24 Ιουλίου 2024

Brahami news

Brahaminews.gr

Αρχική » Blog » Εκδήλωση: Η καταστροφή του ρέματος της Πικροδάφνης. Τη διοργανώνει το ΚΚΕ

Εκδήλωση: Η καταστροφή του ρέματος της Πικροδάφνης. Τη διοργανώνει το ΚΚΕ

Εκδήλωση: Η καταστροφή του ρέματος της Πικροδάφνης. Τη διοργανώνει το ΚΚΕ. Το ρεπορτάζ

 

Εκδήλωση: Η καταστροφή του ρέματος της Πικροδάφνης

 

Εκδήλωση με τον τίτλο: “Η καταστροφή του ρέματος της Πικροδάφνης” πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 στο αμφιθέατρο του δήμου Αγίου Δημητρίου, “Μελίνα Μερκούρη”. Τη διοργανώνουν οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου.

Θα μιλήσει ο Γιάννης Κορφιάτης, στέλεχος του ΚΚΕ, πολιτικός μηχανικός. Η ώρα έναρξης είναι στις 19:00.

ekdilwsi-i-katastrofi-toy-rematos-tis-pikrodafnis-ti-diorganwnei-to-kke-brahaminewsgr.jpg1_.jpg.jpg

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

“Αναλυτικά στην ανακοίνωση, επισημαίνεται:

ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΡΈΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ:
Ένα έγκλημα με όνομα και ιστορία στον βωμό της πολιτικής του «κόστους-οφέλους»
Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι το τελευταίο ρέμα της νότιας Αττικής που διατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος του σε φυσική μορφή.
Πηγάζει από τη δυτική πλευρά του Υμηττού, διασχίζοντας τμήματα του δήμου Ηλιούπολης και Αγίου Δημητρίου, και καταλήγει στη θάλασσα, στα σύνορα Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου.
Έχει μήκος περίπου 9,3 χλμ από τα οποία περίπου 3 χλμ είναι εγκιβωτισμένα σε τσιμεντένια αναχώματα.
Αποτελεί ένα από τα λίγα ρέματα που περνούν μέσα από τον αστικό ιστό της Αθήνας.
Έχει χαρακτηριστεί ως «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος» και έχει διατηρήσει στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους του τον αρχικό του ρου και βλάστηση.
Γι’ αυτό, παρά την πληθώρα αρνητικών παρεμβάσεων κατά μήκος του, το ρέμα της Πικροδάφνης προσφέρει ακόμη προστασία στις γύρω περιοχές.
Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ!
Πυξίδα όλων των Περιφερειακών Αρχών Σγουρού (ΠΑΣΟΚ), Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) και Πατούλη/Χαρδαλιά (ΝΔ), από κοινού με τις αντίστοιχες Διοικήσεις των όμορων Δήμων, για τα ρέματα της Αττικής, είναι η αντιπεριβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εξαγγελίες της Περιφέρειας Αττικής για έργα που δήθεν θα αποτελέσουν «συμβολή στην πρόοδο και την ανάπτυξη» της ευρύτερης περιοχής, στην πραγματικότητα αφορούν έργα διευθέτησης του ρέματος της Πικροδάφνης που θα εντείνουν την υποβάθμισή του.
Η οριοθέτηση, στη βάση του Προεδρικού Διατάγματος, που αμφισβητείται από κατοίκους και φορείς, δε λαμβάνει υπόψη την φυσική/ ιστορική κοίτη του ρέματος, καταπατώντας τελικά το ίδιο το ρέμα.
Έδωσε το «σύνθημα» για νέες αρνητικές παρεμβάσεις, όπως προβλέπουν τα έργα διευθέτησης της Περιφέρειας, για αποσπασματικές ρυμοτομικές ρυθμίσεις που θα δώσουν την χαριστική βολή στο ρέμα.
Επίσης η εν λόγω οριοθέτηση εξυπηρετεί την ολοκλήρωση των έργων στη Μαρίνα Αλίμου, βόρεια της οποίας εκβάλλει το ρέμα, κατά απαίτηση, καθώς φαίνεται, των μονοπωλιακών ομίλων που εμπλέκονται σε αυτά.
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ, ΑΣΥΝΔΕΤΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ…ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ!
Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης πρανών με συρματοκιβώτια και άλλα ακατάλληλα υλικά, της τσιμεντοποίησης του ρέματος σε τμήματά του έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση πρανών, την επιβάρυνση του ρέματος με φερτά υλικά, την ρύπανσή του από τα λύματα που παράνομα καταλήγουν σε αυτό, τη μείωση της διατομής της φυσικής κοίτης.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ:

1. Κίνδυνος εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων:
Η οριοθέτηση και τα συνδεδεμένα με αυτήν έργα διευθέτησης της Περιφέρειας, παρεμποδίζουν την υδραυλική λειτουργία του ρέματος, επιταχύνουν τη ροή του, ακυρώνουν τη φυσική επιβράδυνσή του, αφήνοντας απροστάτευτο το λαό και την περιουσία του.
2. Καταστροφή του φυσικού οικοσυστήματος:
Προκαλείται από τις αποσπασματικές και αντιεπιστημονικές παρεμβάσεις, με συρματοκιβώτια, μπετόν στο 1/3 της έκτασης του ρέματος και από την είσοδο μπουλντόζων «καθαρισμού».
3. Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία:
Τα απαρχαιωμένα δίκτυα ακάθαρτων της ΕΥΔΑΠ, που συναντιούνται με τα δίκτυα ομβρίων των δήμων και τις αυθαίρετες αποχετεύσεις προκαλούν δυσοσμία, κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τελικά περιβαλλοντική καταστροφή στο ρέμα και τις εκβολές του στη θάλασσα.
4. Με τις τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου νομιμοποιούνται έμμεσα οι καταπατήσεις, ενώ σχεδιάζονται νέες σε περιοχές «φιλέτα» γύρω από το ρέμα.
Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις σε λαϊκά νοικοκυριά, που, χωρίς να ευθύνονται, ενδεχομένως χρειαστεί να μετεγκατασταθούν.
ΣΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ «ΚΟΣΤΟΥΣ – ΟΦΕΛΟΥΣ» Η ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Είναι η πολιτική σχεδιασμού της πολιτικής προστασίας με βάση το «κόστος – όφελος», όπου ως κόστος λογίζονται οι ανάγκες του λαού και ως όφελος τα κέρδη των λίγων.
Αυτήν την πολιτική ακολούθησαν πιστά τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αλλά διαχρονικά και οι εκλεκτοί τους στην Περιφέρεια Αττικής, στους αντίστοιχους Δήμους.
Τελικά, τα αναγκαία έργα πολιτικής προστασίας, η προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης, όπως και όλων των ρεμάτων της Αττικής, εξαρτώνται από τις οδηγίες της ΕΕ.
Τα έργα αυτά δεν είναι «επιλέξιμα». Αντιθέτως, η χρηματοδότηση κατευθύνεται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και φορτώνουν με νέα βάρη και προαπαιτούμενα τον λαό.
Η ίδια η ΕΕ μιλάει για εφαρμογή σχεδίων «που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας».
ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ «ΑΝΙΚΑΝΟΙ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Την ίδια ώρα που η Περιφέρεια Αττικής διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ευρώ, ο προϋπολογισμός της για την αντιπλημμυρική προστασία δεν ξεπερνά το 3%, συμπεριλαμβανομένων των έργων για τα αποχετευτικά όμβρια που βαφτίζονται «αντιπλημμυρικά»!
Δεν προβλέπεται κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ οι όποιες ελάχιστες παρεμβάσεις, έχουν τοπικό, αποσπασματικό χαρακτήρα, ουσιαστικά συντήρησης απαρχαιωμένων αγωγών και υποδομών.
Ακόμα και τα ελάχιστα που δαπανώνται για την προστασία μας, πολλές φορές «στραπατσάρονται» λόγω του ανταγωνισμού των μεγαλοεργολάβων, με τεράστιες καθυστερήσεις, κακοτεχνίες και υπερτιμολογήσεις, με έλλειψη σύγχρονων επιστημονικών μελετών.
Αντίθετα, «εξοικονομούνται» χρήματα για να υλοποιείται η χρηματοδότηση έργων που εξυπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
ΥΨΩΝΟΥΜΕ «ΤΕΙΧΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ» ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του σε Δήμους και Περιφέρεια διαχρονικά βρίσκονται αταλάντευτα στο πλευρό του δίκαιου αγώνα κατοίκων και φορέων των γύρων δήμων για την υπεράσπιση της ουσιαστικής αναβάθμισης του ρέματος της Πικροδάφνης.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
▶ Οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης όσο πιο κοντά γίνεται στην φυσική – ιστορική κοίτη, να παραμείνει ανοιχτό, με ήπιες παρεμβάσεις κάτω από ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη, που θα θέτει στο επίκεντρο την προστασία του φυσικού οικοσυστήματος, τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας του ρέματος, την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.
▶ Ολοκληρωμένο σχεδιασμό και χρηματοδότηση με ευθύνη του κράτους, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, «εθελοντών», ΜΚΟ, για έργα πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων και καταστροφών.
▶ Ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της στατικής επάρκειας και ασφάλειας όλων των υποδομών.
▶ Αντιπλημμυρικά έργα με επίκεντρο την προστασία του ρέματος.
▶ Ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και σύγχρονο εξοπλισμό της Πυροσβεστικής και όλων των κρατικών δομών πρόληψης, διαχείρισης και Πολιτικής Προστασίας.
▶ Αποζημίωση εργατικών – λαϊκών οικογενειών που έχουν σπίτι στα όρια του ρέματος και χρειάζεται να μετεγκατασταθούν.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΛΙΜΟΥ, ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΚΚΕ”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΕΣ ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΑΧΑΜΙ

Η ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ