ήρθε η κατακόρυφη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού καταβαραθρώθηκε κατά 20 περίπου μονάδες, με την ψήφο των πολιτών, να δείχνει ότι η συγκεκριμένη παράταξη δεν έπεισε τον κόσμο. Παράλληλα, η λάθος διαχείρηση, όπως προαναφέρθηκε, και μετάδοση στους πολίτες, των αντιλήψεων σημαντικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μόλις ώρες πριν από τις εκλογές (σ.σ. βλέπε Κατρούγκαλο, Φωτίου) μάλλον έδειξαν να φοβίζουν τον κόσμο, που γύρισε την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα. Άνοδος υπήρξε και στα ποσοστά του ΚΚΕ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ κατά τουλάχιστον δύο μονάδες και για τα δύο κόμματα. Όλα αυτά σε εθνικό επίπεδο με τον αντίκτυπο να είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Το εκλογικό σώμα στον Άγιο Δημήτριο

Όπως είναι φυσικό, ανάλογο αντίκτυπο είχαν τα τεκταινόμενα και στον Άγιο Δημήτριο. Η τράπουλα έδειξε να ανακατεύεται για τα καλά και αναθεωρήθηκαν βλέψεις και απόψεις.

Στο νέο πολιτικό τοπίο το οποίο δείχνει να διαμορφώνονται στο Μπραχάμι, οι εκτιμητές αναφέρουν ότι αναμένονται πολλές διαφοροποιήσεις σε ότι έχει να κάνει με πολιτικές συμμαχίες και νέες τάσεις δυναμικής που δείχνουν να έρχονται στην επιφάνεια. Κι όλα αυτά βέβαια, με γνώμονα τις δραστηριότητες που πρόκειται να αρχίσουν να ξεδιπλώνονται σιγά σιγά, καθώς στο βάθος έρχονται οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τόσο σε επίπεδο διεκδίκησης της δημαρχίας, όσο και στο επίπεδο της Περιφέρειας.

 

Τα νέα δεδομένα

Ποια είναι λοιπόν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον Άγιο Δημήτριο; Οι αριθμοί μιλούν και δείχνουν ξεκάθαρα τις τάσεις.

Εν προκειμένω, με βάση τα στατιστικά, μετά τις εκλογές της 21ης Μαίου 2023, η ΝΔ φαίνεται ενισχυμένη σε σχέση με το ποσοστό που συγκέντρωσε στις εκλογές του Ιουλίου 2019. Συγκεκριμένα, το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα την φέρνει στο 37,13, από 33,27 που είχε πριν από τέσσερα χρόνια.

Την ίδια ώρα, το αντίπαλο δέος της ΝΔ, σε επίπεδο δήμου Αγίου Δημητρίου, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, από +2 ,6 το 2019, βρέθηκε στο -16 % το 2023. Με τη ζυγαριά να γέρνει πολύ υπέρ της γαλάζιας παράταξης. Τι μπορεί να σημαίνει άραγε αυτό και γιατί να συνέβη;

 

Η παρουσία Πρεκετέ

 

Το άλμα της ΝΔ προς τα πάνω, συζητιέται έντονα τις τελευταίες ώρες στα πολτικά στέκια, και όχι μόνο, του Αγίου Δημητρίου και φυσικά η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν πως η συμβολή του Χρήστου Πρεκετέ στα πολιτικά δρώμενα, ήταν ιδιαίτερα σημαντική και από τη θέση του προέδρου της ΔΗΜ ΤΟ ΝΔ Αγίου Δημητρίου.

Αν και οι συνεργάτες του και ο ίδιος, κρατούν χαμηλούς τόνους, σε κεντρικό επίπεδο της γαλάζιας παράταξης, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους, προς τον επικεφαλής της Νέας Πνοής Προοπτικής και υποψήφιο δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, για τις εξελίξεις. Πιστώνοντάς τον με θετικό πρόσημο για την ανοδική τάση του κόμματος στην πόλη.

Την ίδια ώρα, πολλοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην άνοδο των ποσοστών της ΝΔ στην παρούσα φάση, αναλογιζόμενοι, ότι το 2019, που η γαλάζια παράταξη επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κρατήσει τις δυνάμεις του στον Άγιο Δημήτριο και πολιτικά ήταν πρώτο κόμμα. Και μάλιστα με διαφορά από τη ΝΔ.

Κι όλα αυτά, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι το Μπραχάμι στο νότιο τομέα, είναι ένας ιδιαίτερος δήμος, με την κεντροδεξιά παράταξη να υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ.

i-anodos-tis-nd-sto-brahami-oi-ermineies-oi-taseis-oi-provlimatismoi-kai-sto-vathos-o-oktwvrios-brahaminewsgr.png1_.png.png i-anodos-tis-nd-sto-brahami-oi-ermineies-oi-taseis-oi-provlimatismoi-kai-sto-vathos-o-oktwvrios-brahaminewsgr.png2_.png.png.png

Η ερμηνεία του αποτελέσματος

Το εκλογικό αποτέλεσμα στον Άγιο Δημήτριο, όπως ήταν αναμενόμενο, αναλύεται και φιλτράρεται από όλα τα πολιτικά επιτελεία της πόλης. Πάντα με γνώμονα τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου.

Και όλοι αναζητούν τον τρόπο της ανάπτυξης ισχυρών συνεργασιών και συνδυασμών προκειμένου να έχουν την τελική επικράτηση.

Από την πλευρά του Χρήστου Πρεκετέ, επικρατεί αισιοδοξία για τα περαιτέρω, καθώς ο ίδιος φέρεται να δηλώνει στις επαφές του ότι: “Είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της ΔΗΜ ΤΟ Αγίου Δημητρίου, απολαμβάνει έναν γαλάζιο δήμο, μετά από εκλογική αναμέτρηση…”.

Παράλληλα ο ίδιος, λίγες ώρες μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, προέβη σε ανάρτηση, μέσω της οποίας ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια ανόδου της παράταξης και παράλληλα ζητάει να είναι ενωμένοι”. Συγκεκριμένα, η ανάρτησή του έχει ως εξής:

i-anodos-tis-nd-sto-brahami-oi-ermineies-oi-taseis-oi-provlimatismoi-kai-sto-vathos-o-oktwvrios-brahaminewsgr-1.png

Αναδίπλωση, περισυλλογή και νέα δεδομένα

Οι εξελίξεις δεν άφησαν ανεπηρέαστα και τα στελέχη των υπολοίπων παρατάξεων. Ήδη το αποτέλεσμα ανατρέπει τα δεδομένα, τις συμμαχίες και τις πιθανές βλέψεις με το βλέμμα στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκίνησαν νέες επαφές αρχηγών παρατάξεων, με την πιθανότητα να συμπράξουν με άλλες παρατάξεις ή πολιτικά ρεύματα που να μπορέσουν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Όπως και αν έχει το θέμα, οι εξελίξεις κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον όλων στην πόλη και αναμένουν εναγωνίως τι και πως θα προκύψει από τις επαφές αυτές. Καθώς όλα παραμένουν ανοικτά και ρευστά και ποτέ δεν πρέπει να αποκλείονται οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Με ορίζοντα πάντα τον Οκτώβριο και τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το καλοκαίρι ν’ αναμένεται πολύ θερμό πολιτικά…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΕΣ ΕΔΩ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΣ ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΑΧΑΜΙ