14 Ιανουαρίου 2025

Brahami news

Brahaminews.gr

Αρχική » Blog » Ανδρούτσου: Αλλαγή στρατηγικής στην Πικροδάφνη όπως στη Ραφήνα. Τι προτείνει η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου

Ανδρούτσου: Αλλαγή στρατηγικής στην Πικροδάφνη όπως στη Ραφήνα. Τι προτείνει η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου

androytsoy-allagi-stratigikis-stin-pikrodafni-opws-sti-rafina-ti-proteinei-i-dimarhos-agioy-dimitrioy-brahaminewsgr.webp

Ανδρούτσου: Αλλαγή στρατηγικής στην Πικροδάφνη όπως στη Ραφήνα. Τι προτείνει η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου. Η διαμαρτυρία.

 

Ανδρούτσου: Αλλαγή στρατηγικής στην Πικροδάφνη όπως στη Ραφήνα

 

 

Για αλλαγή στρατηγικής για την αποτελεσματικότερη αντιπλημμυρική θωράκιση και την προστασία μοναδικών οικοσυστημάτων κάνει λόγο, με αφορμή την αντίδραση των κατοίκων της Ραφήνας και για το Ρέμα της Πικροδάφνης, η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου.

Χαρακτηριστικά, σε σχετικό ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύεται σε ΜΜΕ, νεαροί πολίτες της Ραφήνας έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για την προστασία του μεγάλου ρέματος, αναφέροντας: “Βοηθήστε μας να σώσουμε το τελευταίο ποτάμι ελεύθερης ροής στην Αττική”. Δείτε εδώ.

 

Η τοποθέτηση της δημάρχου

 

Χαρακτηριστικά,, η τοποθέτηση της δημάρχου, έχεις ως εξής:

“Και στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας και στην Πικροδάφνη επιβάλλεται εδώ και τώρα αλλαγή στρατηγικής για την αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση και την προστασία μοναδικών οικοσυστημάτων‼️
‼️ Καθαρές κουβέντες

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οι αιτούντες δηλώνουν ότι δεν αρνούνται τα αντιπλημμυρικά έργα και τις λοιπές παρεμβάσεις (π.χ. καθαρισμούς), εφόσον όμως σχεδιάζονται και υλοποιούνται με τρόπο αειφόρο και σύμφωνα με τις ενωσιακές Στρατηγικές, Κανονισμούς και Οδηγίες για το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή. Δυστυχώς οι εργασίες διευθέτησης και «καθαρισμού» του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, που άρχισαν στις 25.10.2023, κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Ενόψει αυτών, θεωρούν ότι το έργο διευθέτησης και οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας πρέπει να επανασχεδιαστεί ως έργο θετικό για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, που συμβάλλει σε στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) σε πλήρη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία και τις Στρατηγικές της Ε.Ε. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να αναζητηθεί τεχνική καθοδήγηση και χρηματοδότηση από την Ε.Ε. προς μια προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας σχετικά με την εφαρμογή λύσεων που βασίζονται στη φύση (NbS) για τη μείωση του κινδύνου πλημμύρας, τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων, τη βιοποικιλότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Μέχρι τότε, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια της Ε.Ε. και της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης από τις ελληνικές αρχές. Παράλληλα, για λόγους αντιπλημμυρικής προστασίας, επείγουσες επεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν μόνο στις τεχνικά ανεπαρκείς γέφυρες και σε επικίνδυνες στενώσεις του ποταμού και ο καθαρισμός θα πρέπει να περιοριστεί μόνον στην απομάκρυνση μπάζων, απορριμμάτων, εμποδίων εντός της κοίτης και στην παρόχθια ζώνη”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΕΣ ΕΔΩ

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΑΧΑΜΙ

Η ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ