Πάρκο Ασυρμάτου: Όλη η αλήθεια για τους μειοδότες, την εξέλιξη και το χρονοδιάγραμμα του έργου. Τα δεδομένα και τα στοιχεία. Το ρεπορτάζ
Πάρκο Ασυρμάτου: Όλη η αλήθεια για τους μειοδότες, την εξέλιξη και το χρονοδιάγραμμα του έργου
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ
Ο Ασύρματος και η ανάπλασή του είναι ένα από τα θέματα τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Όχι μόνο των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι έχουν έναν λόγο παραπάνω να θέλουν να δουν το Πάρκο Ελευθέριος Βενιζέλος ολοκληρωμένο αλλά και των ανθρώπων που διαβιούν στα νότια προάστια. Καθώς πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο νότιο πάρκο μετά το Ελληνικό και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
Οι εταιρίες και οι προσφορές
Η παρούσα χρονική στιγμή θεωρείται ως η πλέον σημαντική. Κι αυτό γιατί η διαδικασία βρίσκεται στον έλεγχο των προσφορών οι οποίες έχουν κατατεθεί από τις εταιρίες οι οποίες έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ανάπλαση του Πάρκου.
Κι όπως είναι γνωστό το έργο κινδύνευσε να απενταχτεί από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης του υπουργείου Εσωτερικών. Κι αυτό γιατί δεν είχαν συνταχθεί τεύχη δημοπράτησης από τις δημοτικές αρχές, ενώ δεν είχαν κατατεθεί ούτε οι προμετρήσεις με τη μελέτη εφαρμογής.
Πρόκειται για έργο το οποίο έχει να κάνει με την ανάπλαση του Πάρκου Ασυρμάτου (Ελευθέριος Βενιζέλος) και περιλαμβάνει τα παρακάτω: τη μεγιστοποίηση του ελεύθερου χώρου πρασίνου καθώς και τη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου με περιφερειακό δακτύλιο και δίκτυο πεζοδρόμων, περιοχές πρασίνου, υδάτινο στοιχείο, υπαίθριο θεατρικό χώρο, παιδική χαρά, χώρους πολιτισμού και εκθέσεων κ.λπ.
Οι προσφορές που έχουν κατατεθεί
Επτά είναι συνολικά οι οικονομικές προσφορές, όπως επιβεβαιώνουν και πηγές της διοίκησης, οι οποίες προσφορές έχουν κατατεθεί, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού που προηγήθηκε. μέχρι
Από τις προσφορές αυτές δεν έγινε αποδεκτή η προσφορά της εταιρείας Terrain Κατασκευές Αθλητικών Εγκαταστάσεων, καθότι δεν είχε υποβάλει την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή για το έργο. Στην ίδια διαδικασία έχει συμμετάσχει και η Ζιτακάτ, η εταιρεία που κατασκεύασε τον παραλιακό πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο του δήμου Γλυφάδας και έχει αναλάβει να κατασκευάσει και τον ποδηλατόδρομο της παραλιακής από την Εσπλανάδα της Καλλιθέας έως και τον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Στις εταιρείες που επίσης διεκδικούν το έργο είναι η κοινοπραξία των εταιρειών Γενάτος Θεοφάνης και Σία Ε.Ε. – Καλλίτεχνος ΑΤΕ, η Μαλλιόντα ΑΤΕ, η ένωση εταιρειών DMP Τεχνική Α.Ε. – Ι.Δ. Χρυσοσπάθης και Σία, η Κοντός Concreate Ανώνυμη Τεχνική Ενεργειακή Εταιρεία και η κοινοπραξία των ΤΕΚΑΛ Α.Ε. – Συμεών Κωνσταντόπουλος.
Η σειρά προτεραιότητας και οι μειοδότες
Όπως έγινε γνωστό και με βάση τα δεδομένα, την πρώτη θέση στον πίνακα συμμετεχόντων κατά σειρά μειοδοσίας βρίσκεται η Ζιτακάτ με ποσοστό 23,68%, στη δεύτερη η κοινοπραξία Γεννάτος – Καλλίτεχνος με ποσοστό 17,36%, στην τρίτη θέση η ένωση εταιρειών DMP-Χρυσοσπάθης με 5,36%, στην τέταρτη η Κοντός Concreate με 3,33%, στην πέμπτη η Μαλλιόντα με 2,33% και στην έκτη η ένωση των ΤΕΚΑΛ – Κωνσταντόπουλου με 2%.
Πρόκειται για μία σειρά η οποία προκύπτει από την προσφορά που έχει καταθέσει η κάθε μία εταιρία κι αν αυτή η προσφορά είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες. Προκειμένου δε να υπάρξει ο προσωρινός ανάδοχος, θα πρέπει η αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού να ελέγξει αν όλα είναι νομότυπα και στη συνέχεια να προχωρήσει στα περαιτέρω.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στις προθέσεις του δήμου είναι να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των έργων και μάλιστα μέσα στο 2024. Κι αφού φυσικά έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έγκριση και υλοποίηση δημοσίων συμβάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την επιτροπή η οποία καλείται να επιλέξει τον προσωρινό ανάδοχο, στη συνέχεια η σύμβαση παραπέμπεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας.
Ακολούθως δίνεται το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή της οριστικής σύμβασης με τον ανάδοχο και να ξεκινήσει το έργο.
Η αξία του έργου και η προθεσμία παράδοσης
Η αρχικά εκτιμώμενη αξία του έργου, με Φ.Π.Α. ανέρχεται στα 8,67 εκατ. ευρώ. Και σύμφωνα με το σχεδιασμό η λήξη προθεσμίας υποβολής ήταν στις 23 Ιουλίου 2024, με την αποσφράγιση των προσφορών να έχει πραγματοποιηθεί στις 30 του ίδιου μήνα.
Την όλη διαδικασία αλλά και τα βήματα υλοποίησης του έργου παρακολουθεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Κάππος σε στενή συνεργασία με το δήμαρχο Στέλιο Μαμαλάκη. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, το έργο θα πρέπει να έχει παραδοθεί σε 55 μήνες. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα το οποίο προκύπτει από την προκήρυξη του διαγωνισμού και από τη στιγμή που θα υπογραφεί η οριστική σύμβαση με τον ανάδοχο.
Το τρίτο μεγαλύτερο πάρκο στα νότια προάστια
Το Πάρκο του Ασυρμάτου τα τελευταία χρόνια αποτελεί τοπόσημο για τον Άγιο Δημήτριο. Μετά από το Ελληνικό και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο πάρκο στα νότια προάστια και η αλήθεια είναι πως παραμένει ακόμη αναξιοποίητο.
Σήμερα το πάρκο χρησιμοποιείται κυρίως για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και για το πάρκο σκύλων που υπάρχει εντός του και κάποιων αθλητικών εγκαταστάσεων, που καταλαμβάνουν μόνο μια μικρή έκτασή του.
Η επίσημη ονομασία του Ασυρμάτου, είναι Κέντρο Εκπομπής Νέας Σμύρνης (ΚΕΝΣ) κι εκτείνεται σε μία έκταση 78 στρεμμάτων, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αγίου Δημητρίου.
Η έκταση αποτελεί ιδιοκτησία του δημοσίου. Αρχικά υπαγόταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας κι εξυπηρετούσε και μέχρι πριν από τριάντα χρόνια εξυπηρετούσε τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της ΥΠΑ, της ΕΜΥ, του υπουργείου Εξωτερικών και της αστυνομίας.
Τελικά, τ0 2016, μετά από διεκδικήσεις πολλών χρόνων, η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) παραχώρησε στο δήμο Αγίου Δημητρίου τη χρήση της συνολικής έκτασης του δημοσίου ακινήτου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΕΣ ΕΔΩ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΔΕΣ ΕΔΩ
Η ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
More Stories
Πρεκετές: Η ανάρτηση για “τα …πίτουρα και τις κότες”. Οι καθηγητές και οι δαπάνες
ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας: Διαμαρτυρία καθηγητών, μαθητών και γονέων στο δημαρχείο Αγίου Δημητρίου. Ζητούν άρση της απόφασης να πληρώσουν οι καθηγητές τα έξοδα
Χωρίς νερό μία ολόκληρη περιοχή στον Άγιο Δημήτριο. Τι ακριβώς συμβαίνει