“Καμπάνα” 420.000 ευρώ στο δήμο από το δικαστήριο για το μικρό Γιάννη που πέθανε στο νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου. Τι λέει ο Στέλιος Μαλακάκης και η Μαρία Ανδρούτσου. Στις 24 Φεβρουαρίου η δίκη για παράβαση καθήκοντος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ
Email: vtriandis@gmail.com
“Καμπάνα” 420.000 ευρώ στο δήμο από το δικαστήριο για το μικρό Γιάννη που πέθανε στο νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου
Το ποσό των 420.00 ευρώ καλείται να καταβάλει ο δήμος Αγίου Δημητρίου στην οικογένεια Καραγιάννη, η οποία, όπως είναι γνωστό έχασε το 27 μηνών παιδί της από πνιγμό σε ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό, στον Άγιο Δημήτριο.
Κι αυτό αφορά στην απόφαση του δικαστηρίου το οποίο επιδικάζει την υπόθεση στο αστικό της κομμάτι. Αναμένεται δε και ο δεύτερο κύκλος της δικαστικής διαδικασίας, η οποία έχει να κάνει με το ποινικό κομμάτι.
Το ιστορικό και το ρεπορτάζ
Σύμφωνα λοιπόν με το ιστορικό και τα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας το 2019, στο εδώλιο των κατηγορουμένων θα καθίσουν οι ιδιοκτήτες του παιδικού σταθμού και μια δασκάλα που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας.
Παράλληλα για την ίδια υπόθεση, σε δίκη θα οδηγηθούν η τότε δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου μαζί με έναν αντιδήμαρχο και έναν δημοτικό υπάλληλο οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος καθώς όπως ισχυρίζεται η οικογένεια του βρέφους και σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή της ο συγκεκριμένος παιδικός σταθμός λειτουργούσε χωρίς άδεια. Η δίκη έχει ορισθεί για τις 24 Φεβρουαρίου 2025.
Σύμφωνα δε με το ρεπορτάζ, ο πατέρας του μικρού Γιάννη, Κωνσταντίνος Καραγιάννης, είχε δηλώσει στο Protothema, ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ το τηλεφώνημα που δέχθηκε το μεσημέρι εκείνης της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2019 όταν, υπάλληλος από το βρεφονηπιακό σταθμό που λίγες ώρες πριν είχε αφήσει το παιδί του, του έλεγε ότι «πνίγηκε» και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο. «Εκείνη η ημέρα θα ήταν η τελευταία του είχαμε αποφασίσει να μην ξαναπάει εκεί. Τραγική ειρωνεία. Το παιδί μας είχε πεθάνει πριν πάει το ΕΚΑΒ. Έδωσε μεγάλη μάχη μας είπαν οι γιατροί. Εκεί δεν το πρόσεξαν, το είχαν αφήσει και δεν πήραν χαμπάρι τι έγινε».
Μαζί με τη σύζυγό του, όταν συνήλθαν από την τραγωδία που τους χτύπησε την πόρτα, κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Καραγιάννης στο Protothema, οι υπεύθυνοι του σταθμού ισχυρίζονταν διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγουν τις ευθύνες τους. «Σκύλευαν τη μνήμη του παιδιού μας λέγοντας ότι είχε πρόβλημα υγείας που δεν τον γνωρίζαμε εμείς οι γονείς του. Ένα αγοράκι 27 μηνών υγιέστατο».
Η ιατροδικαστική εξέταση
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει το Protothema, έχουμε: “σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση και τη νεκροψία – νεκροτομή που διενήργησε ο ιατροδικαστής Νικόλαος Καλόγριας, «η παρουσία ξένου σώματος δεν επιβεβαιώθηκε. Το γεγονός, όμως, ότι η καρδιοαναπνευστική ανακοπή έλαβε χώρα κατά τη σίτιση, θέτει σαφή υποψία για εισρρόφηση που προηγήθηκε της ανακοπής. Η δε απουσία άλλου υποκείμενου νοσήματος που να δικαιολογεί την ανακοπή, θέτει υπόνοια για εισρόφηση που προηγήθηκε της ανακοπής και σχετίζεται αιτιωδώς με αυτή».
Ο πατέρας του μικρού Γιάννη, κατέθεσε μήνυση και κατά της δημοτικής αρχής του Αγίου Δημητρίου γιατί όπως είχε δηλώσει στο protothema.gr, ψάχνοντας στοιχεία μετά το χαμό του παιδιού του, ανακάλυψε ότι ο συγκεκριμένος σταθμός λειτουργούσε παράνομα χωρίς άδεια. «Έμαθα ότι ο σταθμός δεν είχε άδεια και όταν πήγα στη δήμαρχο να ζητήσω στοιχεία δεν μου τα έδινε. Τότε άρχισα να υποψιάζομαι ότι κάτι κακό συμβαίνει. Με εισαγγελικές παραγγελίες πήρα κάποια στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο σταθμός λειτουργούσε παράνομα. Μάλιστα, αυτός ο σταθμός υπήρχε στην Αργυρούπολη, αλλά άγνωστο γιατί τον έκλεισαν από εκεί και ήρθε στον Άγιο Δημήτριο. Μετά το θάνατο του παιδιού μας η δημοτική αρχή έδωσε άδεια στον σταθμό».
Το protothema.gr επικοινώνησε με την πλευρά των ιδιοκτητών του παιδικού σταθμού η οποία δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση ή αναφορά στην υπόθεση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η οικογένεια του μικρού Γιάννη, ο βρεφικός σταθμός είχε αιτηθεί αδειοδότηση από το Φεβρουάριο του 2018 αλλά η αρμόδια επιτροπή εξέτασης καταλληλότητας του δήμου δεν έδινε έγκριση, καθώς το οίκημα που στεγαζόταν ο σταθμός δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που προβλέπει η νομοθεσία και δεν διέθετε τα στοιχεία νομιμότητας.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το Protothema, η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου δεν δρομολόγησε την διαδικασία ελέγχου και στη συνέχεια να κλείσει τον σταθμό αλλά λίγες ημέρες μετά το θάνατο του παιδιού, όπως προαναφέρθηκε έσπευσε να χορηγήσει την άδεια λειτουργίας”.
Κλείσιμο του νηπιαγωγείου
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο: “η κα Ανδρούτσου παρόλο που είχε ενημερωθεί από την Περιφέρεια Αττικής ότι «…στον Άγιο Δημήτριο λειτουργούσε μονάδα φροντίδας προσχολικής αγωγής και διαπαιδαγώγησης για τη λειτουργία της οποίας δεν είχε χορηγηθεί η σχετική άδεια και ότι η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί ήταν η υπηρεσιακή διαπίστωση λειτουργίας της μονάδας και σε θετική περίπτωση η έκδοση απόφασης Δημάρχου για διακοπή λειτουργίας αυτής, δεν δρομολόγησε η ίδια ή μέσω των υπαλλήλων του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας οποιονδήποτε έλεγχο με απεύθυνση προς τη Δημοτική Αστυνομία ή την Ελληνική Αστυνομία και εντεύθεν τις διαδικασίες έκδοσης πράξης διακοπής λειτουργίας στην πράξη της δε αυτή προέβη με σκοπό να προσπορίσει στην ιδιοκτήτρια της μονάδας και αιτήσασα την αδειοδότηση της μονάδας αυτής παράνομο όφελος που συνίστατο στην μέχρι 20-10-2019 χωρίς άδεια λειτουργία της εν λόγω μονάδας η οποία έλαβε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας την 21-10-2109».
Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο κ. Καραγιάννης τον Ιούνιο του 2020 κατέθεσε έκθεση πραγματογνωμοσύνης στον δήμο με την οποία τεκμηρίωνε την μη σύννομη αδειοδότηση του σταθμού και ζητούσε επανεξέταση της καταλληλότητας του, αλλά όπως επισήμανε «ο δήμος δεν προέβη σε καμία ενέργεια μέχρι σήμερα ούτε με έχουν ενημερώσει».
Στέλιος Μαμαλάκης
Ο δήμαρχος Στέλιος Μαμαλακάκης με τη γνωστοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου στο αστικό κομμάτι, επιβεβαίωσε την είδηση της επιβολής – καταβολής από πλευράς δήμου του ποσού των 420.00 ευρώ στην οικογένεια του αδικοχαμένοι Γιάννη και ανέφερε: “Μας κοινοποιήθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, μέσω της οποίας ο δήμος Αγίου Δημητρίου υποχρεούται να καταβάλει στην οικογένεια το ποσό των 420.00 ευρώ.
Δεν θα κρίνω την απόφαση του δικαστηρίου. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι σεβαστές από όλους…”. Δείτε παρακάτω, στο βίντεο που ακολουθεί, τις δηλώσεις του δημάρχου Αγίου Δημητρίου:
Μαρία Ανδρούτσου
Στο θέμα τοποθετήθηκε και η πρώην δήμαρχος, η οποία στιος δηλώσεις στο Brahaminews.gr, μεταξύ των άλλων, επισήμανε:
“Πληροφορήθηκα ότι εκδόθηκε η απόφαση και τους έχει επιδικάσει ένα ποσό γιατί είναι 4-6 οι ενάγοντες. Όσο για το δεύτερο δικαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου. Και θα εξετάσει το θέμα της παράβασης καθήκοντος. Για το θέμα αυτό διώκομαι εγώ, ο κ. Μπαμπάνας και ο κ. Κουτσανδρέας ο οποίος είναι με εξουσιοδότηση γιατί δεν μπορεί να παραβρίσκεται στο δικαστήριο, λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζει. Σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου δεν μπορώ να εκφράσω άποψη γιατί δεν μπορείς να πεις αν τα χρήματα είναι πολλά ή λίγα. Η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται με χρήματα. Κι ένα παιδί που χάνεται σε μία οικογένεια και σε τόσο τρυφερή ηλικία δεν αποτιμάται η αξία της ζωής του με όλα τα εκατομμύρια του κόσμου. Εγώ σαν μάνα δεν μπορώ να πω αν η απόφαση αυτή είναι δίκαιη ή άδικη και αν μπορούσε να επιδικαστεί ένα μεγαλύτερο ποσό. Δεν έχω νομική άποψη κι ούτε έχω ασχοληθεί με το θέμα.
Το ποινικό είναι αυτό που θα κρίνει αν πράγματι υπάρχει παράβαση καθήκοντος. Και αν σ’ αυτή την παράβαση καθήκοντος υπήρχε δόλος. Αυτά είναι τα νομικά ζητήματα που κρίνονται στην επικείμενη εκδίκαση.
Για ευθύνες δικές μας δεν προκύπτει παράβαση καθήκοντος και βέβαια αυτό θα κριθεί στο δικαστήριο. Υπάρχει μία κοινή υπερασπιστική γραμμή από όλους τους εμπλεκόμενους. Ότι δηλαδή δεν προκύπτει παράβαση καθήκοντος. Δηλαδή τι δεν προκύπτει; Αν ο δήμος γνώριζε ότι το νηπιαγωγείο λειτουργεί χωρίς άδεια πριν το τραγικό συμβάν και εν γνώσει του κάλυπτε τη λειτουργία του παιδικού σταθμού χωρίς άδεια. Ο Βασίλης Κουτσανδρέας δεν ήταν αντιδήμαρχος. ήταν εντεταλμένος σύμβουλος. Τον καλεί ο ανακριτής επειδή πιάνει όλη την ιεραρχία. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι είναι η διοίκηση του δήμου και η υπηρεσία. Θεωρώ ότι εμείς σαν δήμος δεν έχουμε ευθύνη. Ο σταθμός ήταν στη διαδικασία της αδειοδότησης κι αυτό προέκυψε όταν πια συνέβη το περιστατικό. Είχαν ακολουθηθεί κάποια βήματα. Είχε φτάσει ο σταθμός και είχε πάρει την προέγκριση. Το Μάιο της χρονιάς για την οποία μιλάμε. Μετά έπρεπε το καλοκαίρι να κληθεί η επιτροπή αδειοδότησης να κάνει και την τελευταία αυτοψία και να δώσει την τελική άδεια. Τα πολλά προβλήματα υπήρχαν στα προηγούμενα πρακτικά μέχρι να πάρει την προέγκριση. Και να συμμορφωθεί σ’ αυτές τις υποδείξεις που της είχαν γίνει. Όταν λοιπόν πήρε την προέγκριση, μετά έπρεπε να κληθεί επιτροπή. Η επιτροπή είχε προγραμματίσει να κάνει αυτοψία, μέχρι που συνέβη το τραγικό γεγονός. Οπότε η επιτροπή την έκανε την αυτοψία της. Δεν ανεστάλη η διαδικασία της αδειοδότησης. Με γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας. Κι εφόσον δόθηκε από την επιτροπή το καλώς έχει, υπογράφτηκε και η άδεια από τον τότε αντιδήμαρχο Πάνο Μπαντούρα. Ο δήμος, εγώ και ο αρμόδιος υπάλληλος υποστηρίζουμε ότι δεν έχουμε κάνει παράβαση καθήκοντος γιατί δεν γνωρίζαμε αν πραγματικά λειτουργούσε ο σταθμός. Στην πραγματικότητα όμως είχε αρχίσει να λειτουργεί.
Η άδεια χορηγήθηκε μετά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης αφού προηγήθηκε και η αυτοψία. Και παράλληλα, αφού είχε χορηγηθεί προέγκριση. Αυτό λοιπόν που θα εξετάσει το δικαστήριο είναι αν υπάρχει παράβαση καθήκοντος το οποίο δεν υπάρχει”.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΕΣ ΕΔΩ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΔΕΣ ΕΔΩ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΔΕΣ ΕΔΩ
Η ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
More Stories
Με λαμπρότητα, επιτυχία, μεγάλη συμμετοχή κόσμου και φυσικά με καινοτομίες, πραγματοποιήθηκε η παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Δείτε τα βίντεο.
Οι εκλογές του συλλόγου Ηλείων. Ποιοι αποχωρούν
Προεστάκης: “Θα συνεχίσω το έργο του Στέλιου Μαμαλάκη στο σύλλογο Κρητών”. Ο νέος πρόεδρος και ο αντιδήμαρχος Κώστας Κυριακάκης μιλούν στο Brahaminews.gr