Άρθρο του Χρίστου Ευθυμίου: “Γιατί η αποχή καταστρέφει την αυτοδιοίκηση”. Μήπως τελικά οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα διορίζονται; Όλο το άρθρο.
Άρθρο του Χρίστου Ευθυμίου: “Γιατί η αποχή καταστρέφει την αυτοδιοίκηση”
Με αφορμή τη μεγάλη αποχή των πολιτών από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Άγιο Δημήτριο, η οποία άγγιξε σε ποσοστό το 60%, ο Χρίστος Ευθυμίου, τοποθετήθηκε στο θέμα και με το άρθρο του έδωσε ερμηνείες, ενώ παράλληλα όρισε νέες παραμέτρους οι οποίες μπορούν ν’ αναπτυχθούν και να διαμορφώσουν άσχημες τροπές στην εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών. Στις οποίες δεν θα έχει δικαίωμα λόγου ο πολίτης ή αυτό θα του αφαιρεθεί.
Και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο δήμο Αγίου Δημητρίου, αναρωτιέται: Μήπως η αποχή εξαφανίσει τελικά την αυτοδιοίκηση και ο ορισμός των δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνεται από το κράτος; Από την κεντρική εξουσία; Γιατί σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, οι πολίτες οφείλουν και πρέπει οι ίδιοι ν’ αποφασίζουν για τον τόπο τους και την εξέλιξη της καθημερινότητας και της ζωής στους σ’ αυτόν.
Ας δούμε παρακάτω, την αναλυτική ερμηνεία, του προέδρου των εργαζομένων:
Θέμα: Άρθρο με αφορμή τις Εκλογές για Τοπική Διοίκηση
Τοπική Εξουσία ή Αυτοδιοίκηση;
“Το 1997 με την εφαρμογή του Ν. 2539/97 (Πρόγραμμα «Καποδίστριας») επέβαλε τη μαζική συνένωση πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. για τη δημιουργία λιγότερων νέων μεγαλύτερων δήμων, με λίγες εξαιρέσεις ανά περιπτώσεις. Ένα νέο κύμα συνενώσεων και δημιουργία ευρύτερων δήμων έλαβε χώρα το 2011, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι σχετικές διατάξεις του «Καλλικράτη».
Η προσπάθεια να μετατρέψουν την αυτοδιοίκηση σε εταιρία ήταν στόχος εδώ και πάρα πολλά χρόνια .
Το 1996 υπήρχαν …441 δήμοι, 5382 κοινότητες
Η συρρίκνωση , η επιτελική εξουσία , ο Δημαρχοκεντρικός έλεγχος ήταν τα αποτελέσματα μείωσης της Δημοκρατικής Λειτουργίας του θεσμού της Αυτοδιοίκησης .
Από αυτοδιοικητικές έννοιες , περάσαμε σε δομές που είχαν να κάνουν με τον πλήρη έλεγχο της εξουσίας .
Η Δημοκρατία, ο έλεγχος και η συμμετοχή που μπορούσε να έχει ο Δημότης και τελικά η αυτοδιοίκηση μειώθηκαν
Ο Δήμος μετατράπηκε σε αποξενωμένη κρατική οντότητα απομακρυσμένη από τον δημότη .
Οι 332 Δήμοι ήταν πλέον ξεκάθαρα πιο ελεγχόμενοι από την κυβέρνηση
Το δημαρχείο έγινε ένα μικρό γραφείο υπουργείου και ο δήμαρχος ένας κυβερνητικός λειτουργός που είναι υποχρεωμένος να υπακούει και να ακολουθεί τις εκάστοτε κυβερνητικές εντολές .
Αναρωτιέμαι γιατί να υπάρχει Αντιδήμαρχος Οικονομικών Προσωπικού
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής
Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κλπ
Αντί να υπάρχει Αντιδήμαρχος χωρικών περιοχών
Δεν υπάρχουν άραγε υπάλληλοι που κατέχουν Διευθυντικές θέσεις και είναι υπεύθυνοι για οικονομικά προσωπικό κοινωνική Υπηρεσία κλπ ;
Ο λόγος είναι ξεκάθαρος
Είναι δύσκολο να σκεφτούν αυτοδιοικητικά και να πούνε για παράδειγμα να υπάρχει Αντιδήμαρχος σε μια χωρική ενότητα.
Οι Δήμοι αντιμετωπίζονται ως εταιρίες και οι πολιτικοί προϊστάμενοι καθορίζονται για να ελέγχουν αυτήν την εταιρεία με βάση τις εντολές και την νομοθεσία που καθορίζει η κυβέρνηση.
Και όπως μια εταιρεία έχει υπεύθυνο για οικονομικά για εμπορεύματα υλικά επικοινωνία διαφήμιση κλπ
Έτσι λοιπόν δεν έχουμε αυτοδιοίκηση αλλά μια μικρή κυβερνητική οντότητα χωρίς κανένα περιθώριο αυτοδιοικητικής πολιτικής .
Αν δεν ξεσηκωθούν οι Δημότες και δεν σταματήσουν να απέχουν ή να είναι μόνο ψηφοφόροι ή υποψήφιοι κάθε τέσσερα χρόνια τότε το επόμενο που θα γίνει είναι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία να διορίζει τους Περιφερειάρχες και Δημάρχους όπως κάνει με τον Γενικό γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης ή όπως έκανε παλιά η Δικτατορία
Ο Δημότης μετατρέπεται σε πελάτη και όχι σε ενεργό πολίτη που συμμετέχει, παρεμβαίνει, συζητά και συναποφασιζει σε διάφορα επίπεδα .
Ο Δημότης είναι ψηφοφόρος και αποδέκτης πολιτικών που καθορίζουν τη γειτονιά του , το περιβάλλον του .
Ένας δημότης παρατηρητής αμέτοχος απομακρυσμένος αποξενωμένος .
Ένας ακόμα πελάτης …
Ο Δημότης δεν αντιμετωπίζεται ως ισότιμος αλλά πάντοτε κριτήρια είναι ανάλογα με την πολιτική του τοποθέτηση, τα οικονομικά συμφέροντα, τον βαθμό που μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές .
Δεν έχει καμία μα καμία δυνατότητα παρέμβασης και αντί ο Δήμος να καλλιεργεί την ευθύνη, με τις ατέλειες που χαρακτηρίζουν έναν κοινωνικό θεσμό, την έννοια του πολίτη
Δημιουργεί πελάτες για την εκλογική διαδικασία μετά από τέσσερα χρόνια.
Ποιο σύστημα ελέγχου υπάρχει ώστε να αποτρέψει την υπερβολική ενίσχυση ενός συμφέροντος στην πόλη εις βάρος των άλλων;
Υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να αποτρέψει τον Μπερλουσκόνισμο, Μαρινακισμο στη αυτοδιοίκηση;
Απολύτως κανένας .
Το δικαίωμα στην Πόλη ήταν πάντα εξαιρετικά άνισο. Οι πλούσιοι είχαν περισσότερη πρόσβαση, περισσότερη κινητικότητα, περισσότερες ευκαιρίες και περισσότερη ασφάλεια — και οι ανάγκες τους είναι αυτές που υπαγορεύουν την αστική ανάπτυξη
Τα συμβούλια και οι επιτροπές γειτονιάς, οι κοινότητες και οι Δήμοι μετατράπηκαν σε κρατικές υπηρεσίες που ελέγχονται από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και οι Νόμοι που υπάρχουν είναι για να επιβάλουν τον ασφυκτικό έλεγχο
Οι αποφάσεις λαμβάνονται ξεκάθαρα μόνο από τις οικονομικές επιτροπές των 332 Δημάρχων χωρίς βέβαια περιθώρια ελιγμών
Τα δημοτικά συμβούλια μετατράπηκαν σε όργανα διεκπεραιώσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι μειώθηκαν και η αντιπολίτευση πλέον έχει διακοσμητικό ρόλο .
Κανένα ρόλο στις αποφάσεις που θα πάρει ο Δήμος για κάποιο θέμα δεν μπορούν να παίξουν διάφορες επιτροπές κατοίκων, πολιτιστικοί σύλλογοι, τοπικές ομάδες πίεσης, ομάδες πολιτών κλπ.
Όλα αποφασίζονται από την οικονομική επιτροπή, πενταμελή ολιγαρχία της τοπικής εξουσίας .
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δυνατότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης να παίξει έναν ιστορικό ρόλο στην αλλαγή της κοινωνίας εξαρτάται από την έκταση στην οποία θα μπορέσει να απαλλαγεί από τους κρατικούς θεσμούς που τη διαποτίζουν.
Να απαλλαγεί από τη δομή της εξουσίας του δημάρχου, τη δημοτική γραφειοκρατία και το δικό της μερίδιο στο μονοπώλιο της επαγγελματοποιημένης βίας>>
Έγραφε ο Μπούκτσιν το 1985 στο :Αναθεωρώντας την ηθική, τη φύση και την κοινωνία.
Αυτοδιοίκηση ή Μνημονιακή Τοπική Διοίκηση
Η περικοπή των πόρων που έφτασε στο 60% των ΚΑΠ διέλυσε τα ταμεία στους Δήμους που είτε κατέφευγαν σε δανεισμό ή σε αυξήσεις σε Δημοτικά τέλη , σε εφαρμογή τροφείων σε παιδικούς σταθμούς και σε περικοπή έργων
Έργων σοβαρών και για την Πολιτική Προστασία για αντιπλημμυρικά, προστασία από πυρκαγιές, οδικά δίκτυα , διαχείριση Απορριμμάτων, ύδρευση αποχέτευση κλπ
Το 1982 με τη νομοθετική παρέμβαση έγινε θέσπιση στη συγκρότηση οργάνων δημοκρατικού προγραμματισμού στους Δήμους και στις κοινότητες , δημιουργήθηκαν οι επιτροπές γειτονιάς και τα συνοικιακά συμβούλια .
Υπαρχαν μορφές ελέγχου και η λήψη αποφάσεων γινόταν από τα κάτω με ενεργούς πολίτες που συμμετείχαν και συναποφασιζαν .
Διαμόρφωναν το περιβάλλον τους και υπήρχε αμεσοδημοκρατική πολιτική σε επίπεδο πόλης την οποία αντικατέστησε ο κόσμος της ανάθεσης, των προνομίων και των ειδικών της πολιτικής.
Ο μετασχηματισμός του Δήμου προς μια δημοκρατική πόλη αφορά τους πολίτες
Η έννοια του πολίτη ως συμμέτοχων στη λήψη των αποφάσεων, είναι η ουσία της Ανθρώπινης ύπαρξης.
Αυτό θα έπρεπε να υπηρετήσει η αυτοδιοίκηση
Αν δεν αντιληφθούν όλοι ότι για να μπορέσει ο τόπος να πάει μπροσζτά χρειάζεται η κάθε τοπική κοινωνία να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή και το μέλλον της περιοχής της
Αν δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι εργολάβοι έχουν στόχο μόνο το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος
Αν δεν συνειδητοποιήσουν ότι η αυτοτέλεια στους Δήμους πρέπει να εφαρμοστεί και να πάψει η εκάστοτε κυβερνητική κομματική χειραγώγηση .
Αν οι πολίτες δεν συμμετέχουν τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση
Όχι λοιπόν σε Τοπικές κυβερνητικές εξουσίες αλλά σε μια πραγματική και με κάθε γράμμα της λέξης ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.
Υ.Γ : Ένα μικρό παράδειγμα για το πώς θα έπρεπε να είναι ένας Δήμος για να μη μου λέτε ότι αυτά που λέω είναι Ουτοπικά …
https://www.fanpage.gr/plus/perivalon/marinalenta-i-monadiki-poli-ston-kosmo-choris-astynomia-choris-anergia-1200-eyro-mistho-kai-spitia-me-15-eyro-ton-mina/
Άρθρο για την Τοπική “Διοίκηση”
Ευθυμίου Χριστόδουλος
Πρόεδρος
Σωματείου Εργαζομένων
Δήμου Αγίου Δημητρίου”
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΕΣ ΕΔΩ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΨΗ – ΓΝΩΜΗ ΔΕΣ ΕΔΩ
More Stories
Η γιορτή της Τοπικής ΝΔ Αγίου Δημητρίου. Οι παρευρισκόμενοι, οι δηλώσεις, η διασκέδαση, τα παραλειπόμενα
Άγιος Δημήτριος: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Μουσικοθεραπεία και Άτομα με Αναπηρία
Η Δάφνη λύγισε τον Θρίαμβο κερδίζοντάς τον με 3-0 σετ. Για την Α2 κατηγορία