Κοινή ενωτική γραμμή Περιφέρειας και δήμων για την προστασία και ανάδειξη του ρέματος της Πικροδάφνης. Ενώνουν τις δυνάμεις τους και συστήνουν ομάδα εργασίας. Το ρεπορτάζ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ
Email: vtriandis@gmail.com
Κοινή ενωτική γραμμή Περιφέρειας και δήμων για την προστασία και ανάδειξη του ρέματος της Πικροδάφνης
Ενώνουν τις δυνάμεις τους η περιφέρεια Αττικής και οι τέσσερις δήμοι οι οποίοι συνορεύουν με την Πικροδάφνη. Στόχος η προστασία και η ανάδειξη του ρέματος. Μάλιστα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου 2025, στο γραφείο του δημάρχου Στέλιου Μαμαλάκη, στο δημαρχείο, μετά από δική του πρωτοβουλία, είχαν κληθεί και συμμετείχαν: Η περιφέρεια Νότιας Αττικής, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη, Χρήστο Θεοδωρόπουλο, οι δήμαρχοι: Ηλιούπολης, Στάθης Ψυρρόπουλος, Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παλαιού Φαλήρου, Γιώργος Ασημακόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε το δήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω οικογενειακής υποχρέωσης.
Ο Στέλιος Μαμαλάκης
Από τη συνάντηση και τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των παρευρισκομένων, κοινή ήταν η απόφαση της δημιουργίας ενός γραμμικού χώρου πρασίνου, που θα ενώνει, όπως αναφέρθηκε, τον Υμηττό με τη θάλασσα και θ’ αποτελεί πνεύμονα πρασίνου, κοιτίδα βιοποικιλότητας και χώρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Μάλιστα, ο Στέλιος Μαμαλάκης ανέλυσε τη στόχευση της πρωτοβουλίας του, έτσι ώστε να υπάρξει μία ενιαία προσέγγιση και συνεργασία της Περιφέρειας με τους όμορους δήμους, με στόχο την ολιστική παρέμβαση στο ρέμα της Πικροδάφνης, με απόλυτη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίησή του από κατοίκους και επισκέπτες.
Η σύσταση ομάδας
Με γνώμονα λοιπόν το παραπάνω σκεπτικό, ο κ. Μαμαλάκης πρότεινε κι έγινε αποδεκτό, τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας η οποία θα επεξεργαστεί τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας, με πρώτο στόχο τη διοργάνωση ενός ανοικτού Forum με τη συμμετοχή των εν λόγω ΟΤΑ, επιστημονικών φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.
Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους να εκφράσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους και οι τελικές αποφάσεις που θα παρθούν, να είναι αποδεκτές από την πλειοψηφία της κοινωνίας.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες
Παράλληλα, η Ομάδα εργασίας θα επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός Δικτύου Προστασίας τη Πικροδάφνης, στο οποίο θα μετέχουν η Περιφέρεια Αττικής και οι παραπάνω δήμοι.
Στην ομάδα αυτή θα δοθεί θεσμική υπόσταση στην κοινή σκέψη να επιλυθούν τα προβλήματα και ν’ αξιοποιηθεί κατάλληλα το ρέμμα της Πικροδάφνης.
Τέλος, συμφωνήθηκαν άμεσες παρεμβάσεις που σκοπό τους θα έχουν τ6ην προστασία του ρέματος από τα λύματα των αγωγών της ΕΥΔΑΠ, τη σύσταση μικτού κλιμακίου ελέγχου και εντοπισμού όσων ρυπαίνουν το ρέμα, η προτεραιοποίηση παρεμβάσεων σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας του ρέματος κ.α..
Δείτε σχετικό Βίντεο από το ρέμα Πικροδάφνης που δημοσίευσε ο δήμος Αγίου Δημητρίου ΕΔΩ
Ανάρτηση του δήμου για το ρέμα της Πικροδάφνης
Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση των συμμετεχόντων στη συνάντηση.
Η κοινή δήλωση
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι συμμετέχοντες, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, όπου και εκφράζουν τις απόψεις και δράσεις τους.
Συγκεκριμένα, η κοινή δήλωση αναφέρει τα παρακάτω:
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
«Το ρέμα Πικροδάφνης μας ενώνει»
Οι Δήμαρχοι, οι εκπρόσωποί τους και ο Αντιπεριφερειάρχης, ενώνουμε σήμερα τις δυνάμεις μας για να δώσουμε νέα πνοή στο Ρέμα Πικροδάφνης, αυτόν τον πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου που ενώνει τους δήμους μας και αποτελεί κομμάτι της ταυτότητάς μας.
Αναγνωρίζουμε τη σημασία του Ρέματος Πικροδάφνης ως στοιχείο μητροπολιτικού και υπερτοπικού χαρακτήρα, που μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων μας και συνολικά της Αττικής. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και να αναδειχθεί ως ένα τοπόσημο και σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή.
Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε στενά για την ανάδειξη του Ρέματος Πικροδάφνης, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει:
Την προστασία του περιβάλλοντος: Διαφύλαξη της χλωρίδας και της πανίδας του ρέματος, καθώς και εμπλουτισμό και ενίσχυση του πρασίνου.
Τη βελτίωση της λειτουργικότητας: Εξασφάλιση της προσβασιμότητας και της ασφάλειας στην παραρεμάτια περιοχή.
Την ανάδειξη του μητροπολιτικού του χαρακτήρα: Δημιουργία ενός πόλου έλξης για δραστηριότητες και περιβαλλοντική εκπαίδευση, που θα προσελκύει επισκέπτες από όλη την Αττική.
Την προστασία από τα λύματα των αγωγών της ΕΥΔΑΠ.
Τη σύσταση μικτού κλιμακίου ελέγχου και εντοπισμού όσων ρυπαίνουν το ρέμα.
Την άμεση υλοποίηση ήπιων παρεμβάσεων (δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς κ.α.).
Την προτεραιοποίηση παρεμβάσεων σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας.
Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός Δικτύου για τη διαχείριση και αξιοποίηση του ρέματος. Όραμά μας η ανάπτυξη ενός ενιαίου γραμμικού χώρου πρασίνου που θα ενώνει το βουνό με τη θάλασσα, με περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές.
Για την υλοποίηση αυτού του οράματος, συμφωνήσαμε στη σύσταση μιας ομάδας εργασίας που θα αναλάβει την κατάρτιση ενός πλαισίου συνεργασίας, καθώς και τη συνδιοργάνωση ενός ανοιχτού FORUM, στο οποίο θα καταθέσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, η επιστημονική κοινότητα, οι περιβαλλοντικές ομάδες, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, κ.α..
Είμαστε πεπεισμένοι ότι με την ενότητα και τη συνεργασία, μπορούμε να μετατρέψουμε το Ρέμα Πικροδάφνης σε ένα κόσμημα για την περιοχή μας, ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Αττική.
Ο Εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Χρήστος Θεοδωρόπουλος
Οι Δήμαρχοι
Αγίου Δημητρίου Στέλιος Μαμαλάκης, Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, Ηλιούπολης Στάθης Ψυρρόπουλος, ο Εκπρόσωπος του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Ιωάννη Φωστηρόπουλου, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Ασημακόπουλος.
Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι του Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, βρέθηκε στο δημαρχείο και με πλακάτ, ζητούσε να παρθούν αποφάσεις οι οποίες θα έχουν αποκλειστικό σκοπό την προστασία του ρέματος.
Μαζί με τους εκπροσώπους του Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης ήταν και η πρώην δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου, όπως και αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΕΣ ΕΔΩ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΔΕΣ ΕΔΩ
Η ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
More Stories
Με λαμπρότητα, επιτυχία, μεγάλη συμμετοχή κόσμου και φυσικά με καινοτομίες, πραγματοποιήθηκε η παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Δείτε τα βίντεο.
Οι εκλογές του συλλόγου Ηλείων. Ποιοι αποχωρούν
Προεστάκης: “Θα συνεχίσω το έργο του Στέλιου Μαμαλάκη στο σύλλογο Κρητών”. Ο νέος πρόεδρος και ο αντιδήμαρχος Κώστας Κυριακάκης μιλούν στο Brahaminews.gr