Ασημακοπούλου: Οι λαχανόκηποι του Δήμου Αγίου Δημητρίου και η κοινωνική προσφορά. Η συνέντευξη. Το ρεπορτάζ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ
Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος του δήμου Αγίου Δημητρίου έχει συμπληρώσει αισίως τα 11 χρόνια λειτουργίας του. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η λειτουργία του αποτελεί ένα κοινωνικό θέμα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο λίγοι δήμοι μπορούν να υλοποιήσουν και επί της ουσία πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε από την πόλη του Αγίου Δημητρίου από το μηδέν.
Συγκεκριμένα πρόκειται για έκταση των συνολικά 2,5 στρεμμάτων, επί της οδού μεταξύ των οδών Εθνομαρτύρων και Κουντουριώτου, στην οποία αποφασίστηκε να υλοποιηθεί το έργο, ανήκε στο Δήμο, ήταν ανεκμετάλλευτη στην άκρη της πόλης. Εκπονώντας ειδική μελέτη, δόθηκε μια νέα ευκαιρία στο κομμάτι αυτό της δημοτικής γης. Καθαρίστηκε, χωρίστηκε σε περιβόλια και αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο για τους δικαιούχους καλλιεργητές όσο και για τους περίοικους.
Η υπεύθυνη του λαχανόκηπου, Κατερίνα Ασημακοπούλου, μίλησε στο Brahaminews.gr και αναφέρθηκε σε όλες τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του χώρου.
Κατερίνα Ασημακοπούλου
Η Κατερίνα Ασημακοπούλου, εντεταλμένη Σύμβουλος Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου, γνωρίζει όσο κανένας άλλος πόσο δύσκολο ήταν αυτό το εγχείρημα όταν ξεκίνησε πριν από ένεκα περίπου χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα μέσω των Δημοτικών Λαχανόκηπων, καταφέρνουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε οπωροκηπευτικά προϊόντα 45 οικογένειες του Δήμου και επιπλέον να δίνουν το 10% της καλλιέργειάς τους για την κάλυψη των αναγκών του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου, το οποίο υποστηρίζει πολλές άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Οι δικαιούχοι επιλέγονται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια: την ανεργία, την οικογενειακή κατάσταση κ.λπ. και με προτεραιότητα στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και συνολικός χρόνος του δικαιώματος χρήσης της γης είναι 2 χρόνια. Υπενθυμίζεται πως η καλλιέργεια στους Δημοτικούς Λαχανόκηπους είναι αποκλειστικά βιολογική και αυτού του είδους τη μέθοδο είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν όλοι οι καλλιεργητές.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα
Ο δημοτικός λαχανόκηπος του Δήμου Αγίου Δημητρίου έχει τραβήξει τα βλέμματα όχι μόνο των πολιτών της περιοχής και των όμορων δήμων αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε πως ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συνεργάστηκε με το Πάντειο Πανεπιστήμιο για τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Cosie για το συμμετοχικό σχεδιασμό της δομής. Στόχος ήταν αφενός να προωθηθούν και ενισχυθούν οι δεσμοί ανάμεσα στο Δήμο και το Πανεπιστήμιο και αφετέρου να ενισχυθεί ένα κλίμα ανάδειξης της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά φέρνοντας στο προσκήνιο τη δική τους οπτική και τις δικές τους ανάγκες ως άξονες σχεδιασμού των πολιτικών. Αξίζει να σημειωθεί πως με τη σύμπραξη του Παντείου Πανεπιστημίου ο Δημοτικός Λαχανόκηπος χρηματοδοτήθηκε με 9.000 ευρώ τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη αλλαγή της περίφραξης.
Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η άσκηση της κοινωνικής πολιτικής στην πόλη του Αγ. Δημητρίου αποτελούν προτεραιότητα για τη διοίκηση του Δήμου.
Οι δράσεις που αναπτύσσονται στην πόλη από την Υγειονομική και την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, από τον Οργανισμό Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας, αλλά και από τις εθελοντικές ομάδες πολιτών, είναι ανεκτίμητης αξίας και έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Σήμερα, η δραματική πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει κάνει την ύφεση να μοιάζει ατελείωτη και μη υποφερτή για μια ολοένα αυξανόμενη μερίδα πολιτών.
Η ανάπτυξη δομών στήριξης όπως το Κοινωνικό Συσσίτιο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο ή η Δημοτική Ιματιοθήκη αποδείχθηκε αναπόφευκτη.
Ένα διαφορετικό έργο Κοινωνικής Πολιτικής
Σήμερα, μέσω των Δημοτικών Λαχανόκηπων, καταφέρνουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε οπωροκηπευτικά προϊόντα 45 οικογένειες του Δήμου και επιπλέον να δίνουν το 10% της καλλιέργειάς τους για την κάλυψη των αναγκών του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου μας, το οποίο υποστηρίζει πολλές άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι ήταν μια τολμηρή εναλλακτική παρέμβαση μέσα στο βεβαρυμμένο αστικό περιβάλλον της πόλης του Αγίου Δημητρίου. Μιας πόλης πυκνοδομημένης με σημαντική έλλειψη χώρων πρασίνου.
Η υλοποίηση του Έργου
Αρχικά αναζητήθηκε μια αδόμητη και μη οικοδομήσιμη έκταση ικανή να καλύψει αυτό το φιλόδοξο σχέδιο.
Το κίνητρο ήταν η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα σε κατοίκους να συμπληρώσουν τα αγαθά του οικογενειακού τραπεζιού απευθείας από το δικό τους περιβόλι.
Ωστόσο, ο Αστικός ή Κοινωνικός ή Δημοτικός Λαχανόκηπος (Community Garden) είναι μια παλιά ιστορία, 150 περίπου χρόνων παλιά, τουλάχιστον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πόλεις της κεντρικής Ευρώπης, της Αμερικής, του Καναδά, της Αργεντινής κ.α.
Πρόκειται για ένα διαδεδομένο τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης από τους ίδιους τους δημότες, προϊόντων της γης, τις περισσότερες φορές βιολογικών, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν, ειδικά σε περιόδους που τα εισοδήματά τους δέχονται «πιέσεις» και περικοπές όπως συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας.
Το έργο αυτό, ξεκίνησε στην πόλη του Αγ. Δημητρίου από το μηδέν.
Η έκταση συνολικά 2,5 στρεμμάτων, στην οποία αποφασίστηκε να υλοποιηθεί το έργο, ανήκε στο Δήμο, ήταν ανεκμετάλλευτη, εκτός σχεδίου, σε μια αρκετά υποβαθμισμένη γειτονιά στην άκρη της πόλης.
Εκπονώντας ειδική μελέτη, δόθηκε μια νέα ευκαιρία στο κομμάτι αυτό της δημοτικής γης.
Καθαρίστηκε, χωρίστηκε σε περιβόλια και αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο για τους δικαιούχους καλλιεργητές όσο και για τους περίοικους.
Η υλοποίηση του Έργου των Λαχανόκηπων ήταν άμεση και κυρίως με πόρους του Δήμου.
Οι δικαιούχοι επιλέγονται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια: την ανεργία, την οικογενειακή κατάσταση κ.λπ. και με προτεραιότητα στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Ο συνολικός χρόνος του δικαιώματος χρήσης της γης είναι 2 χρόνια.
Η καλλιέργεια στους Δημοτικούς Λαχανόκηπους είναι αποκλειστικά βιολογική και αυτού του είδους τη μέθοδο είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν όλοι οι καλλιεργητές. Εξάλλου η Βιολογική Καλλιέργεια έχει οριστεί και από τον Κανονισμό Λειτουργίας (που συστήθηκε από την έναρξη του έργου) ως ο μοναδικός τρόπος καλλιέργειας.
Τους όρους του Κανονισμού Λειτουργίας έχουν αποδεχθεί όλοι οι δικαιούχοι κατά την παραλαβή του περιβολιού τους και έτσι διασφαλίζεται η ποιότητα στην καλλιέργεια.
Στόχος του Δήμου Αγ. Δημητρίου με το έργο αυτό είναι πρωταρχικά η ανακούφιση των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και η προσφορά μιας εναλλακτικής διεξόδου για τους πολίτες.
Οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι του Δήμου Αγίου Δημητρίου
βρίσκονται επί της οδού Εθνομαρτύρων 61.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΕΣ ΕΔΩ
More Stories
Πρεκετές: Η ανάρτηση για “τα …πίτουρα και τις κότες”. Οι καθηγητές και οι δαπάνες
ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας: Διαμαρτυρία καθηγητών, μαθητών και γονέων στο δημαρχείο Αγίου Δημητρίου. Ζητούν άρση της απόφασης να πληρώσουν οι καθηγητές τα έξοδα
Χωρίς νερό μία ολόκληρη περιοχή στον Άγιο Δημήτριο. Τι ακριβώς συμβαίνει