14 Ιουνίου 2024

Brahami news

Brahaminews.gr

Αρχική » Blog » Μαμαλάκης: “Ζητάμε δάνειο για να μην κάνουμε περικοπές…”. Η τοποθέτηση του δημάρχου στο επίμαχο θέμα

Μαμαλάκης: “Ζητάμε δάνειο για να μην κάνουμε περικοπές…”. Η τοποθέτηση του δημάρχου στο επίμαχο θέμα

mamalakis-zitame-daneio-gia-na-min-kanoyme-perikopes-i-topothetisi-toy-dimarhoy-sto-epimaho-thema-brahaminewsgr.jpg

Μαμαλάκης: “Ζητάμε δάνειο για να μην κάνουμε περικοπές…”. Η τοποθέτηση του δημάρχου στο επίμαχο θέμα. Το ρεπορτάζ.

 

Μαμαλάκης: “Ζητάμε δάνειο για να μην κάνουμε περικοπές…”

Στην έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο των όρων του Δανείου Ισοσκέλισης και του Επενδυτικού Δανείου, προχώρησαν τα μέλη του ΔΣ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024  στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ στο δημαρχείο.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Στέλιος Μαμαλάκης, εξηγεί με ανάρτησή του τους λόγους για οποίους επιθυμεί να ληφθεί δάνειο.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: Δυστυχώς, η λήψη δανείου ήταν η μόνη επιλογή καθώς χωρίς δανεισμό, θα αναγκαζόμασταν να προχωρήσουμε σε περικοπές λειτουργικών δαπανών και κοινωνικών παροχών.

 

Η ανάρτηση Στέλιου Μαμαλάκη

Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, στην ανάρτησή του, επισημαίνει:

“Σε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου ενέκρινε τους όρους δύο δανείων.
Δάνειο Ισοσκέλισης ύψους 3.039.686,97 € και επενδυτικό δάνειο ύψους 2.586.673,84 €.
Γιατί δανειστήκαμε;
Για να καλύψουμε το διαχρονικό έλλειμα της προηγούμενης διοίκησης η οποία μας παρέδωσε το Δήμο σε άθλια οικονομική κατάσταση.
Επιπλέον η προηγούμενη διοίκηση δε φρόντισε για τη χρηματοδότηση σε εξέλιξη έργων, θέτοντας σε κίνδυνο την ολοκλήρωσή τους.
Δυστυχώς, η λήψη δανείου ήταν η μόνη επιλογή καθώς χωρίς δανεισμό, θα αναγκαζόμασταν να προχωρήσουμε σε περικοπές λειτουργικών δαπανών και κοινωνικών παροχών.
Βάζουμε τέρμα στη δημιουργική λογιστική. Ακολουθούμε διαφανείς διαδικασίες και υπεύθυνη οικονομική διαχείριση.
Στόχος μας να νοικοκυρέψουμε το Δήμο, να ολοκληρώσουμε τα έργα υποδομής και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους δημότες.
https://dad.gr/egkrithikan-apo-to-dimotiko-symvoylio-oi…/

 

Η ανάρτηση του δήμου

Στην ανάρτησή του ο δήμος επισημαίνει:

“Σε έκτακτη συνεδρίαση, τη Δευτέρα 10 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου, αποδέχθηκε τους όρους δανείου ύψους 3.039.686,97 € με σκοπό την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού έτους 2024, καθώς και τους όρους του επενδυτικού δανείου ύψους 2.586.673,84 €. Ο δανεισμός θα γίνει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με ευνοϊκό σταθερό επιτόκιο 4,75% για τα 10 πρώτα χρονιά και κυμαινόμενο για τα υπόλοιπα.

Η λήψη των δανείων κρίθηκε αναγκαία, όπως είχε επισημάνει και αναδείξει στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος Στέλιος Μαμαλάκης παρουσιάζοντας και τη σχετική τεκμηρίωση. Συγκεκριμένα:

1ον Για να καλυφθεί το διαχρονικό έλλειμα, το οποίο δημιουργήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση, η οποία παρέλαβε πριν 13 χρόνια ένα πλεονασματικό δήμο και τον παρέδωσε σε άθλια οικονομική κατάσταση.

2ον Για να συνεχιστούν έργα υποδομών, τα οποία είναι σε εξέλιξη και δεν υπήρξε μέριμνα από την προηγούμενη διοίκηση για τη χρηματοδότησή τους, με αποτέλεσμα οι εργολάβοι να σταματήσουν την εκτέλεσή τους.

Είχε άλλη επιλογή η δημοτική αρχή πέραν του Δανεισμού;

Όπως τονίστηκε και από το δήμαρχο Στέλιο Μαμαλάκη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, η επιλογή του δανεισμού αποτελεί μονόδρομο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να υπάρξουν περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες και σε αναγκαίες κοινωνικές παροχές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε για άλλη μια φορά ότι η δεινή οικονομική θέση που είχε περιέλθει ο δήμος τα προηγούμενα χρόνια, αποτέλεσε και τη βασική αιτία που η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε προχωρήσει, ως όφειλε, μέχρι τέλος του 2023 στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2024. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ο δήμος μόνο από το 2023 έχει οφειλές εκατομμυρίων ευρώ σε προμηθευτές, τα οποία μεταφέρθηκαν για αποπληρωμή το 2024! Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ένταξη έργου με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος 600.000 ευρώ και συμμετοχή του δήμου σχεδόν 2.000.000 ευρώ.

Στη συνεδρίαση έγινε επίσης αναφορά στην τεράστια μείωση του αποθεματικού καθώς οι καταθέσεις του Δήμου στις τράπεζες, το 2017 ήταν 8 εκατομμύρια ευρώ και στις 31/12/2023 ήταν μόλις 2,3 εκατομμύρια!

 

Τέλος υπογραμμίστηκε ότι όσο και να προσπαθεί η αντιπολίτευση να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι το δάνειο λαμβάνεται για οφειλές που έγιναν τους πρώτους μήνες του 2024, αυτό δεν μπορεί να γίνει πιστευτό καθώς η δημιουργία αυτού του χρέους θα ήταν αδύνατο να γίνει σε 5 μήνες και μάλιστα χωρίς προϋπολογισμό.

Ο Δήμαρχος Στέλιος Μαμαλάκης τόνισε ότι στόχος του είναι να μπει τέρμα στη “δημιουργική λογιστική” και στην εικονική πραγματικότητα. «Ήρθαμε να νοικοκυρέψουμε το δήμο. Παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις και το γνωρίζουμε. Απέναντι στις υπεκφυγές, τις προσφυγές και στα ψέματα της προηγούμενης διοίκησης, εμείς απαντάμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Τέρμα στο λαϊκισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΕΣ ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΑΧΑΜΙ

Η ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ